Cum sa gasesti o bona buna

Alegerea bonei potrivite pentru copil este destul de dificila. Fiecare familie are propriile particularitati de aceea nici recomandarile prietenelor nu sunt intotdeauna eficiente.

Indiferent daca parintii apeleaza la o agentie specializata de recrutare bone si menajere, se ocupa ei insisi de proces sau accepta o bona recomandata de alta familie, exista cateva detalii de baza la care pot fi atenti la primele interviuri pentru a gasi o bona buna:

– Curatenia si ingrijirea – parintii pot observa discret hainele bonei, unghiile, parul, dintii, pantofii. Daca nu se poate ingriji pe sine este greu de crezut ca va acorda atentia cuvenita ingrijirii copilului.

– Experienta cu copiii – nu este suficient ca bona sa povesteasca despre acest lucru. O bona cu experienta in ingrijirea celor mici nu va avea unghiile lungi, nici bijuterii proeminente care pot zgaria copilul, nu va purta un parfum iritant ci unul extrem de discret sau chiar deloc.

– Educatia – este important ca cel mic sa fie prezent la intalnire, eventual sa poata interactiona 10-15 minute in cadrul unui joc. Astfel parintii pot observa cum i se adreseaza bona si care este chimia dintre ei. In cazul in care bona vorbeste incorect, folosind dezacorduri de exemplu, ar fi de preferat sa nu se ocupe de cresterea copilului. Cel mic se afla intr-o perioada in care capacitatile intelectuale sunt in plina dezvoltare, iar informatia este absorbita ca de un burete. Trebuie sa i se vorbeasca intr-un mod cat mai corect din punct de vedere gramatical.

– Mimica – nu va bazati strict pe raspunsurile bonei pentru a afla informatii despre ce fel de persoana este si cat de mult se va implica in cresterea copilului. Urmariti-i expresia fetei atunci cand ii puteti anumite intrebari ascultand in paralel si raspunsurile. De exemplu manipulati un scutec murdar ca din intamplare. Daca bona se va stramba nu va schimba niciodata scutecul copilului cu naturalete chiar daca spune ca este dispusa. De asemenea puteti lasa copilul sa se joace cu un obiect usor de stricat, de exemplu sa loveasca un bibelou vechi care se ciobeste. Urmariti reactia bonei dar si tonalitatea, privirea.

– Testarea comportamentului bonei pe loc – de exemplu parintii pot lasa pe masa o punguta cu mere de la piata. In timpul intalnirii cu bona o pot ruga sa dea copilului un mar sub pretextul de a interactiona cu cel mic. Daca nici nu se va gandi sa il spele de fata cu parintii, sunt slabe sansele sa o faca atunci cand este singura cu cel mic.

– Increderea – este important sa lucrati cu o persoana care spune adevarul indiferent daca este de acord cu el sau nu, daca ii este teama sau nu de reactia dumneavoastra si in orice conditii. Altfel nu veti stii niciodata daca cel mic mananca sau primeste ingrijire conform indicatiilor dvs. De exemplu bona poate spune ca a mers cu el afara si in parc a papat fructe cu cereale uitand sa mentioneze si biscuitii cu aditivi pe care l-a lasat sa ii roada ca sa poata vorbi ea la telefon 5-10 minute in interes personal. Increderea se consolideaza in timp si nu trebuie acordata din start in proportie de 100%. Parintii trebuie sa verifice periodic onestitatea bonei prin diverse situatii: intoarceri de la serviciu inainte de ora stabilita, observarea copilului si a bonei de la distanta in parc, etc.

– Viciile – o bona fumatoare va reusi mai greu sa egaleze o bona nefumatoare. Sa presupunem ca se va abtine in prezenta copilului insa parintii nu vor avea garantia ca va ramane calma si relaxata in relatia cu acesta.

– Starea generala de sanatate – nu este iesit din comun ca parintii sa solicite bonei informatii cu privire la starea de sanatate. Din pacate va fi foarte greu de depistat daca bona ascunde sau nu anumite detalii.

– Verificarea referintelor – mamicile care au lucrat cu bona inainte vor fi incantate sa ofere informatii despre cum a decurs colaborarea, daca li se solicita acest lucru. Referintele se pot verifica, iar parintii pot cantari informatiile primite obiectiv si raportandu-se la propria situatie.

Data publicarii: Joi 22 Mai, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook