Am nascut in urma cu 1 an la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu-Mures, nascand cu 3 medici de ...
Povestea mea incepe in prima parte a lunii Decembrie cand, dupa o intarziere a ciclului de vreo doua ...
Experienta nastere cezariana Targoviste: 31 Mai dimineata, bagaj si sot la purtator, la camera de garda am ...
Ma numesc Gabriela si am 27 de ani. Am nascut in UK acum 5 luni o fetita perfect sanatoasa la Princess ...
Numele meu este Ana Maria si vreau sa va povestesc si dumneavoastra, dragi gravidute si mamici, experienta ...
Intrebare - Maria: Baietelul meu face 2 ani si 3 luni la sfarsitul acestei luni si nu vrea sa vorbeasca! Comunica cu mine prin gesturi, imi arata cu degetul cand vrea ceva, ma ia de mana sa ne jucam, sa dansam ... Nu zice mama, tata, nimic, doar niste silabe de ale lui aaaa, am, ee, aiaia.

I-am facut testul audio insa a iesit ca are nasul infundat fiindca tocmai plansese. El da semne ca intelege foarte multe lucruri, dar are si momente cand este in lumea lui si e foarte concentrat la ceva, nu ma baga in seama! Este prietenos si dragastos, nu il sperie chiar nimic! Am fost si la logoped si mi s-a spus ca nu are frenul scurt! Copilul s-a nascut la 36 de saptamani si 4 zile, a inghitit lichid verde si a avut nota 8 la nastere! Ce parere aveti? Ce ar trebui sa fac? Multumesc!

Raspuns - Dr. Ana Stefanescu: Este posibil ca instalarea mai tarzie a limbajului sa fie perfect normala in cazul lui si sa se rezolve de la sine cand intra in colectivitate. Dar, fireste, este important sa fie evaluat de un psiholog de copii - v-as recomanda sa solicitati o astfel de consultatie. Multa sanatate!
Raspuns - Psihoterapeut Andreea Stroe - Matauan:
Multi ani inainte fiului dumneavoastra! Din ceea ce spuneti prezinta o intarziere in dezvoltarea limbajului vorbit, atata timp cat nu spune cuvinte cu sens. Cu toate acestea, pentru a fi vorba despre o tulburare de dezvoltare, ne intereseaza mai mult cat de mult intelege limbajul celor din jur si cat de deschis este catre interactiunea cu alte persoane.

Semne imbucuratoare sunt daca: imita spontan ce faceti dumneavoastra, se uita in directia in care ii aratati, se uita pe o carte impreuna cu dumneavoastra, arata la cerere imagini cunoscute, se uita in ochii dumneavoastra cand il strigati pe nume, a inceput sa aiba joc simbolic, foloseste jucariile in scopul pentru care au fost create, aduce/arata la cerere obiecte si persoane familiare, arata cu degetul ceea ce vrea, aduce obiecte doar pentru a vi le arata, il faceti cu usurinta sa rada prin jocuri care stiti ca il distreaza.

Daca raspunsul este "nu" la cel putin 3 din cele enumerate mai sus, va recomand sa mergeti la o evaluare de specialitate. Inainte de evaluare, puteti completa online testul M-CHAT-R, care este in engleza, si care ofera niste prime indicatii despre riscul de tulburare de spectru autist.

In orice caz, este foarte bine ca sunteti atenta la dezvoltarea fiului dumneavoastra, chiar si o tulburare de dezvoltare descoperita devreme poate avea sanse de recuperare prin terapie ABA.


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!

Newsletter