Cum sa invingem in lupta cu kilogramele in plus din timpul sarcinii

Sunt multe cauze ale cresterii in greutate in timpul sarcinii si pana la un anumit punct aceasta este utila si normala. Atunci cand numarul kilogramelor acumulate creste simtitor poate fi vorba despre: schimbarile hormonale, retentia de apa, lipsa activitatii fizice, stilul alimentar nesanatos sau neadaptat sarcinii. In acest context, multe dintre viitoarele mamici se intreaba daca ar trebui adoptata o dieta sau daca este recomandat sa ia vitamine in timpul sarcinii.

Kilogramele acumulate in primele luni de sarcina nu reprezinta o problema, ele fiind de fapt rezerve de proteine si de grasimi de care fatul are nevoie pentru a se hrani corespunzator in cea de-a 2-a perioada a sarcinii. O crestere normala in greutate a femeii insarcinate este de 10-14 kilograme. Aceste kilograme sunt reprezentate de greutatea fatului care se dezvolta, de cresterea cantitatii de sange din organism, de uterul care se mareste, de glandele mamare care cresc in dimensiune pentru a pregati alaptarea, de lichidul amniotic in care se dezvolta copilul, dar si de un surplus de tesut adipos.

Este de evitat pentru femeile insarcinate sa renunte la alimentele sanatoase din timpul sarcinii sau sa sara pentru mese de grija kilogramelor in plus. Preocuparea pentru mentinerea siluetei nu ar trebui sa limiteze alegerile alimentare care ar putea sa afecteze sanatatea mamei si a copilului.

Nu consumul de multivitamine si minerale ingrasa, ci o alimentatie neadecvata!

Vitaminele si mineralele sunt indicate femeilor pe perioada sarcinii si dupa nastere, intrucat furnizeaza toti nutrientii esentiali, pe care mamicile nu ii pot obtine doar din alimentatia zilnica, deoarece asimilarea nu se face intr-o cantitate suficienta. De exemplu, femeile insarcinate au nevoie de dublul dozei de acid folic necesar unui adult sanatos.

Administrarea acidului folic inainte de sarcina si in primul trimestru este esentiala. Acidul folic este vital pentru sintetizarea corecta a ADN-ului fatului si poate reduce semnificativ defectele de tub neural la nou-nascut. De asemenea, acidul folic previne pierderea densitatii osoase, ajuta la transportul oxigenului in sange pentru mamica si copil si acopera eventualele carente nutritionale.

In afara de acid folic, administrat in doza pe care medicul o va recomanda in functie de particularitatile fiecarei gravide, incepand cu saptamana 13, puteti lua Elevit 2 capsule moi, o combinatie de multivitamine, minerale si Omega 3, care contine Iod, Fier si vitaminele necesare metabolizarii acidului folic, intr-o formula special elaborata care sa acopere nevoile viitoarei mamici.

Solutia pentru a evita o crestere anormala a kilogramelor acumulate in timpul sarcinii este reprezentata de o dieta corespunzatoare si de cateva detalii foarte importante de care trebuie sa tineti cont:

* In primul rand, hidratarea nu trebuie neglijata: trebuie sa beti 2 litri de apa pe zi! Apa asigura functionarea normala a rinichilor si previne constipatia. Hidratarea este importanta nu numai pentru sanatatea femeii insarcinate, ci si pentru dezvoltarea normala a fatului. Mai mult, apa are un rol pozitiv asupra mentinerii greutatii optime. Evitati o alimentatie sarata, pentru a nu acumula apa in organism.

* Teoria „mananc pentru doi” este falsa, deci nu dublati portiile chiar daca probabil veti primi sfaturi in acest sens. Inainte de a cadea în aceasta capcana, aflati ca o femeie insarcinata trebuie sa consume in plus doar 300 calorii, care pot fi luate din alimente bogate in substante nutritive, nu din dulciuri sau grasimi nesanatoase.

* Poate fi foarte utila o lista aflata la indemana (lipita cu un magnet pe frigider de exemplu) cu alimente sanatoase, nutritive si satioase, alaturi de o alta lista cu alimentele pe care ar trebui sa le evitati: alimentele calorice cu multe grasimi, care nu aduc nicio vitamina sau niciun nutrient esential in organism si pot pune sarcina in pericol. Sarea, de exemplu, ar trebui folosita in cantitati cat mai mici pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala si retentie de apa in organism. Cofeina poate avea ca efecte hipertensiunea arteriala, anemia sau, chiar, nasterea unui copil cu greutate mica.

* Daca nu aveti inca un cantar personal, este momentul pentru a achizitiona unul. Cantariti-va frecvent, pentru a fi la curent in mod constant cu schimbarile de greutate si notati-va greutatea in fiecare saptamana. Astfel, veti sti daca va incadrati in parametri normali iar daca nu, puteti lua masuri in timp util. Un astfel de jurnal va poate ajuta sa detineti controlul asupra dietei si a modificarilor care apar in timpul sarcinii, dar cu siguranta va fi util si medicului care va supravegheaza sarcina. Daca simtiti ca nu va puteti controla singura greutatea, puteti cere ajutorul specialistilor in nutritie. Deasemenea, medicul sau intructorul de gimnastica prenatala pot crea un program adaptat preferintelor si limitelor personale ale fiecarei femei insarcinate si va pot ajuta sa treceti peste sarcina fara kilograme in plus.

Chiar daca greutatea dumneavoastra a crescut in timpul sarcinii, nu lasati teama kilogramelor in plus sa va dirijeze viata! In majoritatea cazurilor, in urmatoarele luni dupa nastere femeile revin aproape la greutatea de inainte.

Pentru ca sanatatea copilului este cea mai importanta, puteti lua zilnic vitaminele si mineralele necesare pentru a va asigura ca beneficiati de un spectru cat mai larg si complet de nutrienti, care sa va ajute sa faceti fata sarcinii.

Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie, 2017

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook