APC dezvaluie continutul formulelor de lapte
APC Romania a achizitionat si a studiat cele mai folosite tipuri de lapte praf de pe piata romaneasca, destinate hranirii sugarilor cu varste intre 0 si 6 luni. S-au luat in considerare informatiile scrise pe eticheta produselor, iar laptele praf a fost analizat de experti in domeniul coordonati de dr. ing. biochimist Madalina Ilis si dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer.
Primul criteriu dupa care produsele au fost analizate, a fost reprezentat de lista primelor 5 ingrediente (acestea existand in produs in cantitatea cea mai mare).
In privinta primului ingredient din formula, adica cel aflat in cantitatea cea mai mare, analizele au aratat:
* 38% dintre produsele analizate NU au ca prim ingredient laptele;
* 46% au ca prim ingredient laptele degresat (considerat a nu fi atat de sanatos pentru copii), 15% au ca prim ingredient laptele deshidratat (ex. Humana 1) si laptele de vaca (ex. Vitalact);
* 32% dintre produsele analizate au ca prim ingredient zerul demineralizat. Zerul praf demineralizat este un subprodus ce rezulta dupa prelucrarea laptelui pentru obtinerea branzeturilor. Pentru a fi obtinut sunt extrase din zerul brut care ramane intre 70% si 90% din mineralele continute. Astfel zerul praf demineralizat poate cauza reactii alergice, creste riscul de boli grave, neavand aport nutritiv pentru organismul copilului;
* 7% dintre produsele analizate au ca prim ingredient proteinele din zer;
In privinta celui de-al doilea ingredient din formulele de lapte, analizele au aratat:
* 54% dintre produs au al doilea ingredient reprezentat de zer praf demineralizat;
* 31% dintre produse au al doilea ingredient reprezentat de uleiuri vegetale, iar pe multe dintre cutii nici nu se mentioneaza ce tip de ulei este folosit (ex. Nestle Nan1, Humana 1, Lactovit, Vitalact) si nici provenienta acestuia;
* 8% dintre produse au al doilea ingredient reprezentat de laptele de vaca;
Ingredientele de pe pozitiile 3 si 4 sunt, dupa caz: lactoza, uleiuri vegetale, lapte degresat si zaharuri (maltodextrina. amidon);
Dupa primele 5 ingrediente aflate in produs in cantitatea cea mai mare urmeaza substante chimice de sinteza care inlocuiesc substantele naturale aflate in mod normal in laptele matern si care ori nu sunt absorbite de organism, ori sunt absorbite in cantitate mica, ori prezinta efecte secundare foarte posibile.
In formulele de lapte au fost gasite 84 de substante chimice de sinteza, cele mai putine fiind gasite in produsul Vitalact (19 ingrediente). Cele mai multe au fost gasite in produsul Aptamil (48 !)
Puteti citi acest studiu extraordinar de complex AICI si puteti vedea rezultatele complete ale analizelor efectuate AICI
Identificarea substantelor din formulele de lapte care NU exista deloc in laptele matern, in urma analizelor:
* Maltodextrina – aditiv alimentar folosit pentru efectul de ingrosare si indulcire. Are indice glicemic de doua ori mai mare decat zaharul, poate provoca reactii alergice si duce la cresterea brusca a glicemiei.
* Taurina (a fost gasita in Novolac 1, Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nutricia Aptamil 1 cu Pronura, Nutricia Milumil 1 si Nutricia Bebelas 1). cantitatea de taurina din produs asimilata zilnic de bebelusii hraniti cu aceste formule variaza intre 29,25 mg/zi si 51,87 mg/zi, ajungandu-se astfel la continutul de taurina dintr-o bautura energizanta de 250 ml.
* Fibre alimentare – in mod normal in laptele materni nu exista. (au fost gasite in Hipp 1 Combiotic, Humana 1, Nestle Nan Comfortis, Nutricia Aptamil 1, Nutricia Milumil, Nutricia Bebelac 1)
* Amidon – este un carbohidrat care produce cresterea brusca a glicemiei, nu se gaseste in laptele matern, iar introducerea acestuia in formula de lapte praf poate genera intoleranta si alergie la acesta in perioada de viata ulterioara.
* Fructooligozaharidele (sau zahar artificial) – a fost interzis in formulele de lapte praf comercializate in Noua Zeelanda.
* Siropul de glucoza – nu se gaseste in laptele matern, fiind folosit ca emulgator.
* Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substan?e anorganice, cu grad de asimilare redus.
* Carbonatul de calciu (E 170) – colorant alb care se obtine din calcar alb, folosit ca stabilizator si agent de umplere, poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi si comportament confuz.
* Probioticele introduse în formulele de lapte praf – rol comercial, deoarece flora intestinala a sugarului se dezvolta dupa perioada lactatiei.
* Galacto-oligozaharidele pot da simptome precum balonare, gaze si dureri abdominale.
* Mineralele sunt bune, dar asimilarea lor tine de o flora intestinala existenta, flora care, in cazul nou-nascutilor, se afla in formare.
* Aciditate crescuta artificial datorita zaharurilor – produce o coagulare instantanee a laptelui si implicit favorizeaza aparitia colicilor.
Vitaminele incluse in formulele de lapte praf sunt sintetice, daca se depasesc anumite valori acestea pot avea efecte toxice, putand cauza dereglari hormonale si dermatite de contact. Vitamina K are rol coagulant iar prezenta ei in anumite formule de lapte praf nu se justifica.
In completare, mentionam un studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, care releva faptul ca in unele formule de lapte praf s-a gasit Aluminiu intr-o cantitate de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila. Prezenta aluminiului in laptele praf se datoreaza echipamentelor de productie si ambalajelor din folie de aluminiu. Conform studiului, un bebelus poate ingera zilnic peste 600 micrograme de aluminiu, fapt ce poate genera boli gastrointestinale si poate impiedica buna functionare a functiilor renale.
Concluzie:
Laptele praf nu poate echivala niciodata laptele matern, putand fi cel mult o solutie substituenta de compromis. Laptele de mama contine factori imunologici si factori de crestere care nu pot fi imitati. Colostrul reprezinta prima vaccinare.
Medicii pediatri atrag atentia asupra pericolelor alimentatiei cu lapte praf, cum ar fi:
– risc crescut de constipatie;
– risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate si cancere infantile;
– risc crescut de alergii (astm, eczeme) si intoleranta (eruptii, diaree);
– risc crescut de infectii respiratorii si alte tipuri de infectii;
– risc crescut de carenta de vitamina A;
– risc crescut de dezvoltare intelectuala mai redusa;
APC Romania doreste sa incurajeze prin aceasta cale hranirea prin alaptare naturala, tragand si un semnal de alarma cu privire la rata scazuta a alaptarii exclusive, care in prezent este de 29% in primul an de viata (conform unui studiu realizat de UNICEF Romania in 2014).
(credit foto: APC Romania)
Data publicarii: Duminică 27 August, 2017
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina