Cum prevenim vergeturile în sarcină? 3 mituri despre celulita de sarcină pe care ne-am propus să le desființăm!

Se spune că este nevoie de 9 luni ca să duci o sarcină la bun sfârșit și apoi de încă 9 luni până când corpul tău va reveni la forma și tonusul pe care le avea înainte de a rămâne însărcinată. Sună decent, nu? Ei bine, în cazul vergeturilor de sarcină, lucrurile tind să se întâmple după o cu totul altă dinamică, mult mai rapidă și mai enervantă: micile linii inestetice apar parcă dintr-o dată, undeva în al doilea trimestru de sarcină, și uneori sunt atât de profunde, că majoritatea mamelor de-abia dacă reușesc să scape de ele.

Adevărul este că, statistic vorbind, 43% dintre femeile însărcinate vor dezvolta vergeturi în primele 24 de săptămâni de sarcină. 87% dintre mamele înscrise într-un studiu al Universității din Pittsburgh au mărturisit că, la doi ani după naștere, abdomenul lor tot n-a revenit la forma și starea dinainte. Așa că articolul de față își propune să clarifice conceptul de vergeturi de sarcină, să separe miturile de realitate, să vă arate cum trebuie să ne îngrijim pielea în timpul sarcinii, dar și să vină în ajutor cu sfaturi, ponturi și rutine simple și eficiente.

Mitul 1: Vergeturile se moștenesc genetic, așa că n-avem cum să luptăm împotriva lor dacă familia noastră este predispusă la celulită de sarcină.

Fals. Există două tabere în ceea ce privește inesteticele vergeturi de sarcină sau celulita de sarcină: sunt cei care spun că da, trebuie să luptăm din prima împotriva lor cu găleți întregi de produse cosmetice anti-vergeturi – și cei care pariază pe genetică și susțin că orice ai face, dacă în familia ta au existat cazuri de vergeturi pe abdomen, cel mai probabil le vei face și tu, așa că lasă untul de corp jos din mână, cumpără-ți niște bluze mai lungi și asta este, împacă-te cu ideea.

Echipa Ommia, un business românesc care produce cosmetice 100% naturale și artizanale, nu a vrut să se împace cu această idee pentru că adevărul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de o întindere prea rapidă – mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, iar fibrele de colagen se rup (grozav, Mamă Natură, mulțumiiiim!). Așadar, ce putem totuși să facem împotriva vergeturilor de sarcină și a crăpăturilor din pielea întinsă? Putem să ne ajutăm corpurile să gestioneze mai bine întinderea bruscă a pielii abdomenului pregătindu-ne din timp, ca aceasta să fie mai hidratată, mai elastică, mai puternică. Prevenția este singura care poate lupta împotriva geneticii.

Această ”pregătire” care pornește de fapt din grijă și respect pentru pielea noastră a fost și motivul pentru care, acum 5 ani, echipa Ommia a definitivat formula Untului de Corp Mother&Child, pe care l-au lansat apoi în 2020. Formula organică de îngrijire a pielii îmbogățită cu Vitamina E este una blândă, hipoalergenică și non-iritantă, perfectă pentru perioada sarcinii, alăptării dar și pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Este produsul cel mai vândut și cel mai apreciat al ambițiosului start-up românesc de cosmetice organice, pentru că realmente ajută femeile însărcinate și mamele să se simtă mai bine, mai frumoase, mai încrezătoare.


 

Mitul 2: Vergeturile pot fi prevenite sau estompate doar cu formule farmaceutice sau cosmetice cu ingrediente chimice puternice.

Fals din nou. Într-adevăr, cele mai recomandate produse pentru estomparea vergeturilor sunt cremele cu retinoizi, care sunt derivate din Vitamina A și care ajută la reconstrucția colagenului astfel încât pielea să își recapete aspectul normal. Rezultatele sunt vizibile în câteva luni, făcând din aceste produse un real succes, însă ele sunt complet interzise în sarcină din cauza efectelor secundare care pot afecta fătul.

Ce putem folosi atunci cu succes în prevenția și tratarea vergeturilor? Produsele naturale, organice, cu ingrediente cât mai simple, dar a căror formulă este totuși eficientă. Un astfel de exemplu este Untul de Corp Mother&Child de la Ommia, pentru care au fost selectate doar cele mai pure ingrediente organice, naturale sau din recolte sălbatice, fără parabeni, chimicale sau coloranți artificiali, fără uleiuri esențiale, fără alcool: Unt de shea, Unt de cocos virgin, ulei de migdale dulci, vitamina E, ceară organică de albine.

 

Mitul 3: Cosmeticele împotriva vergeturilor de sarcină trebuie să fie folosite mai ales în ultimul trimestru, când burta femeii însărcinate crește foarte mult.

Fals, fals, fals. Știți vorba aceea cu ”paza bună trece primejdia rea?” Una dintre marile greșeli pe care femeile însărcinate le fac este să înceapă hidratarea pielii de pe abdomen doar atunci când sarcina devine foarte vizibilă. Totuși, hidratarea ar trebui să înceapă încă de când veți auzi primele bătăi de inimă ale fătului la ecograf – în sarcină, nivelul ridicat de hormoni va duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii (chiar dacă nu vedeți acest lucru cu ochiul liber) și deschide astfel calea către vergeturile nedorite.

În primul trimestru, vă recomandăm să masați pielea abdomenului de cel puțin 3-4 ori pe săptămână cu un produs natural. Pe măsură ce intrați în trimestrul al doilea de sarcină, vă recomandăm să masați pielea cu un produs hidratant în fiecare zi – pentru că acestea vor fi momentele în care ea va fi supusă unei tensiuni constante.

Unele cliente Ommia ne-au povestit, de exemplu, că folosesc  Uleiul de Corp Love Bump  dimineața, pentru că este mai lejer, și Untul de Corp Mother&Child  seara, fiind mai onctuos, așa că noi vă recomandăm să alegeți Pachetul Love Mom (format dintr-un Unt de Corp Mother&Child și un Ulei de Corp Love Bumb) ca să le alternați în funcție de nevoile pielii voastre.

 ***

Dincolo de produse cosmetice, uleiuri esențiale, rutine de hidratare și îngrijire, ceea ce ne rămâne de făcut este să ne iubim și respectăm corpurile, oricum ar fi ele. Vergeturile de sarcină sunt de fapt dovada minunată a unui corp puternic, care a conceput, crescut și născut un copil sănătos. Așa că purtați-le cu mândrie, sunt semnele transformării voastre în mame.

Data publicarii: Joi 7 Octombrie, 2021

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook