Cupa menstruala – ce este si de ce urca in topul preferintei femeilor
Pe vremuri, in perioada menstruala, bunicile noastre foloseau carpe si vata. Apoi s-au inventat absorbantele si tampoanele, care datorita calitatilor practice, dar si din considerente de igiena s-au raspandit rapid in randul femeilor din toate tarile.
Daca initial ele erau confectionate din materiale mai blande cu organismul uman si cu mediul (bumbac), odata cu trecerea timpului companiile producatoare au cautat sa obtina costuri de productie cat mai mici si profituri cat mai mari.
Absorbantele de astazi ne obliga sa intram in contact cu adezivi sintetici, cu plastic, cu substante chimice care absorb lichidul si il transforma in gel. Din pacate nu mai este nimic natural in compozitia absorbantului. Ele sunt inalbite cu Clor si contin Dioxina, o substanta cancerigena, care poate produce iritatii si infectii. Fiecare absorbant contine o cantitate foarte mica de Dioxina, dar o femeie intra in contact cu mii de absorbante pe parcursul vietii, capatand sensibilitati carora nu le gaseste explicatii.
Absorbantele contin lipici industrial si parfum care este emanat in permanenta. Parfumul nu este natural, sursa fiind o substanta chimica si cancerigena pe care o lipim de piele si de zona intima. Transpiratia deschide porii facilitand absorbtia. Plasticul care impiedica fluidul menstrual sa se scurga nu lasa nici pielea sa respire creand un mediu propice dezvoltarii microorganismelor.
In cazul tampoanelor interne substanta Dioxina este eliberata direct in sange. Ele sunt cunoscute ca fiind periculoase pentru sanatate si in unele cazuri fatale – aspect mentionat si pe prospectul din cutie. Modifica PH-ul vaginului si usuca peretii vaginali.
Studiile au identificat in cel putin 85% dintre produsele de igiena personala si gama intima care contin bumbac conventional urme de Glifosat. Acesta este un chimical cancerigen cunoscut. Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a clasat ca fiind ”probabil cancerigen”, si multe alte studii il asociaza categoric cu un proces de tulburare endocrina care poate duce la cancer.
Sindromul de Soc Toxic, mentionat pe ambalajele tampoanelor, este considerat o boala serioasa si uneori fatala. Boala este cauzata de toxina bacteriana Staphylococcus aureus.
Organizatia Mondiala a Sanatatii trage semnale de alarma cu privire la pericolul utilizarii absorbantelor si tampoanelor de astazi.
Departamentului de Sanatate din cadrul Uniunii Europene a anuntat ca se lucreaza la un proiect de lege ce va interzice producerea si comercializarea acestor produse de igiena intima.
In afara de efectele nocive pentru sanatate, tampoanele si absorbantele reprezinta o poluare pentru mediu fiind realizate din materiale care nu sunt biodegradabile – cum este plasticul.
Ce se intampla cu un absorbant dupa ce este folosit si aruncat la gunoi? Ei bine impreuna cu milioane de astfel de absorbante ajung in gropile de gunoi menajer. Acolo nu dispar de la sine, nefiind biodegradabile. Polueaza solul si in cazuri nefericite au loc arderi ilegale pentru ca gropile sa elimine deseurile acumulate in timp. Fumul care se imprastie in atmosfera este toxic afectand sanatatea a milioane de oameni.
Iata deci cum absorbantele si tampoane clasice contribuie la poluarea mediului afectand populatia intregii planete. In paralel, sunt cautate solutii care sa rezolve toate aceste probleme. Un produs care sa nu afecteze femeilor si care sa nu polueze planeta pare sa fie Cupa menstruala.
Cupa menstruala este fabricata din silicon medical biodegradabil si se introduce in vagin pentru a colecta fluidul menstrual. Iata care sunt avantajele:
– poate colecta o cantitate de 3 ori mai mare de fluid menstrual decat un absorbant;
– este reutilizabila, odata achizitionata fiind eliminate costurile lunare pentru tampoane si absorbante;
– durata de „viata” este de 5-10 ani, inlocuind astfel utilizarea a sute de absorbante, automat insemnand supunerea la riscuri mai mici pentru sanatate si mai putina poluare pentru mediu, fiind oricum si biodegradabila;
– poate fi aleasa in functie de caracteristici personale, pe piata fiind disponibile mai multe tipuri de produse clasificate dupa brand, marime, model, culoare, material, mod de prindere;
– nu trebuie scoasa pentru a merge la toaleta;
Cupa menstruala trebuie sterilizata acasa (prin fierbere sau cu ajutorul subtantelor de sterilizare disponibile in farmacii pentru biberoane) inainte de fiecare ciclu menstrual si dupa.
Cum se utilizeaza cupa menstruala – VIDEO
[youtube height=”350″ width=”500″ align=”none”]https://www.youtube.com/watch?v=fIYbH5GCTcQ[/youtube]
Dezavantajele cupei menstruale
Chiar daca solutia Cupei menstruale pare sa rezolve o sumedenie de probleme legate de absorbantele si tampoanele clasice, exista si cateva dezavantaje:
– pentru unele femei poate fi dificil de utilizat: sunt anumite pozitii recomandate pentru inserare;
– trebuie golita periodic, specialistii recomanda intre 5-8 ore. Cupa se goleste pur si simplu in toaleta si se spala cu apa inainte de a fi inserata din nou. Daca procedura are loc in afara casei, adica in toaleta de la locul de munca sau dintr-un supermarket, poate fi chiar periculos. Daca procedura are loc acasa, iar spalarea cupei nu se face la robinetul cazii, ci la chiuveta, atunci nu este foarte igienic pentru ceilalti membrii ai familiei;
Recomandam tuturor citittoarelor noastre sa se informeze foarte bine inainte de a alege cea mai buna metoda pentru perioada menstruatiei. Solutia unor absorbante din materiale naturale, reciclabile, pare cea mai practica, igienica si viabila, din pacate alternativele de acest gen sunt foarte putine. Vom dezbate subiectul absorbantelor organice pe larg, intr-un material viitor.
(credit foto header: thankyourbody.com)
Data publicarii: Duminică 23 Iulie, 2017
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina