Despre epuizarea materna, atunci cand copilul nu doarme. Ce poate fi de ajutor?

de psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut Oana Bunescu

Dupa nasterea copilului vorbim despre o perioada de adaptare, in care atat mama, cat si bebelusul se cunosc unul pe celalalt. Poate sa fie coplesitor, avand in vedere ca bebelusul are nevoie in toatalitate de prezenta atat fizica, cat si emotionala a unui adult.

Pot aparea stari de epuizare fizica, mentala, emotionala, emotii coplesitoare, intrebari legate de rolul matern (Oare sunt o mama buna? Ce fac celelalte mame? Cum se descurca?).

Atunci cand copilul nu vrea sa doarma sau este mai dificil de linistit trebuie sa fim atenti la o serie de elemente ce ne pot scapa:

 Daca este o temperatura potrivita in camera;
 Daca copilului nu ii este foame;
 Daca copilul are colici sau il deranjeaza ceva fizic;
 Daca cumva mama a fost mai agitata, posibil ca si bebeslusul sa fi simtit starea mamei si sa ii fie dificil sa se linisteasca;
 Poate ca bebelusul este prea agitat/obosit si de aceea sa ii fie dificil sa adorma;
 Daca vorbim despre un salt mental sau de regresia somnului;

Mamele au adesea anumite idei despre somnul copilului, idei care de cele mai multe ori sunt bazate pe relatarile si povestile altor mame despre copiii lor sau din anumite carti, fara a lua in considerare faptul ca fiecare copil este unic si diferit in felul sau. Asteptarile nerealiste iau forma unor cuvinte precum „ar trebui” si implica credinte interiorizate despre ceea ce ar fi ideal sa faca mamele. Adesea, aceste convingeri sunt nerealiste si chiar daunatoare (Exemplu de convingere nerealista “O mama ar trebuie sa stie sa faca orice, oricand pentru copil.”).

O mama se poate blama pentru faptul ca nu reuseste sa-si adorma sau sa-si linisteasca puiul. Deseori poate aparea gandul ca nu este o mama buna, ca nu poate face mai mult. In realitate, fiecare mama face tot ceea ce este mai bine pentru copilul ei. Mitul mamei perfecte, aduce frustari si anxietati de nedescris pentru tanara mama. Este nevie de suport si de incurajare.

Ce pot face mamele?

Pentru a contracara asteptarile nerealiste, trebuie ca acestea sa fie mai intai constientizate. O mama poate folosi o agenda in care sa noteze cand s-a simtit epuizata, sa discute cu alte mame sau atunci cand simte ca nimic nu o mai ajuta, sa ceara ajutor specializat. Astfel, mama nu se va mai simti singura, de aceea reteaua de suport din jurul mamei este realmente importanta.

Renuntarea la ideea de control si de a fi totul intr-o anumita ordine, poate sa ajute tanara mama sa se realxeze. Este important sa ceara ajutorul sotului, al partenerului sau al familiei atunci cand simte ca este epuizata. In plus, necesitatea de a avea si momente in care sa faca si altceva, in afara de a avea grija de bebelus, poate sa o ajute sa se mai relaxeze.

OANA BUNESCUMaterial realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, oanabunescu@yahoo.com

Data publicarii: Vineri 26 Martie, 2021

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook