Inima „peticita” cu celule stem?

Cele mai mari obstacole in calea cresterii longevitatii si calitatii vietii s-ar putea sa-si fi gasit in sfarsit o rezolvare. Problemele cardiace sunt cauza celui mai mare numar de decese la nivel global, iar insuficienta cardiaca congenitala este cel mai comun defect din nastere in randul oamenilor. O solutie capabila sa repare inima a trecut testele de laborator si este pe cale sa intre in teste clinice. Aceasta solutie consta in “petice” cardiace crescute din celule stem.

Insuficienta cardiaca, o problema globala

Datorita progreselor medicale, tot mai multi oameni supravietuiesc atacurilor de cord; din pacate, dupa un astfel de episod, inima nu se poate vindeca, iar cei afectati pot dezvolta insuficienta cardiaca, o problema severa care face si cele mai simple activitati greu sau chiar imposibil de efectuat. Acestora li se adauga persoanele care se nasc cu insuficienta cardiaca congenitala, din cauza mutatiilor unor gene.

Un tratament care sa repare inimile ar putea deveni disponibil in curand.

Celulele stem pot repara inima. Cercetatorii de la Imperial College London, finantati de Britiinima probleme cardiacesh Heart Foundation, au reusit sa creeze petice de tesut cardiac care se pot aplica pe zona slabita a unei inimi afectate, pentru a imbunatati abilitatea acesteia de a pompa sange.

Peticele au dimensiunea unui timbru (2cm x 3cm) si contin pana la 50 de milioane de celule stem, programate sa se transforme in tesut cardiac. Acesta incepe sa “bata” spontan dupa doar 3 zile in laborator, iar dupa o luna imita aproape perfect tesutul unei inimi mature si poate fi implantat chirurgical pe o inima care a suferit un infarct miocardic. Peticele actioneaza atat ca o structura de rezistenta, cat si ca stimul pentru refacerea tesutului cardiac si, in cele din urma, devin parte integrata din inima.

Rezultatele au fost facute publice in iunie 2019, iar in prezent se fac demersurile necesare pentru testarea clinica a peticelor pentru tratarea pacientilor care au suferit atacuri de cord. Cercetatorii spera ca in viitor peticele cardiace crescute din celule stem sa devina tratament standard.

Compatibilitatea celulelor stem este cheia succesului

Pentru ca o astfel de interventie sa aiba sanse maxime de succes, ar trebui folosite petice crescute din celule stem disponibile instant si a caror compatibilitate este cunoscuta. De aceea, recoltarea celulelor stem la nastere este o recomandare mai valida ca oricand. Acestea pot fi pastrate pe termen foarte lung si pot fi folosite in terapii regenerative nu doar de catre persoanele de la care s-au recoltat, ci, si de potentiale rude ale acestora (parinti si frati).

micIn legatura cu aceasta, compania Stem Sure, liderul de inovatie in recoltarea si stocarea celulelor stem, este singura companie din Romania ce ofera viitorilor parinti un produs complet procesat si crioprezervat intr-un laborator acreditat atat AABB, cat si Jacie, cele mai inalte acreditari internationale din domeniul terapiilor celulare. Pana in prezent, Stem Sure alaturi de de banca de celule stem pe care o reprezinta, Biovault, din Marea Britanie au eliberat 11 probe de celule stem, toate folosite cu succes in transplanturi, inclusiv in primul transplant efectuat in Romania pentru tratarea autismului. tinand cont de cele mai noi cercetari medicale, exista semne ca in viitor celulele stem vor fi din ce in ce mai folosite in terapii regenerative si tratamente standard.

Data publicarii: Miercuri 13 Noiembrie, 2019

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook