Mituri babesti despre cresterea copilului, cu efect negativ
Fiecare gravida intra in contact inevitabil cu miturile babesti despre cresterea copiilor. Mama, bunica sau matusa, cineva din familie are grija sa ofere proaspetei mamici „pretioasele” sfaturi invechite despre cum trebuie sa isi creasca bebelusul. Chiar daca exista invataturi de valoare printre ele, din pacate sunt si mituri babesti care fac mai mult rau decat bine.
Cel mai bine este ca mamica sa filtreze informatia primita, sa se informeze corect din carti de specialitate recente, scrise de personalitati recunoscute in domeniu, sa intrebe pediatrul si sa schimbe pareri cu alte mamici din aceeasi generatie cu ea.
Iata o lista a celor mai cunoscute mituri babesti despre ingrijirea copilului, cu efect negativ:
– Copilul trebuie infasat strans in primele luni de viata ca sa aiba picioarele drepte.
FALS – Bebelusul trebuie imbracat in hainute comode, din material de calitate 100% bumbac. Fie ca alegem body-uri sau bluzite si pantalonasi, acestea trebuie sa ii ofere libertate de miscare, sa nu il supraincalzeasca si sa-i permita sa se relaxeze. Forma picioruselor nu are legatura cu infasatul.
– Bebelusul trebuie imbracat cu haine grosute, tinut in casa cu caciulita iar camera trebuie incalzita foarte tare.
FALS – Temperatura optima pentru bebelus este de 24 grade. camera trebuie sa fie aerisita. Copilul trebuie imbracat nici prea gros nici prea subtire si nu trebuie tinut in casa cu caciulita pe cap decat 30 minute dupa baita. Un copil imbracat gros intr-o camera supraincalzita nu se va simti bine, va plange, va transpira, va dormi agitat si va fi foarte rosu la fata. De asemenea acest mod de ingrijire eronat predispune la raceli.
– Nu scoate copilul afara inainte de botez.
FALS – Pentru binele copilului acesta trebuie sa fie scos zilnic din casa la aer (daca vremea este favorabila). Copilul are nevoie de oxigen si aerul proaspat pe care il respira contribuie la o crestere armonioasa.
– Copilul trebuie lasat sa plangam, altfel se invata prost.
FALS – Nici un bebelus nu trebuie lasat sa planga. Bebelusul are nevoie de caldura mamei. El trebuie sa se simta iubit si in siguranta. Cea mai buna metoda de linistire a copilului este contactul fizic cu mama sa. Nu topti copilasii sunt la fel. Unii au nevoie de mai multa afectiune, altii de mai putina. Daca un bebelus doarme mult singur in patut, altul poate sa nu se linisteasca decat in patul parintilor, langa sanul mamei. Acest lucru nu inseamna ca mama sa l-a invatat prost. Este vorba doar de o personalitate diferita. Fiecare om este unic.
– Nu fa baie zilnic bebelusului, sa nu raceasca.
FALS – Bebelusul trebuie imbaiat zilnic. Este corect din punct de vedere al igienei dar si benefic pentru a-l deprinde cu un mod de viata sanatos. Fiecare om de cand se naste trebuie sa se spele in fiecare zi.
– Mama sa dea bebelusului mancare mestecata in prealabil.
FALS – Nu este deloc igienic si sanatos pentru copil. Exista intrumente speciale de pasat. In cazul in care nu dispunem de ele, se poate utiliza furculita.
– Urechiusele bebelusului se lipsesc cu leucoplast pentru a nu fi prea departate de cap.
FALS – Daca bebelusul va avea urechile clapauge acest lucru se va intampla cu sau fara leucoplast. Adezivul este toxic pentru copil iar chinul la care il supunem inutil. Problema urechilor clapauge se rezolva chirurgical printr-o interventie foarte simpla.
– Tundeti copilul la zero pentru a avea parul mai des.
FALS – Desimea parului este programata genetic. Pana la varsta de 3 ani parul isi schimba oricum textura de mai multe ori, indiferent daca bebelusul este sau nu tuns la zero – de aici iluzia unora ca tunsul la zero a avut vreun efect.
Tunsul la zero este deosebit de traumatizant pentru majoritatea copilasilor si poate predispune la infectii. In concluzie, schimbarile parului vor avea loc oricum, iar desimea va fi aceeasi cu sau fara tuns la chelie. Actiunea nu are nici un efect in afara de cel negativ din punct de vedere psohologic.
– Daca bebelusul plange sau refuza sanul mama nu are laptele bun.
FALS – Nu exista nimic mai bun pentru copil decat laptele de mama. Acesta isi schimba compozitia natural, in functie de varsta copilului. La inceput este colostrul, apoi laptele de mama poate deveni mai subtire sau mai gros in functie de nevoile copilului. Nu exista lapte de mama prost. Poate fi insuficient, adica cel mic sa nu se sature si sa aiba nevoie de completare.
– Diversificarea trebuie inceputa la 3 luni.
FALS – Sistemul digestiv al copilului nu este pregatit pentru inceperea diversificarii. In plus creste riscul aparitiei alergiilor. Diversificarea trebuie inceputa dupa 4 luni in cazul copiilor hraniti cu formula de lapte, dupa 5 luni in cazul copiilor hraniti mixt si dupa 6 luni in cazul copiilor alaptati exclusiv la san (OMS recomanda 6 luni).
– Copilul trebuie asezat pe olita devreme, de la cateva luni, sa scape repede de scutec.
FALS – Copilul nu are control sfincterian decat dupa varsta de aproximativ 1 an si 8 luni. Pana atunci presiunile exercitate asupra sa de a folosi olita ii fac mult rau. Copilul poate fi afectat psihic si poate asocia un proces normal – acela de a-si face nevoile cu un sentiment de angoasa. Astfel poate interveni constipatia. Studiile arata ca bebelusii presati sa foloseasca olita la varste foarte fragede isi fac mai tarziu nevoile in pat in timp de dorm (varful fiind varsta de 6 ani) intr-o proportie mult mai mare decat bebelusii care au scapat de pampers in jurul varstei de 2 ani, intr-un mod natural.
Data publicarii: Duminică 11 Mai, 2014
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina