Nereguli la cabinetul de recoltare analize din cadrul Spitalului de Pediatrie Medlife
Acest articol are scopul de a trage un semnal de alarma pentru a preveni situatii grave in care pot ajunge pacienti copii din cauza unor neglijente banale. Personalul medical din cabinetul de recoltari analize din cadrul Spitalului de Pediatrie Medlife a fost surprins in cadrul unei recoltari in ipostaze neprofesioniste iar normele de igiena si siguranta nu au fost respectate. Incalcarea procedurii este recunoscuta chiar de catre personalul medical in cauza.
Omul sfinteste locul
Asistenta medicala de la cabinetul de recoltari analize Medlife isi astepta pacientii intinsa pe patul pregatit pentru consultatie si butonand telefonul mobil, ipostaza in care a fost suprinsa la intrarea in cabinet a urmatorului pacient. Fara a se spala pe maini, si-a pus manusile de unica folosinta pentru a se pregati de recoltare si cu ele in maini a folosit mai multe obiecte din cabinet de uz curent, purtatoare de microbi: manerele de la sertarele dulapurilor, pixul, acte, butoanele pentru reglarea aerului conditionat etc. In aceste conditii nu mai putem vorbi despre utilizarea manusilor in scopul sigurantei personalului medical si a pacientului ci numai despre protejarea persoanei care le poarta, microbii fiind preluati pe manusi de pe obiectele atinse. Cu aceleasi manusi a scos o tavita de unica folosinta in care a pus cateva consumabile pentru recoltare. Nu a desfacut nimic in fata pacientului, acul fiind deja montat. Asistenta a tusit persistent direct pe consumabilele pregatite in tavita pe care o tinea cu ambele maini. In urma acestui gest involuntar nici un material nu a fost schimbat.
In cabinet au intrat alte doua asistente. Nu se stie de unde veneau si nici nu conteaza, pacientul poate sa isi inchipuie orice: de la tigara, de la toaleta, de la alta recoltare etc. Ce este o certitudine – faptul ca au atins clantele usii de la acelasi cabinet, in care nu se recolteaza numai sange. La acelasi cabinet sunt preluate si recipiente cu probe de urina sau de fecale, de cele mai multe ori cu mainile goale direct de la pacienti. Clanta este atinsa atat de personalul medical cat si de pacienti. Nici una dintre ele nu s-a spalat pe maini, nu a folosit dezinfectantul cu pompita si nu a utilizat manusi de unica folosinta. Cu atat mai grav cu cat cabinetul de recoltare analize din cadrul Spitalului de Pediatrie Medlife este dotat cu chiuveta si dozator sapun, dezinfectanti cu pompita pentru maini, manusi de unica folosinta si consumabile la discretie.
Una dintre asistentele sosite din afara cabinetului a preluat tavita cu consumabile pentru recoltarea probei de sange pentru analiza si a inceput sa se joace cu degetele prin ele. Cu mainile nespalate, nedezinfectate si fara manusi a atins toate materialele care urmau sa intre in contact cu pacientul, inclusiv compresa sterila, apoi manuta copilului in locul in care urma sa fie intepat.
Recoltarea a fost oprita in ultimul moment de parinti, care au refuzat continuarea procedurii. In urma reprosurilor primite, asistentele se ofera sa schimbe consumabilele utilizate si recunosc ca nu au respectat procedura si normele de igiena. Prea tarziu insa pentru a mai avea incredere sa se continue procedura de recoltare in cabinetul Spitalului de Pediatrie Medlife. Acesta este un caz fericit, in care parintii au reactionat prompt si au evitat asumarea riscurilor.
Care sunt riscurile ce pot fi evitate daca se respecta procedura
Iata un extras din „Proceduri standard de practica pentru asistentii medicali generalisti” (sursa OAMGMAMR – Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania), Capitolul 1 – „Controlul infectiilor”
Infectia nosocomiala (IN) este infectia contractata in unitati sanitare cu paturi (de stat si private), care se refera la orice boala infectioasa ce poate fi recunoscuta clinic si/sau microbiologic si pentru care exista dovada epidemiologica a contractarii in timpul spitalizarii (actului medical sau manevrelor medicale, care afecteaza fie pacientul – datorita ingrijirilor medicale primite, fie personalul medical – datorita activitatii sale si este legata prin incubatie de perioada asistarii medicale in unitatea respectiva, indiferent daca simptomele bolii apar sau nu apar pe perioada spitalizarii.
Agentii responsabili de contaminare sunt foarte numerosi. Ei determina infectii mai mult sau mai
putin grave. Adesea devin rezistenti la tratamente.
Agentii patogeni sau microbii (nume generic dat de Pasteur organismelor unicelulare invizibile cu ochiul liber) sunt:
– bacteriile aerobe si anaerobe din genul cocilor si bacililor;
– ciuperci sau levuri care determina micoze;
– parazitii responsabili de parazitoze;
– virusurile (hepatotrope, neurotrope, etc.);
– prionii.
Sursele de contaminare in spital sunt reprezentate de:
– pacienti;
– personal de ingrijire;
– vizitatori;
– echipamente si suprafete contaminate, ex. lenjerie de pat, saltele, toalete comune, etc.;
– secretii, excretii, probe de laborator, rani/plagi;
– materiale utilizate contaminate;
– alimentatie.
Toaletele comune sau proximitatea altor pacienti maresc riscul infectiilor incrucisate.
Principalele cai de transmitere a infectiilor sunt:
– transmiterea interumana, cea mai frecventa este prin intermediul mainilor;
– calea aeriana, prin tuse, stranut, expectoratie (picaturile lui Flugge), este responsabila de
aparitia unui procent de 10% dintre infectiile nosocomiale. Aerosolii din dispozitivele de
curatare sau din seringi pot transporta particule microscopice ale organismelor care se
gasesc in suspensie in aer si care pot fi inhalate cu usurinta;
– inoculare cu ace sau solutii contaminate;
– penetrarea organismului cu ocazia sondajelor urinare, intubatiei orotraheale, inciziei
1.4 Spalarea mainilor
Scop
Spalarea mainilor asigura igiena, protectia si securitatea persoanei si a mediului sau, prevenind
transmiterea germenilor purtati pe maini, responsabili de o mare parte dintre infectiile
nosocomiale. Este o sarcina autonoma, asistentul medical este responsabil direct pentru
asigurarea ei.
Spalarea manilor si utilizarea corecta a manusilor de unica folosinta reprezinta o etapa de baza din cadrul procedurii standard de recoltare probe de sange.
Reactia Medlife
Situatia petrecuta in cadrul cabinetului de recoltare analize de la Spitalul de Pediatrie si materialul video au fost aduse la cunostinta reprezentantilor Medlife atat la departamentul Sesizari cat si catre unul dintre actionarii companiei pe data de 24 Noiembrie 2016.
Prin intermediul avocatului Medlife au fost prezentate verbal si personal scuze, am fost informati ca problema o reprezinta calitatea resursei umane si ca au fost aplicate masuri disciplinare. De asemenea, avocatul Medlife a precizat verbal ca nu exista infectii nosocomiale in clinicile si spitalele Medlife.
Pana la aceasta ora nu avem un punct de vedere oficial in scris din partea reprezentantilor Medlife, care nu au raspuns invitatiei noastre de a publica un drept la replica.
De asemenea, reprezentantii Medlife nu au dat curs invitatiei noastre de a-si asuma prin comunicare publica faptul ca in unitatile Medlife sunt respectate procedurile si normele de siguranta, iar pacientii pot veni cu incredere, fara a se teme ca sanatatea le-ar putea fi pusa in pericol.
Mentionam ca am decis publicarea acestui material considerand ca informarea este de interes public si in interesul pacientului dar si in contextul in care este a treia neregula constatata in cabinetele de recoltare analize pediatrie Medlife in ultimul an.
Din aceste considerente, aceasta situatie va fi raportata si catre institutiile de stat abilitate sa verifice daca exista riscuri pentru pacienti in cabinetele pentru recoltare Medlife.
Data publicarii: Luni 19 Decembrie, 2016
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina