Planificarea sarcinii in functie de perioada ovulatiei
In momentul in care ai luat decizia de a deveni mamica poti tine cont de anumite aspecte si recomandari pentru a ramane insarcinata cat mai curand si pentru ca sarcina ta sa decurga cat mai normal si usor.
In primul rand ambii parteneri ar trebui sa-si schimbe stilul de viata cu cel putin 3 luni inainte: sa renunte la fumat, la cofeina, sa evite mediile radioactive, sa-si verifice starea de sanatate cu ajutorul unor controale si analize de rutina si apoi sa adopte un stil de viata cat mai sanatos.
Pasul urmator ar fi planificarea familiala prin cunoasterea fazelor ciclului menstrual. Astfel vei putea stii care sunt zilele cu grad ridicat de fertilitate si care sunt perioadele in care sansele de a ramane insarcinata sunt foarte mici. Important de retinut este faptul ca teoretic poti ramane insarcinata oricand, chiar si in timpul menstruatiei.
Perioada cea mai fertila incepe imediat dupa ce se produce ovulatia. Ovulatia inseamna maturarea si eliberarea unui ovul din foliculul ovarian. La fiecare ciclu menstrual, un singur ovul ajunge sa se dezvolte complet sub actiunea hormonilor feminini. El este eliberat si poate fi fertilizat de un spermatozoid.
Cum calculezi ovulatia
Ovulatia are loc in medie la 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii. Tinand cont de acest lucru si de numarul de zile ale ciclului, calculul este simplu.
De exemplu in cazul unei femei cu ciclu regulat de 25 de zile, ovulatia se va produce in ziua numarul 11. Iar in cazul unei femei cu ciclu regulat de 30 de zile, ovulatia se va produce in ziua numarul 16. Considerand prima zi, ziua intai a ciclului menstrual. Din pacate in cazul unui ciclu neregulat anticiparea exacta a ovulatiei este aproape imposibila.
Sansele cele mai mari de a ramane insarcinata exista cu 3-4 zile inainte de ovulatie si continua inca 3-4 zile dupa. Acest lucru se intampla fiindca spermatozoizii pot supravietui pana la 7 zile in interiorul vaginului.
De asemenea, exista posibilitatea de a avea loc inca o ovulatie la aproximativ 1 zi dupa prima. Sansele de a ramane insarcinata in acest caz sunt mai mici, comparativ cu cele de la prima ovulatie, insa ele exista.
Aceasta metoda, denumita popular si metoda calendarului este folosita de sute de ani pentru planificare familiala, atat cu scopul de a ramane insarcinata cat si pentru evitarea unei sarcini nedorite, chiar daca pentru acest lucru nu poate fi considerata printre cele mai sigure metode.
Stimularea ovulatiei
Pentru femeile cu probleme de ovulatie din cauza carora nu pot obtine usor o sarcina exista solutii concretizate in terapii de stimulare ovariana.
Acestea sunt indicate femeilor cu anovulatie, celor cu afectiuni ovariene ( cum ar fi ovare polichistice) sau celor cu ovulatie neregulata. Scopul terapiei este de a maturiza foliculul si a unui ovul. Apoi ovulul este impins din ovar in trompa uterina pana mai departe in uter.
Astfel se maresc sansele ca ovulul sa fie fecundat. Terapiile pot fi realizate cu ajutorul solutiilor medicamentoase sau pot merge pana la fertilizarea in vitro in functie de recomandarea medicului si deciziile luate impreuna cu pacienta.
Data publicarii: Marți 25 Martie, 2014
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina