Recomandari pentru mulgerea si stocarea laptelui matern!
Alaptarea este un proces important in viata fiecarei noi mamici care poate si decide sa faca acest lucru pentru bebelusul ei. Alaptarea intareste legatura unica intre mama si bebelus. Nimic nu este mai frumos si mai emotionat decat sa ii oferi bebelusului tau aceasta conexiune, care il va ajuta sa isi dezvolte o imunitate mai puternica si ii va oferi confort fizic si psihic pe termen lung.
Sunt insa si situatii, in special la inceputul procesului de alaptare, cand aceasta nu se poate face direct de la san iar mamica trebuie sa se mulga pentru a putea hrani bebelusul si a pastra lactatia. Principalele motive pentru disconfort la nivelul sanilor la inceputul alaptarii pot fi:
- Bebelusul nu este atasat corect la san asa ca in momentul in care incerca sa suga, pentru ca nu ia in gurita corect mamelonul, va poate provoca dureri;
- Mamica prezinta o afectiune fiziologica intalnita la pana la 10% din femei, mameloane ombilicate, adica mameloanele nu ies in afara, caz in care initierea in alaptare poate fi mai dificila insa este realizabila;
- Furia laptelui, sau complicatia numita mastita cu care mamicile se intalnesc de obicei la inceputul alaptarii, pana cand cantitatea de lapte necesara bebelusului se ajusteaza cu cantitatea de lapte pe care o produc sanii;
- Bebelusul are fren sublingual scurt, adica fasia de piele care leaga limba copilului de partea de jos a guritei este mai scurta si il impiedica pe bebelus sa se alimenteze corect.
In afara de problemele mai sus mentionate, chiar daca mamica este alaturi de puiul ei zi de zi si ii ofera laptele direct de la san fara complicatii, apar uneori diferite situatii medicale (probleme de sanatate ale mamei care necesita tratament incompatibil cu alaptarea, anestezie, operatie), sau de alta natura, in care acest lucru nu este posibil.
In astfel de cazuri, pentru a nu intrerupe alaptarea si a furniza in continuare laptele necesar bebelusului, mamica se va mulge pentru ca laptele sa poate fi oferit bebelsului din biberon de catre persoana cu care acesta ramane pana la intoarcerea mamei.
In situatia in care mamica revine la servici, cu atat mai mult are nevoie sa creeze rezerve de lapte, pentru a-i asigura bebelusului hrana pentru o perioada zilnica mai lunga de timp. In continuarea acestui articol vom incerca sa va oferim cateva recomandari pentru mulgerea si stocarea laptelui in conditii de igiena si siguranta!
Tipuri de pompe de san pentru mulgerea laptelui!
Mulgerea laptelui se poate face utilizand fie o pompa manuala, fie o pompa electrica simpla sau dubla. Va recomandam sa alegeti tipul de pompa potrivit in functie de cantitatea de rezerve de lapte pe care doriti sa o stocati.
Pompele electrice sunt mult mai practice, ofera si optiunea de masaj a sanului pe langa cea de extractie, si implica mai putin efort din partea mamei in procesul de mulgere. Insa acestea se pot achizitiona la costuri mai ridicate fata de pompele manuale. Asadar alegerea pompei de san potrivite pentru dvs. depinde de frecventa cu care doriti sa o utilizati, de timpul disponibil si de bugetul alocat.
Reguli de igiena si depozitare dupa extractia laptelui!
Inainte de pompare, va recomandam sa va spalati mainile cu apa si sapun. Componentele si recipientele pompei pe care o utilizati pentru extractia laptelui trebuie sa fie curate si sterilizate pentru a nu contamina laptele muls pe care il veti oferi apoi bebelusului.
Imediat dupa mulgere, daca nu se ofera imediat bebelusului, laptele trebuie stocat si depozitat in recipiente pentru lapte matern fie din material dur cu capac, fie pungi speciale pentru lapte, cu mentiunea ca acestea nu sunt recomandate pentru conservarea laptelui pentru perioade foarte lungi de timp.
In cazul in care utilizati pungi de depozitare este bine sa le umpleti doar 3 sferturi, pentru a preveni spargerea acestora in momentul inghetului. Desi depozitarea laptelui muls in pungi este eficienta pentru economia de spatiu, este bine ca acestea sa fie stocate apoi intr-un recipient solid, inchis ermetic cu capac sau caserola si nu direct in frigider sau congelator.
Pe fiecare recipient cu lapte, fie el punga sau cutie, trebuie sa treceti data extractiei, ora si cantitatea in ml, pentru a va asigura ca le consumati intai pe cele mai vechi ca si data.
O alta recomandare utila este sa puneti in fiecare punga/recipient o cantitate de aproximativ 60 ml lapte, insemnand cam cat mananca un bebelus la o masa, pentru a evita aruncarea laptelui nefolosit.
Asa cum mentionam mai sus, este bine sa pastrati laptele in compartimente separate ale congelatorului sau izolat de restul alimentelor, pentru a evita contaminarea. Trebuie sa acordati mare atentie modului de decongelare si a temperaturii de stocare pentru a va asigura ca laptele este in continuare bun pentru bebelus.
Unde si la ce temperaturi se pastreaza laptele matern?
In cazul in care laptele se utilizeaza imediat dupa mulgere, acesta poate fi pastrat la temperatura camerei, la aproximativ 20-23°C pana la 4 ore si la temperaturi de 18-20°C pana la 6 ore. Dupa acest interval laptele nu mai poate fi folosit, refrigerat sau congelat si trebuie aruncat.
Daca plecati la drum, laptele se poate pastra si in geanta termoizolanta cu pungi de gheata sau elemente de racire, pentru maxim 24 de ore, insa gheata trebuie sa fie in contact direct si permanent cu laptele. Totusi in aceasta situatie, daca mama este si ea prezenta va recomandam alaptarea directa de la san.
Pentru 4-5 zile laptele se poate pastra si in frigider la o temperatura de minim 4°C, in cel mai rece loc din frigier si in nici un caz pe usa frigiderului.
In congelatorul frigiderului laptele muls se poate pastra pentru o perioada de pana la 2 saptamani.
Daca aveti posibilitatea de depozitare intr-o lada frigorifica, congelator, laptele se poate pastra la -20° pana la 12 luni, cu mentiunea ca cu cat este depozitat pentru mai mult timp cu atat isi pierde din proprietati.
Cum utilizam si decongelam laptele depozitat?
Este recomandat sa decongelati laptele treptat, fie lasandu-l in frigider peste noapte, fie sub jet de apa rece. Dupa decongelare acesta se poate folosi pentru 24 de ore daca sta la frigider sau in urmatoarele 4 ore daca sta la temperatura camerei. Dupa terminarea acestor intervale, laptele nu mai poate fi recongelat si trebuie aruncat.
Laptele decongelat sau refrigerat se incalzeste sub jet de apa calda, sau intr-un vas cu apa calda pentru aprox. 20 de minute. Incalzirea acestuia se face la o temperatura cuprinsa intre temperatura camerei si cea a corpului, insa bebelusul nu are o problema daca laptele este putin mai rece fata de cel pe care il suge direct de la san. Nu incalziti laptele decongelat direct pe foc sau in cuptorul cu microunde, puteti sa folositi si un incalzitor de biberoane.
Dupa incalzire va recomandam sa verificati temperatura si sa il agitati usor pentru a-l omogeniza inainte de al oferi bebeluslui. De asemenea laptele incalzit si nefolosit se arunca.
Cu siguranta bebe se va bucura de laptele matern cu care este obisnuit, indiferent ca acesta provine direct de la san din biberon!
Data publicarii: Marți 2 Noiembrie, 2021
Categorie: Blog
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina