Sistemul digestiv ca organ al imunitatii

Corpul nostru este expus continuu la virusuri, bacterii si paraziti, toxine si substante chimice pe care le inghitim. Acestea intra in contact cu sistemul digestiv, care constituie o bariera a organismului impotriva agentilor patogeni.

70% din sistemul tau imunitar are legatura directa cu sistemul digestiv (tubul digestiv) – mai exact cu flora intestinala. Aceasta este formata din 85% probiotice (bacterii prietenoase ce formeaza flora de fermentatie) si 15% agenti patogeni (flora de putrefactie).

Flora intestinala contine peste 100 de trilioane de probiotice ce mentin echilibrul in intestine si implicit in tot organismul. Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene care se asigura ca numarul bacteriilor ‘rele’ este redus. Acestea nu se gasesc doar in tubul digestiv, ci si in cavitatea bucala, caile respiratorii si sistemul uro-genital.
Sanatatea organismului tau depinde de echilibrul dintre flora de fermentatie (probiotice) si cea de putrefactie (agenti patogeni).

Flora de fermentatie predomina intrucat ea colonizeaza cea mai mare parte din intestin: tot intestinul subtire (cu o lungime de 5 metri) si o parte a colonului (1 metru), in timp ce flora de putrefactie se gaseste doar in colonul descendent (0.5 metri).

Orice modificare in echilibrul florei intestinale aduce o sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu isi poate indeplini corect rolul sau: de a proteja organismul.

Ce se intampla cu bacteriile din tubul tau digestiv?

Flora intestinala din intestinul gros si cel subtire omoara agentii patogeni care intra in organismul tau. Agentii patogeni intra in organism prin intermediul mucoasei intestinale, astfel fiind vital ca tesutul limfatic abdominal sa creeze un raspuns imun. In caz contrar, agentii patogeni pot declansa inflamatii la nivel digestiv. Desi mucoasa intestinala are un singur strat, acest epiteliu este o bariera puternica impotriva microbilor.

Celulele intestinului subtire sunt acoperite cu mucus, ce ‘prinde’ agentii patogeni. Ulterior, organismul tau secreta peptide anti-bacteriene si multe celule cu rol defensiv in organism, inclusiv celulele macrofage ce ‘mananca’ agentii patogeni.

Este foarte important sa mentii un echilibru in viata de zi cu zi, atat din punct de vedere al alimentatiei cat si somn, nivel scazut de stres, activitate fizica. O alimentatie sanatoasa si echilibrata influenteaza in mod direct sanatatea sistemului tau imunitar.

Manananca mai multe fructe, legume care nu contin amidon, alimente fermentate, consuma alimente bogate in nutrienti (citrice), care imbunatatesc abilitatile corpului de a lupta cu microbii. De asemenea, alege mereu grasimi sanatoase si proteine slabe.

De cele mai multe ori, datorita alimentatiei neechilibrate pe care o avem sau a tratamentelor cu antibiotice, in flora noastra intestinala apar dezechilibre. Suplimentele alimentare ce contin bacterii prietenoase pot ajuta la echilibrarea florei noastre intestinale. Mai mult, cu cat acestea sunt complementate de alte vitamine ce le vin in ajutor, ca de exemplu vitamina D sau complexul de vitamine B, cu atat sunt mai eficiente.

Refflor Choco este un astfel de supliment, in care efectele benefice ale Bifidobacterium lactis HN019 sunt complementate de vitamina D, astfel echilibrand flora intestinala si ajutand la sustinerea unui sistemul imunitar sanatos. Ba mai mult, produsul este usor de administrat la orice varsta, datorita formei sale – bacterii prietenoase in ciocolata adevarata, delicioasa! Afla mai multe despre produs aici.

Un alt supliment, in care 15 miliarde de unitati formatoare de colonii (UFC) de bacterii prietenoase sunt complementate de inulina (fibrele cu care se hranesc bacteriile prietenoase) si de un complex de opt vitamine B este Refflor Combo. Cele trei tulpini de bacterii prietenoase sunt protejate prin tehnologii speciale, care le confera niveluri inalte atat ca rata de supravietuire in mediul gastric si duodenal, dar si ca eficienta.

Mai mult, complexul de vitamine B sustine sanatatea sistemului nervos, a sistemului imunitar si ajuta la productia energiei necesare organismului in lupta cu virusii si bacteriile. Astfel, Refflor Combo este un excelent adjuvant in preventia dezechibrului microflorei intestinale si a depletiei (nivel scazut) vitaminelor din complexul B, atat la adulti cat si la copii. Mai multe despre Refflor Combo poti afla aici.

Data publicarii: Vineri 24 Aprilie, 2020

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook