MotherKit
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4

Din cauza stilului de viata stresant, a problemelor zilnice si a timpului liber tot mai putin, exista situatii cand parintii devin mai irascibili. Unii se pot controla foarte bine in prezenta copiilor, insa din nefericire in realitate exista si cazuri in care parintele "scapa" un cuvant urat, o jignire sau chiar injurii.

Indiferent daca ele sunt adresate unor situatii, unor persoane straine sau in cele mai rele cazuri chiar copiilor, are loc cea mai eficienta "lectie educativa". Copilul retine imediat expresiile si le reda mai tarziu, in contexte diferite, fata de colegi si prieteni.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca mai presus de orice sfat pe care parintii il pot oferi copiilor este puterea exemplului. Parintele reprezinta cel mai puternic model, pe care copilul il urmeaza instinctiv. Legatura copil - parinte este atat de puternica, incat cuvintele rostite de parinte se intiparesc imediat in mintea copilului, care va dori sa il imite cu prima ocazie. Cuvintele urate rostite de parinti sunt retinute de copil cu rapiditate si pe termen lung.

Chiar daca ulterior parintele incearca sa il determine prin discutii pe copil sa nu mai foloseasca expresiile urate, rezultatele vor veni foarte greu. In unele situatii, cu cat parintele insista mai mult, cu atat copilul va vorbi mai urat. 

Este mai indicata o scurta observatie si ulterior evitarea folosirii unui limbaj neadecvat in mediul familial, in fata copiilor.Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!