Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4

de psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut Oana Bunescu

Dormitul in imediata apropiere a bebelusului este o practica ce nu a aparut in societatea moderna, ea existand de foarte mult timp. Culturile din intreaga lume aleg sa faca co-sleeping in timpul somnului, uneori in acelasi pat sau intr-un pat separat, dar in aceeasi camera.


Exista foarte multe mituri legate de ceea ce implica dormitul cu bebelusul. Foarte multe mituri se concentreaza pe ideea ca bebelusul va fi rasfatat. Acest lucur nu este posibil. Un bebelus nu poate sa fie rasfatat. Acesta are o nevoie fizologica reala, de a fi in contact direct cu cineva. El nu poate si nu are capacitatea de a se auto-regla singur. Deci, atunci cand mai auziti “Lasa-l daca plange! Isi face si el plamani”, sa aveti in vedere faptul ca, este o practica ce poate dauna deoarece, acest lucru nu face decat sa-l tulbure si sa-l sperie pe cel mic, facandu-l sa resimta un real sentiment de abandon. De asemenea, ii poate afecta dezvoltarea creierului si modul in care percepe lumea din jurul lui.

Beneficii co-sleeping

 Dormitul in aceeasi camera cu cel mic, il ajuta pe acesta sa se linisteasca si sa aiba un somn mai profund, fiind mai putin stresa.
 Contactul fizic aduce beneficii fiziologice pentru bebelus, ajutandu-l sa respire mai regulat, prin sincronizarea respiratiei cu cea a adultului si ajuta la reglarea temperaturii corpului.
 Daca mama alapteaza faciliteaza hranirile din timpul noptii, facandu-le mai accesibile si mai putin perturbatoare.
 Mamele care au facut co-sleeping au raportat pe termen lung ca reusesc sa se odihneasa mai bine.
 Cateva studii ne arata faptul ca ajuta la dezvoltarea unor relatii emotionale mai puternice cu parintii si cu alte persoane.
 Ajuta la apropierea dintre parinte si copil, astfel faciliteaza reglarea emotionala a amandurora.
 Ajuta la dezvoltarea unui atasament securizant.
 Faciliteaza timpul de raspuns la nevoile bebelusului atunci cand acesta plange, astfel il poate ajuta pe cel mic sa se detensioneze, fara a implica un efort suplimentar mult mai mare.

Un copil care este ingrijit atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii primeste asigurarea ca este iubit si acceptat, astfel primeste suportul de care are nevoie, fara a mai simti furie si frica, astfel in locul acestor sentimente, bebelusul se simte linistit si relaxat. Copiii care s-au simtit in siguranta atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, alaturi de un parinte iubitor si conectat emotional, au devenit adulti care au facut mai bine fata momentele stresante din viata lor.

OANA BUNESCUMaterial realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
babyboom mai 2021
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!