Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
de psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut Oana Bunescu

Aparitia unui copil in viata conjugala a cuplului, si mai ales aparitia primului copil aduce cu sine o serie de schimbari. De asemenea, aceste schimbari pot sa fie coplesitoare atat pentru femeie, care acum nu mai este doar partenera, ci si mama, cat si pentru barbat, care acum nu mai est doar partener, dar si tata. Nu exista un manual care sa te invete exact cum sa cresti un copil, iar carttile si cursurile te pot ajuta pana intr-un punct.

Acasa ajunsi, cu mica fiinta, copilul vostru, se poate de cele mai multe ori ca ceea ce ati citit sau ati invatat ca functioneaza sa nu mearga cu copilul vostru sau sa simtiti ca nu va mai aduceti aminte nimic. Viata cu un nou-nascut este plina de lucruri noi, care se invatp treptat, in relatia directa cu copilul.

Femeia devenita acum mama, trece printr-o serie de transformara. Adaptarea la noul rol matern este o etapa incarcata cu emotii puternice, dar si cu frustrari. Apare asa numitul mit, mama perfecta, mit in care mama ar trebui sa ghiceasca si sa stie in orice moment nevoile avute de copil.

In realitate, mama invata despre copilul ei in ficare zi, astfel incat sa invete semnalele venite din partea copilului, pentru a raspunde cat mai curand nevoilor atat de baza, dar si celor emotionale.

De asemenea, partenerul, acum devenit tata se poate simti gelos, deoarece nu mai are aceeasi atentie din partea partenerei, acum mama fiind. Acest lucru il poate face pe partener sa se simta respins. In realitatea nu vorbim despre o respingere, dar centrul unversului mamei este acum copilul, care depinde in toalitate de ea.

Este necesar sa se discute deschis si cu intelegere problemele si dificultatile pe care le intampinati.

Ce pot face partenerii?

 Sa discute deschis despre asteptarile pe care le au unul de la celalalt atat ca si parteneri de cuplu, dar cat si din punct de vedere al cuplului parental;
 Sa comunice despre nevoile si frustrarile aparute;
 Sa incerce pe cat posibil sa aiba momente pentru ei, pe cat posibil, in care sa-si spuna pentru ce se apreciaza si pentru ce isi sunt recunoscatori unul altuia;
 Sa manifeste deschidere, empatie si intelege;
 Sa incerce sa discute despre cum isi pot imparti sarcinile si despre ce i-ar ajuta sa relaxeze si sa se odihneasca;  Sa noteze pe o bucata de hartie calitatile pe care le are partenerul, atat din perspectiva cuplului conjugal, cat si din perspectiva cuplului parental si sa i-o dea celuilalt partener;

Material realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
babyboom 20 23 mai 2021
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!