Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
Parintii care socotesc ca propriile dependente nu afecteaza sanatatea copiilor gresesc. Dintre acestea, viciul fruntas la efecte nocive este fumatul. Iata cum este afectata sanatatea psihica si fizica a copiilor atunci cand cel putin unul dintre parinti este fumator:

Fumatul pasiv este considerat a fi la fel de periculos ca si fumatul activ. Actiunea sa negativa asupra sanatatii este inzecita atunci cand ne referim la plamanii copiilor, aflati in plina dezvoltare. In timpul fumatului pasiv, copiii inhaleaza peste 250 de substante cancerigene sau toxice cum sunt formaldehida, benzen, arsenic, amoniac si altele.

Unul dintre efectele pe termen lung este imbatranirea arterelor copiilor cu aproximativ 3 ani, ceea ce creste cu mult riscurile unui atac de cord sau altor probleme cardiovasculare. Un studiu efectuat in Finlanda pe circa 2400 copii cu varste intre 3 si 18 ani a demonstrat care este evolutia concreta a arterelor copiilor cu ambii parinti fumatori. Efectele s-au evidentiat cu ajutorul examenelor cu ultrasunete efectuate atunci cand copiii ajungeau la varsta de 18 ani. Copiii cu parinti fumatori, fumatori pasivi la randul lor, aveau artere mai groase cu 0,015 mm fata de copiii cu parinti nefumatori.

Fumatul pasiv creste riscul de SIDS (sindromul mortii subite) pentru bebelusii cu mame fumatoare, care nu renunta la viciu in timpul sarcinii si dupa nastere. De asemenea fumatul in timpul sarcinii creste riscul ca bebelusul sa se nasca cu o greutate mica.

Efectele se produc si in plan psihologic. Copiii vor integra fumatul intr-un tipar familial pe care il transforma intr-un model de viata. In copilarie cele mai apropiate si puternice modele sunt parintii. Fiecare copil trece printr-o etapa in care urmareste cu atentie toate obiceiurile parintelui de acelasi sex, care devine modelul sau. Apoi incearca sa-l imite. Sansele ca el sa fie nefumator atunci cand vor creste nu sunt nule, insa scad considerabil in cazul in care parintii sunt fumatori.

In concluzie, efectele negative ale fumatului pasiv asupra copiilor exista si sunt demonstrate. Din pacate ele isi pun amprenta intr-un mod ireversibil asupra sanatatii copiilor.

Cercetatorii sfatuiesc parintii sa renunte la acest obicei de preferat inca de atunci cand incep sa planifice sarcina. Oricum, niciodata nu este prea tarziu.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!