travelplanner.ro
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Toti copiii sunt atrasi de desenele animate. Le vizioneaza la televizor si mai nou pe tablete sau laptopuri. Sunt copii care nu pot servi masa fara desene animate si copii care adorm linistiti numai daca sunt lasati sa le vizioneze 5-10 minute inainte de culcare.

In aceste situatii parintii isi fac griji cu privire la sanatatea si dezvoltarea copiilor. Se intreaba cum ar putea sa ii opreasca si daca este bine ca cei mici sa se uita la desene animate atat de mult. Iata ce ne sfatuiesc specialistii.

Francoise Dolto - psihanalist si psihopedagog celebru precizeaza ca nu este bine sa interzicem total copiilor sa se uite la desene animate ci doar sa pastram echilibrul in programul zilnic.

Motivul - cresterea copilului trebuie sa fie adaptata vremurilor in care traim. Un copil crescut intr-un stil foarte restrictiv sau bazat pe conceptii invechite va pierde teren in fata celorlalti copii din parc sau de la scoala care tin pasul cu prezentul.

In plus, daca un copil nu este la curent cu personajele celebre de desene animate despre care ceilalti copii discuta, acest lucru il poate afecta mai mult sau mai putin in plan social si psihologic. Se poate simti marginalizat, depasit de subiectele discutiilor dintre amicii de aceeasi varsta.

In acelasi timp Francoise Dolto ne avertizeaza: parintii trebuie sa selecteze programele de desene animate, alegandu-le pe cele adecvate varstei copilului. Sa vegheze asupra calitatii productiilor, astfel incat sa le evite pe cele violente sau agresive.

In prezent exista posturi TV de desene animate clasificate pe varste si multe seriale sunt educative pentru copii, ajutandu-i sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv si sa acumuleze informatie noua mai usor.

Nu este indicata vizionarea inainte de culcare fiindca somnul copilului poate deveni agitat. Cei mici traiesc la intensitate maxima si pot visa noaptea intamplari din desenele animate vizionate inainte de culcare care i-au marcat pozitiv sau negativ.

In privinta sanatatii ochilor, medicii oftalmologi ne sfatuiesc sa lasam copiii sa se uite la desene animate de preferat in prima parte a zilei. Durata maxima de vizionare continua nu trebuie sa depaseasca 20 minute pentru ca ochisorii sa nu oboseasca. Dupa 20 minute se impune o pauza.

In concluzie desenele animate nu trebuie excluse din viata copilului insa ideal ar fi ca vizionarile sa se reduca la maxim doua reprize de cate 20 minute pe zi, cu pauza intre ele.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
povesteste cum ai nascut cadou 700x200 edi integral margini
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!