MotherKit
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
Majoritatea viitorilor parinti pregatesc din timp camera sau coltul bebelusului: patutul pe care il considera cel mai bun, salteaua cea mai sigura, lenjeria cea mai confortabila. Insa nu intotdeauna planurile parintilor se potrivesc cu cele ale micutului.

Astfel, in unele familii patutul bebelusului ramane neutilizat pentru ca acesta doarme in patul mare, alaturi de parinti.

Una dintre reactiile cele mai des intalnite de care se lovesc parintii, este cea de genul: "daca asa l-ati invatat...". Ei bine, chiar daca sunt si astfel de exceptii, specialistii ne explica faptul ca bebelusii nu sunt la fel. Daca ar fi fost asa, lucrurile erau foarte simple.

Insa fiecare bebelus are propria sa personalitate, fiecare simte altfel contactul cu parintii si cu mediul inconjurator. De aceea, sunt bebelusi care din prima zi de viata, fara sa ii invete nimeni, nu vor sa doarma singuri. Ei se linistesc numai alaturi de mamica. La fel cum sunt bebelusi care dorm fara probleme singurei in pat, ba chiar in camera, din momentul in care ajung acasa de la maternitate.

Fiecare familie trebuie sa se adapteze in functie de propria situatie, astfel incat siguranta si linistea bebelusului sa fie asigurata. In primele zile de viata este foarte important ca acesta sa nu se simta abandonat.

FSID arata ca cel mai in siguranta loc pentru somnul bebelusului este un patut alaturi de parinti. Chiar in acesti camera! E nevoie de aceasta masura de siguranta mai ales la copiii in varsta de mai putin de 6 luni.

Este corect sa spunem cuiva ca procedeaza bine sau gresit daca doarme sau nu impreuna cu copilul? NU, pentru ca cel mai mult conteaza ceea ce este potrivit pentru acest copil, respectand evident regulile de siguranta (patintii sa nu fumze in pat cu copilul, sa nu consume bauturi alcoolice, sa nu existe riscul de a se rostogoli peste el, sa nu aiba un comportament sexual in timp ce copilul se afla in pat).

Iata totusi care sunt avantajele si dezavantajele situatiei in care copilul doarme cu parintii:

Beneficii - dormit in acelasi pat cu copilul

* Copiii care vor sa doarma in pat cu parintii si sunt acceptati dorm mai linistiti, au mai putine cosmaruri si se simt mai in siguranta;
* Alaptarea este mai comoda si mai simpla in timpul noptii si pentru bebelus si pentru mamica;
* S-a constatat ca dormitul bebelusului alaturi de mama in primele luni ajuta la stabilizarea sistemului cardiovascular;
* Copilul este mai usor supravegheat de parinti si in cazul in care este nevoie se poate interveni rapid (transpiratie, regusrgitare, febra);
* Legatura emotionala intre parinti si copii este mai solida;

Riscuri - dormit in acelasi pat cu copilul

* Accidente involuntare: daca parintii sunt foarte obositi pot lovi copilul din greseala sau se pot rostogoli peste el;
* Intimitatea parintilor si relatia de cuplu este afectata mai mult sau mai putin, fiindca relatiile sexuale in prezenta copilului sunt total contraindicate;
* In cazul unor parinti fumatori sau consumatori de alcool copilul este supus unor riscuri majore, inclusiv cel al Sindromului Mortii Subite;

In concluzie fiecare parinte trebuie sa se raporteze la nevoile bebelusului sau si la propria situatie, actionand asa cum este cel mai bine si mai potrivit, ignorand eventuale comentarii rautacioase ale persoanelor din jur.
Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!