Animalele de companie si riscurile pentru sanatatea copiilor
Contactul copilului cu animalele este benefic din multe puncte de vedere, cum ar fi dezvoltarea sa cognitiva sau psihologica. Atunci cand are loc ocazional, in conditii de siguranta, copilul se poate bucura din plin de avantaje. In lume exista terapii speciale bazate pe contactul cu animalele, cu rezultate remarcabile.
Exista insa si situatii in care parintii doresc sa ii cumpere un animal de casa copilului. Este bine de stiut in acest caz faptul ca animalul expune copilul la anumite riscuri pentru sanatate. Si pentru acest lucru nu trebuie sa fie neaparat un animal cu par sau unul de talie mare.
Parintii informati cu privire la aceste riscuri pot lua masurile necesare pentru a le minimaliza sau chiar elimina, daca totusi sunt hotarati sa cumpere animalul.
Academia Americana de Pediatrie si publicatia UsNews avertizeaza cu privire la animalele de companie cele mai riscante pentru sanatatea copilului mic:
Broastele testoase si Iguanele– pot fi purtatoare de salmonella, care poate fi fatala bebelusilor si copiilor mici. In general salmonella provoaca probleme intestinale.
Hamsterii – pot fi purtatori de salmonella dar si de un virus foarte periculos care declanseaza coriomeningita limfatica. Aceasta determina inflamarea creierului si leziuni permanente ale sistemului nervos.
Aricii de companie – pot fi purtatori de salmonella, pseudotuberculoza – boala cu simptome asemanatoare apendicitei si turbare.
Maimutele de companie – pot fi purtatoare de virusul herpesului B, care poate declansa meningita sau pot raspandi germeni de tuberculoza si alte boli periculoase.
Puisorii de gaina – pot fi purtatori de salmonella.
Pestii de acvariu – purtatori de infectii micobacteriale ce duc la imbolnavirea plamanilor si pielii. Copiii nu trebuie sa atinga apa acvariului si daca se intampla sa bage manutele inauntru trebuie spalati foarte bine cu apa si sapun. De asemenea igiena se impune si dupa hranirea pestilor.
Papagalii – pot fi purtatori de salmonella sau de germeni care provoaca o boala denumita pneumonita de hipersensivitate ce se manifesta printr-o respiratie greoaie, oboseala, scadere in greutate. Specialistii recomanda achizitionarea unei astfel de pasari pentru copii la o varsta cat mai mare, de preferat la adolescenta. Psitacoza (febra papagalului) este o infectie cu Chlamydia foarte periculoasa si pentru adulti, nu numai pentru copii. Penele si puful pot declansa alergii.
Cainii si pisicile – pot declansa alergii, un procent de 15% dintre copii avand alergie la parul de caini si pisici. Pot fi purtatori de paraziti intestinale, toxoplasma, capuse, purici si alti paraziti. Totusi, sunt animalele cu riscurile cele mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca parintii se gandesc intr-o mai mare masura sa controleze animalul inainte de a-l aduce copilului, cand vine vorba de caini si pisici.
De retinut:
– in cazul alergiilor la diverse animale simptomele pot aparea in decurs de 6 luni de la implicarea animalului in viata copilului;
– cele mai periculoase sunt urina si fecalele animalelor din cauza bacteriilor periculoase din ele, dar si saliva sau parul animalului care retine praf, polen;
– copiii cu varste de pana la 5 ani au sanse mai mari sa se imbolnaveasca din cauza unui animal de casa sau sa faca o alergie;
– copiii cu varste de pana la 3 ani nu isi pot controla impulsurile agresive in preajma unui animal, ei pot strange un pui de gaina de exemplu de prea mult drag, in plus poate duce cu usurinta la gura obiecte contaminate;
– copiii cu varste de pana la 10 ani nu pot avea grija singuri de un animal iar animalul nu este o jucarie;
– indiferent de animalul pe care il alegeti, este foarte important sa fie deparazitat periodic, intern si extern, sa fie vaccinat si ingrijit cum se cuvine, astfel incat sa fie in permanenta curat;
In cazul in care copilul este muscat de un animal turbat
Rabia (turbarea) este o afectiune produsa de un virus care ataca maduva spinarii si creierul, pentru care nu exista tratament si odata declansata duce invariabil la deces. Singurele masuri care se pot lua sunt vaccinarea in scop preventiv dupa muscatura, inainte de aparitia oricarui simptom. Semnele de boala pot fi vizibile dupa cateva zile sau chiar luni, perioada medie fiind de 5 saptamani. Astfel, chiar daca aparent dupa o muscatura de animal suspect de rabie o persoana se simte bine, vaccinarea este obligatorie pentru a evita evolutia fatala a bolii.
Data publicarii: Sâmbătă 17 Mai, 2014
Categorie: Copii
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina