Cand copilul se loveste la cap – primele masuri

Loviturile la cap reprezinta un accident destul de frecvent pentru copilasi, incepand de la varsta de cateva luni cand sunt foarte activi si trebuie supravegheati permanent, pana la cativa anisori cand inca nu se pot proteja singuri de eventualele pericole si exploreaza incontinuu spatiul inconjurator.

Riscurile de lovituri la cap cresc mai ales in cazul mamicilor singure acasa in timpul zilei care fac fata cu greu ingrijirii copilului, gatitului si activitatilor de menaj de rutina. Cateva clipe de neatentie si cel mic face o pozna.

Din fericire in majoritatea cazurilor este vorba despre o rana superficiala, care nu ameninta in nici un fel sanatatea copilului, insa exista si situatii in care lovitura provoaca efecte grave.

Loviturile copilului la cap pot fi fara efecte sau pot provoca doua tipuri de leziuni: cele din exterior de pe scalp, cele din interior care pot implica vasele de sange din scalp sau chiar creier.

Iata cum ar trebui sa procedeze o mamica in cazul in care copilul se loveste la cap:

* Sa-si pastreze calmul si stapanirea de sine chiar daca zgomotul caderii si scena o duce la disperare si o face sa planga in hohote. Uneori copilul se alege doar cu o sperietura insa reactia mamei (fireasca de altfel) il panicheaza in loc sa-l linisteasca;

* E bine ca mama sa ia copilul in brate, sa-l mangaie si sa-i vorbeasca frumos, astfel incat sa-l linisteasca si sa-i confere siguranta. Este bine daca cel mic plange putin dupa cadere, situatia este de preferat celei in care nu poate scoate nici un sunet;

* Mamica poate curata zona loviturii pe margini cu dezinfectant si poate aplica gheata invelita intr-un material sau intr-un prosop, pentru a evita un cucui.

* Comportamentul copilului va fi observat de parinti cu atentie chiar din momentul loviturii, timp de 24 de ore.

In cazul in care apare cel putin unul dintre semnele de mai jos, este bine sa sa fie dus copilul la cel mai apropiat spital de urgenta:

– pierderea cunostintei, fie si de scurta durata
– copilul nu se poate opri din plans
– copilul vomita
– convulsii
– copilul nu poate vorbi normal, sau vorbeste stalcit
– copilul este confuz
– copilul nu reactioneaza normal la stimuli
– copilul are o stare generala proasta, nu se poate ridica din pat, este trist, nu vorbeste, nu se joaca
– zona loviturii este foarte dureroasa si sensibila, se umfla
– copilul nu se poate misca normal
– copilul este somnolent
– distanta de la care s-a produs caderea depaseste 1 m, indiferent de starea copilului
– in cazurile cu rani deschise, traumatisme severe, contuzii cerebrale

Nu incercati sa tratati copilul acasa fara ajutorul medicilor in cazul in care exista un traumatism cerebral – caruia i se spune popular „si-a spart capul”. Din pacate in cazul loviturilor severe creste riscul aparitiei hematoamelor, ceea ce ii poate pune in pericol viata copilului.

Din pacate exista si situatii rare in care nu apare nici unul dintre semnele de mai sus post lovitura, insa efectele negative isi fac aparitia la cateva luni distanta (cheaguri, tumori). De aceea supravegherea comportamentului copilului care s-a lovit cel putin o data la cap si depistarea semnelor de anormalitate din timp, ii pot salva viata. Controalele preventive la medicii neurologi pediatri sunt indicate.

Data publicarii: Duminică 6 Iulie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook