Cum ajutam primul copil sa se adapteze la venirea bebelusului?
Primul nascut este centrul lumii tale de mamica de ceva vreme. Fiind unicul copil din familie, acesta este obisnuit sa atraga toata atentia si sa fie preferatul tuturor. Insa, odata cu venirea bebelusului, dinamica familiei se schimba total. Cu toata bucuria pe care o aduce o astfel de veste, trebuie sa tineti cont de faptul ca aceasta schimbare poate fi infricosatoare pentru primul copil. Este ceva firesc sa inceapa sa se simta nesigur si gelos, pentru ca va trebui sa imparta atentia parintilor si a celor din jur cu bebelusul. Va prezentam cateva modalitati prin care le puteti oferi sprijinul dumneavoastra copiilor mai mari, in acceptarea noului menbru al familei, si pentru a evita sentimentele de neglijare pe care acestia le pot resimti. Asadar,cum ajutam primul copil sa se adapteze la venirea bebelusului?
-
Purtati o discutie sincera si deschisa
Va recomandam sa aveti o discutie sincera si deschisa cu copilul. Intrebati-l cum se simte, ce parere are despre sosirea noului menbru al familiei. Le puteti spune ca este in regula sa experimenteze un amestec de emotii. De cele mai multe ori, o conversatie deschisa este suficienta pentru a-i face sa se simta in siguranta si auziti. Le puteti vorbi si despre activitatile pe care le pot face impreuna cu fratele sau surioara mai mica, atunci cand va mai creste, si despre beneficiile unei familii mai numeroase. Daca aveti frate sau sora, le puteti impartasi cateva din momentele dumneavoastra frumoase din copilarie ,petrecute alaturi de frati/surori.
-
Trebuie sa stie ca vor avea un rol foarte important in familie
Si primul nascut a fost la randul lui un bebelus, iar acum trebuie sa inteleaga ca o sa faca o treaba excelenta ca frate mai mare. Ii puteti spune ca sunteti mandri de el, pentru ca a crescut frumos si cu siguranta va va ajuta cu bebe. Vorbiti si cu bebelusul in prezenta copilului, si spuneti ca are un frate mai mare minunat. Aceste declaratii vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului copiilor mai mari fata de bebelus. Este bine sa ii povestiti si despre perioada in care a fost si el un bebelus si cat de mult il tineati in brate si il alintati.
-
Vorbeste pentru bebe
Spune-i copilului tau ca bebelusul il iubeste si il adora. Probabilitatea ca copilul dvs. mai mare sa aiba mai multa grija de fratele sau, daca crede ca este iubit, necesar si cautat, va creste. Dupa venirea bebeluslui este bine sa va bucurati de momentele de interactiune intre bebe si fratele sau sora mai mare. Puteti scoate in evidenta bucuria si reactiile bebelusului atunci cand intra in contact cu copilul mai mare, in acest fel acesta se va simti un membru important al familiei.
-
Apreciati intotdeauna ajutorul oferit de copilul mai mare
Poate ca micutul tau a stat langa copil pana cand cel mic a adormit, sau poate l-a facut sa rada dupa o repriza zdravana de plans. Cand observati aceste lucruri, asigurati-va ca va apreciati copilul. Trebuie sa ii multumiti si sa ii spuneti ca sunteti mandra ca poat face o treaba atat de buna si ca va ofera ajutorul. Pana la urma, trebuie sa intelegeti faptul ca, desi este mai mare, acesta nu are neaparat o obligatie fata de bebelus. Venirea bebelusului pe lume este de obicei o decizie a parintilor, si nu trebuie sa devina o obligatie impusa copilului mai mare.
-
Faceti cu schimbul in acordarea atentiei
Sigur, bebelusul tau are nevoie de mai mult timp si atentie, dar asta nu inseamna ca, copilul tau mai mare, nu are nevoie de nimic. Uneori, este in regula sa-i spui bebelusului sa „te astepte” si sa petreci timp de calitate cu copilul mai mare. Asa le poti demonstra ca sunt apreciati si nu sunt singurii care trebuie sa aiba rabdare si sa „astepte”. Atunci cand bebelusul totusi plange incontrolabil cu siguranta copilul mai mare va fi de acord sa il linistiti. Dar important este insa ca atunci cand va intrerupeti dintr-o activitate cu copilul mai mare, pentru a consola bebelusul, sa incercati sa ii cereti oarecum si acordul. Avand in vedere ca timpul alocat bebelusului va fi cu siguranta mai mare, este bine sa dam mai multa importanta si sentimentelor copilului mai mare. Nici dumneavostra nu v-ati simti confortabil daca cineva v-ar abandona de fiecare data, fara nici un cuvant pentru lucruri mai importante.
-
Activitati speciale cand bebe doarme
Cand este timpul pentru un pui de somn, este nedrept sa-i ceri copilului tau mai mare sa pastreze o liniste absoluta si sa nu faca nimic. In schimb, i-ai putea propune cateva activitati care nu implica atat de mult zgomot. Poate picta, desena, modela plastilina sau rezolva un puzzle, in timp ce puiutul mai mic doarme. Insa, cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este sa incercati sa obisnuiti bebelusul sa doarma, indiferent de zgomotele din jurul lui. Este practic mai ales daca faceti parte din categoria parintilor carora le place sa calatoreasca. De multe ori in vacanta nu putem controla toate zgomotele din jurul nostru, si uneori si acasa sunt momente cand suna telefonul sau cineva bate la usa inopinant.
-
Citeste povesti atunci cand alaptezi sau hranesti bebelusul
Un bebelus se hraneste de mai multe ori pe zi, iar copilul tau mai mare este obligat sa astepte. In aceste momente, el poate se plictiseasca, sa fie suparat sau chiar sa se simta neglijat. Prin urmare, in timp ce bebelusul se hraneste, va recomandam sa cititi o carte cu copilului mai mare, sa spuneti sau sa inventati o poveste impreuna, sau chiar sa cantati impreuna. Asa,se creaza un moment de conexiune in familie, copilul mai mare se va simti implicat, va petrece timp de calitate cu dvs, fara sa se simta lasat deoparte.
-
Organizati vizite si activitati interesante pentru copilul mai mare
Ai putea programa niste vizite la bunici, veri si la unchii / matusile preferate ale copilului tau mai mare pentru a oferi acestuia ocazia sa fie din nou copilul favorit. Aceste rude se vor concentra in continuare in totalitate asupra copilului dvs. mai mare, avand in vedere ca bebelusul probabil doarme sau se hraneste. Si o intalnire cu alti copii de aceeasi varsta pentru joaca e o idee buna. Desi programul nostru ca si mame se complica odata cu venirea bebeluslui ,este important sa continuam sa ne implicam si in anumite activitati utile pentru copilul mai mare.
-
Lasa-l sa te ajute cu bebe
In loc sa va instrainati copilul mai mare de indatoririle si treburile care implica bebelusul, includeti-l in toate. Il puteti ruga sa va aduca un scutec nou pentru a-l schimba pe cel mic. Poate sta langa dumneavoastra in timp ce ii faceti baie bebelusului. Implicarea lui in lucruri pentru bebelus ii va incuraja sa faca parte din viata celui mic, fara a se simti ignorat.
Concluzii:
Cand un copil mai mare trebuie sa primeasca un nou membru in familie, poate fi destul de dificil. Prin urmare, pregatiti-l cu mult inainte si implicati-l activ in viata bebelusului. Sfaturile de mai sus va vor ajuta sa il “antrenati” mai usor pentru rolul de frate mai mare. Daca lucrurile nu merg conform planului, nu va faceti griji, aveti timp din belsug pentru a incerca din nou cu si mai multa rabdare!
Data publicarii: Duminică 1 August, 2021
Categorie: Copii
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina