Cum recunosti depresia la copil

Depresia nu este un moft ci o problema de sanatate intalnita tot mai des in ultimul timp, indiferent de conditia sociala, varsta sau sex. Astfel, depresia poate aparea si in cazul copiilor.

Daca adultii isi pot da seama singuri ca sufera de depresie si astfel pot solicita ajutor de specialitate la timp, inainte ca problema de sanatate mentala sa se complice, in cazul celor mici parintii trebuie sa intuiasca faptul ca s-a instalat depresia sau o stare depresiva asociata, urmarind semnele din exterior.

Statisticile sunt triste: unul din 33 copii sufera de depresie si unul din 8 adolescenti. Printre efectele negative ale depresiei: izolarea, performante slabe foarte scazute, risc crescut de suicid. In cazul adolescentilor apar si alte probleme cum ar fi: alcoolul, fumatul sau consumul de substante interzise.

Iata cum isi pot da seama parintii daca cel mic sufera de depresie- urmarind aparitia semnelor de mai jos:

* copilul este foarte trist de o perioada lunga de timp, continuu;
* stare de iritabilitate care il face sa izbucneasca la cel mai mic lucru care nu ii convine;
* activitatile preferate nu se mai bucura de nici un interes din partea copilului, la fel si scoala, copilul inregistrand multe absente;
* insomnii frecvente;
* lipsa poftei de mancare si implicit modificarea greutatii;
* stare de agitatie si furie sau din contra lipsita de energie;
* stari de vinovatie nefondate, sentimente de vina care il fac sa sufere vizibil, sa planga din orice;

Daca minim 5 dintre simptomele de mai sus persista pentru o perioada de minim 2 saptamani, este foarte probabil sa fie vorba despre depresie sau o stare asociata acesteia.

In acest caz cel mai bun lucru pe care ar putea sa-l faca parintii este sa apeleze la un specialist in psihoterapia copilului. In functie de particularitatile cazului se va stabili cea mai buna strategie.

Din pacate depresia nu poate fi rezolvata fara ajutor de specialitate, indiferent cat de mult isi doresc sau se straduiesc parintii.

Data publicarii: Sâmbătă 26 Aprilie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook