Cum sa raspunzi intrebarilor copilului despre sexualitate
La varsta de 2 ani si jumatate copilul face deja diferenta intre sexe. Stie ca este baietel sau fetita si poate sa deosebeasca imediat genul feminin de cel masculin. Tot la aceasta varsta incep intrebarile stanjenitoare pentru parinti. Uneori sunt indirecte, alteori directe.
Pe moment, parintele poate fi tentat sa inventeze o poveste, cum este cea cu barza care aduce copilul de exemplu, insa e bine de retinut ca tot ceea ce deviaza foarte mult de la realitate nu face bine dezvoltarii mentale a copilului.
La varsta de 3 ani sexualitatea este perceputa prin prisma mersului la toaleta, apoi usor incepe sa capete si alte nuante. Iata un exemplu de dialog intre un baietel si mama lui:
– Mami eu sunt baietel, tu esti fetita?
– Da, am fost fetita cand eram de varsta ta, acum sunt femeia.
– Mami, dar tu ai puta?
– Nu, pentru ca doar baieteii au puta.
– Atunci cum faci pipi?
Intr-o situatie asemanatoare cu cea de mai sus, parintii trebuie sa raspunda natural, simplu, pe intelesul copilului, dar cat mai aproape de adevar. De exemplu, in cazul de mai sus mama ar putea raspunde: „Si fetele au un orificiu prin care fac pipi, numai ca nu este puta, este sexul feminin”.
Copilul poate fi satisfacut de o anumita explicatie si poate sa opreasca sirul intrebarilor. In acest caz discutia trebuie lasata deoparte, iar parintele sa nu continue cu detalii suplimentare, decat atunci cand i se cer. S-a facut un pas inainte si e important ca acesta a fost facut in directia adevarului.
Psihologii recomanda ca de la un anumit punct al discutiei, atunci cand devine prea intima, mama sa-si sfatuiasca baietelul sa-l intrebe pe tatal lui despre acel lucru, iar tatal sa procedeze la fel cu o fetita. In cazul familiilor cu un singur parinte, trebuie gasit un model pentru copil de sexul parintelui care lipseste si care ii poate fi aproape la nevoie. O cunostinta, un unchi, o matusa sau poate nasii.
Intrebarile copilului mic despre conceptie si nastere
Atunci cand copiii intreaba cum s-au nascut, sau unde au fost inainte de a se naste, parintii le pot raspunde ca au fost in burta mamei si le pot arata o femeie gravida intr-o poza ( poate chiar poza cu mama lui insarcinata) sau pe strada. Mai greu este de raspuns la intrebarea „Cum am iesit de acolo”, insa explicatiile trebuie de asemenea mentinute in sfera realitatii. Copilului i se poate explica in termeni simpli o cezariana sau cateva notiuni vage dar corecte despre nasterea naturala: „mamele au un orificiu sub burtica si pe acolo ies copiii”.
Este bine ca un copil sa inteleaga rolul tatalui in conceperea copilului, din punct de vedere al importantei si faptul ca toti oamenii au si mama si tata, nimeni nu se naste dintr-un singur parinte. Acest lucru poate fi explicat simplu, referindu-ne de exemplu la un coleg de clasa: „Mama lui Ionel l-a intalnit pe tatal lui Ionel, s-au iubit si au hotarat sa fie o familie. Atunci o parte din mama lui Ionel s-a unit cu o parte din tatal lui Ionel si s-a format ca o micuta samanta, asa cum plantam noi in gradinita, numai ca ea a ramas intr-un buzunarel din burta mamei. Si de acolo a crescut Ionel, la fel cum creste plantuta din gradina”. Copilul poate intelege foarte bine procesul daca lucrurile sunt expuse pe intelesul lui.
Cum procedam la adolescenta
O data cu varsta, de obicei intre 8 si 12 ani intrebarile devin mult mai precise. Parintele de acelasi sex cu copilul poate intra foarte bine in detalii sau ii poate lasa copilului la indemana carti educative, brosuri sau reviste medicale.
Daca in adolescenta timpurie copilul pare pregatit si dornic de a afla cat mai multe lucruri despre sexualitate, parintii nu trebuie sa considere ca varsta este prea mica si sa reactioneze intr-un mod sever. Discutiile cu copilul pline de rabdare, sinceritate, deschidere sunt cele mai indicate, si daca este cazul, mai ales in privinta fetelor, parintele isi poate sprijini copilul sa afle mai multe de la un consilier de planificare familiala sau medic.
Procesul cunoasterii nu poate si nu trebuie sa fie stopat de parinte. Oricum nu sunt sorti de izbanda. Daca un copil isi doreste sa despice un subiect in patru o va face oricum. Este mai bine ca informatia pe care o primeste sa fie corecta si folosita intr-un mod constructiv.
Nu se recomanda accesul copilului la materiale pornografice. Situatiile in care un copil isi surprinde parintii in timpul unui act sexual pot fi extrem de traumatizante pentru el. Orice fel de informatie la care copilul are acces trebuie selectata astfel incat doar materialele educative si adaptate varstei lui sa poata fi accesate.
Sensibilitatea copilului este in plina dezvoltare iar genitalitatea unei fiinte se construieste sanatos bazandu-se pe respect, pudoare si cu castitate din partea adultilor fata de copil.
Data publicarii: Vineri 21 Martie, 2014
Categorie: Copii
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina