Cum si cand scapam de pampers

 

Una dintre cele mai des intalnite greseli pe care le fac parintii si bunicii este aceea de a incerca sa-si scape bebelusii de scutece foarte devreme.

In unele cazuri, sub deviza „pentru binele copilului”, bebelusul este obligat sa stea pe olita si certat daca face pe el, inca de la 6-7 luni.

Personal, nu mi-am obligat nici macar o data copilul sa se aseze pe olita, doar i-am explicat din cand in cand care este rolul ei si intr-o buna zi, la varsta de 2 ani si 4 luni, copilul meu mi-a spus ca vrea sa stea fara scutece si sa foloseasca olita. Si aici s-a redus tot. De atunci nu mai are nevoie de pampers. A urmat o luna in care se mai intamplau accidente doar noaptea motiv pentru care il trezeam sa faca de doua ori pe noapte.

Sa vedem ce spun specialistii, cum trebuie sa procedam corect si care este explicatia.

Copilul va fi in stare sa se controleze si sa faca singur la olita numai atunci cand va avea control sfincterian. Acest lucru se produce in jurul varstei de 1 an si 8 luni – 2 ani. Pana atunci degeaba ne straduim si il certam sa spuna cand face pipi. Nu va spune, pentru ca nu poate.

Cum stim ca are control sfincterian

Francoise Dolto, celebra psihanalista si pediatra spune ca acest lucru se intampla doar in momentul in care copilul este in stare sa urce si sa coboare singur o scara de zidar. Atunci sistemul lui nervos inseamna ca este dezvoltat indeajuns cat sa poata, daca este atent, sa se controleze.

De asemenea, ne sfatuieste ca odata ce copilul a inceput sa faca la olita, aceasta sa stea in baie ( cu exceptia noptilor), pentru ca asa el va intelege mai bine rolul olitei si tranzitia catre toaleta va fi mai usoara si mai rapida.

Ce se intampla daca obligam copilul sa faca la olita cand inca nu este pregatit?

Daca un copil este obligat sa faca la olita inainte sa fie pregatit fizic si psihologic totul se va transforma intr-o trauma. Aceasta greseala este una dintre principalele cauze ale enurezisului nocturn (copilul incepe sa faca pe el la un moment dat desi are 4-5-6 ani sau mai mult).

Alta consecinta negativa este constipatia severa. cand copilul incepe sa fie de fapt pregatit, adica sa aiba control sfincterian, se abtine tocmai pentru a evita sentimentul neplacut pe care il asociaza deja cu mersul la olita (cauzat de mustrarile parintilor si presiunea pusa asupra lui atunci cand era mai mic).

Pentru dezvoltarea normală si sănătoasă a vezicii urinare, copiii mici de cateva luni pana la 1 an si jumatate trebuie să poată elimina spontan, fără inhibitii. Nu incercati sa-i invatati sa se abtina pana ajung la olita ca sa scape mai rapid de pampers. Abtinerea poate cauza probleme cum ar fi infectiile de tract urinar, iar accidentele sunt mai frecvente în cazul copiilor al căror antrenament a început prea devreme (mai devreme de 20-22 de luni).

(Autor: Andreea – JurnalDeFrumusete.ro)

Data publicarii: Sâmbătă 1 Ianuarie, 2011

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook