Cum tratam pielea iritata si atopica a bebelusilor
Pielea bebelusilor este foarte fina si sensibila si din acest motiv se poate irita foarte usor, cei mici confuntandu-se adesea cu aceasta neplacere. Cauzele sunt diverse, iar ceea ce este cel mai important este ca parintele sa acorde toata importanta necesara acestui aspect, atat prin modul de realizare a igienei bebelusului, cat si prin produsele de ingrijire folosite, care trebuie sa corespunda necesitatilor si nevoilor celor mici, cu alte cuvinte, sa fie compatibile cu pielea acestora.
Tipuri de iritatii la bebelusi
Iritatia pielii la bebelusi, in termeni medicali, poarta denumirea de dermatita si se manifesta prin inflamatie, usturime insotita de mancarime, pustule si papule, uscaciune, mici leziuni si chiar descuamarea pielii. Cele mai frecvente tipuri de iritatie la bebelusi sunt eczemele, denumite si dermatite: dermatita atopica, dermatita de contact (alergica) si dermatita de scutec.
Piele iritata si atopica: cauze
Iritatia pielii poate fi cauzata de scutec, caz in care avem de-a face cu dermatita de scutec, care, odata ce se uda, indiferent de capacitatea sa de absorbtie, va cauza usturime si roseata daca va ramane prea mult timp in contact cu pielea. Daca iritatia apara pe fata, gat si extremitati, uneori si pe scalp, atunci avem de-a face cu o dermatita atopica, afectiune aparuta pe fond genetic. Conform studiilor, daca unul sau ambii parinti sunt alergici, bebelusul prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta dermatita atopica. Aceasta este, insa, favorizata de factori de risc ca aerul uscat din incapere, apa fierbinte, transpiratia, expunerea necontrolata la soare, stresul emotional, dar si folosirea produselor de ingrijire necorespunzatoare si a hainelor din materialelor sintetice. Acestea doua din urma pot cauza, alaturi de alti alergeni, dermatita de contact, o afectiune care poate disparea de la sine prin inlaturarea cauzei care a produs disconfortul pielii.
Cum se trateaza pielea iritata si atopica
Exista o serie de tratamente care pot fi recomandate de medic in functie de cauza si gravitatea iritatiei, de la antihistaminice si pana la antibiotice locale, insa primul pas pe care trebuie sa-l faca parintele il reprezinta ritualul de ingrijire si produsele folosite. Este important de retinut ca pielea bebelusilor trebuie curatata doar cu produse destinate acesteia, asa cum sunt produsele din gama Lipikar de la La Roche Posay. Acestea sunt create special pentru pielea sensibila a bebelusilor, pot fi folosite inca din primele zile de viata si au rol antiinflamator, antiiritant, calmant si antialergic, fiind utile nu doar in tratarea dermatitei, ci si in prevenirea aparitiei iritatiilor.
Atentie!
Este important ca pielea bebelusului sa fie mereu curata si uscata, motiv pentru care scutecul trebuie schimbat de fiecare data cand este nevoie. Igiena bebelusului nu trebuie facuta cu produse destinate adultilor, acestea fiind agresive cu pielea sensibila a micutilor, cauzand uscaciune si iritatii. Se recomanda folosirea produselor de curatenie si a detergentilor de rufe hipoalergenici, iar hainutele bebelusului sa fie clatite de doua ori, evitandu-se balsamul. Atunci cand i se schimba scutecul si este imposibil sa fie spalat bebelusul, este indicat sa se foloseasca servetele umede speciale, care sa nu contina alcool si parfum. Pe de alta parte, pielea bebelusului trebuie hidratata cu produse speciale, care sa patrunda usor in derm, sa nu astupe porii si sa il lase sa respire.
Data publicarii: Joi 30 August, 2018
Categorie: Copii
Articole Similare

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina
