Cuplul dupa aparitia copilului

de psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut Oana Bunescu

Aparitia unui copil in viata conjugala a cuplului, si mai ales aparitia primului copil aduce cu sine o serie de schimbari. De asemenea, aceste schimbari pot sa fie coplesitoare atat pentru femeie, care acum nu mai este doar partenera, ci si mama, cat si pentru barbat, care acum nu mai est doar partener, dar si tata. Nu exista un manual care sa te invete exact cum sa cresti un copil, iar carttile si cursurile te pot ajuta pana intr-un punct.

Acasa ajunsi, cu mica fiinta, copilul vostru, se poate de cele mai multe ori ca ceea ce ati citit sau ati invatat ca functioneaza sa nu mearga cu copilul vostru sau sa simtiti ca nu va mai aduceti aminte nimic. Viata cu un nou-nascut este plina de lucruri noi, care se invatp treptat, in relatia directa cu copilul.

Femeia devenita acum mama, trece printr-o serie de transformara. Adaptarea la noul rol matern este o etapa incarcata cu emotii puternice, dar si cu frustrari. Apare asa numitul mit, mama perfecta, mit in care mama ar trebui sa ghiceasca si sa stie in orice moment nevoile avute de copil.

In realitate, mama invata despre copilul ei in ficare zi, astfel incat sa invete semnalele venite din partea copilului, pentru a raspunde cat mai curand nevoilor atat de baza, dar si celor emotionale.

De asemenea, partenerul, acum devenit tata se poate simti gelos, deoarece nu mai are aceeasi atentie din partea partenerei, acum mama fiind. Acest lucru il poate face pe partener sa se simta respins. In realitatea nu vorbim despre o respingere, dar centrul unversului mamei este acum copilul, care depinde in toalitate de ea.

Este necesar sa se discute deschis si cu intelegere problemele si dificultatile pe care le intampinati.

Ce pot face partenerii?

 Sa discute deschis despre asteptarile pe care le au unul de la celalalt atat ca si parteneri de cuplu, dar cat si din punct de vedere al cuplului parental;
 Sa comunice despre nevoile si frustrarile aparute;
 Sa incerce pe cat posibil sa aiba momente pentru ei, pe cat posibil, in care sa-si spuna pentru ce se apreciaza si pentru ce isi sunt recunoscatori unul altuia;
 Sa manifeste deschidere, empatie si intelege;
 Sa incerce sa discute despre cum isi pot imparti sarcinile si despre ce i-ar ajuta sa relaxeze si sa se odihneasca;  Sa noteze pe o bucata de hartie calitatile pe care le are partenerul, atat din perspectiva cuplului conjugal, cat si din perspectiva cuplului parental si sa i-o dea celuilalt partener;

Material realizat de Oana Bunescu, pentru AmNascutAcolo.ro

Psiholog clinician, consilier psihologic, psihoterapeut
Specializari copil/adult/cuplu/familie
Tel. 0733095779, oanabunescu@yahoo.com

Data publicarii: Joi 8 Aprilie, 2021

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook