Demnitatea copiilor in social media

Pe retelele de socializare foarte multi parinti aleg sa posteze imagini cu copiii lor in ipostaze indecente, fara o rea intentie. Copilul apare cu partile intime expuse, la baita sau pe paturica si imaginea primeste multe like-uri de la cei apropiati, fermecati de dragul copilului.

Exista si o alta categorie de imagini, cele pe care unii parinti le considera amuzante, in care copilul apare tinand o cutie de bere, o tigara sau in trabuc ori alte obiecte destinate adultilor care prin contrast creaza un anumit efect.

Specialistii sunt de parere ca aceste situatii ar trebui complet evitate. Varsta frageda a copilului nu ii scuteste pe adulti de respectul pe care ar trebui sa i-l poarte, la fel ca oricarei fiinte umane.

Copilului trebuie sa i se respecte dreptul la decenta, demnitate si intimitate. El nu poate lua decizii singur, nu se poate apara si nici nu poate interveni pentru a schimba actiunile adultilor. In plus o dezvoltare psihologica in cursul careia copilul ia exemplul parintilor sai, care posteaza poze indecente cu el pe Facebook, intelegand ca expunerea este in regula, creste cu o parere eronata despre intimitate si cu impresia ca este ceva firesc si obisnuit sa te expui in public. Mai tarziu aceste convingeri duc la devieri comportamentale, printre care si fenomenul de „sexting”.

In afara de problema de principiu, autoritatile au trans de nenumarate ori semnale de alarma cu privire la abuzurile sexuale din spatiul virtual.

Hans Zollner, membru al Comisiei Papale pentru protectia minorilor a declarat pentru DW.com:

„Cifrele sunt mult mai mari decat ne imaginam. Uniunea Europeana a lansat o campanie pe aceasta tema, cu titlul One in Five: Un copil sau adolescent sub 18 ani este sau a fost abuzat sexual. Sunt tot mai multe cazuri in care adolescentii sunt abuzati online, prin publicarea unor fotografii sau filme in internet sau prin transmiterea in direct a unor acte sexuale desfasurate in fata camerei. Fenomenul numit sexting e tot mai raspandit. Copii sau adolescenti isi trimit reciproc mesaje cu continut sexual, inclusiv in retelele de socializare – fara a fi constienti de riscuri.”

Data publicarii: Joi 5 Octombrie, 2017

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook