Laptele de vaca – un aliment periculos pentru sanatatea copilului

Foarte multe mamici includ in alimentatia copiilor inca de la varste fragede laptele de vaca. Parerea specialistilor este unanima, ca laptele de vaca nu are ce cauta in alimentatia copilului sub 1 an, insa exista multi medici care mai tarziu recomandam introducerea lui in meniul zilnic al copilului. Cat de benefic este de fapt laptele de vaca si la ce riscuri sunt supusi copiii care il consuma?

Efectele negative ale laptelui de vaca

O multitudine de studii clinice efectuate in ultimii ani de experti pe plan mondial in domeniul nutritiei au relevat faptul ca laptele de vaca are o influenta negativa pe termen lung asupra sanatatii copiilor. Astfel, practica darama teoria referitoare la beneficiile laptelui de vaca.

In nenumarate randuri s-au constatat efecte secundare importante ale consumului de lapte, cum ar fi: efect alergenic, inducerea aterosclerozei, declansarea unor boli autoimune cum este diabetul de tip 1 la copii, efect cancerigen, favorizarea obezitatii, tulburari hormonale, tulburari digestive.

La prima vedere laptele are foarte multe beneficii datorita continutului sau despre care se spune ca este bogat in nutrienti, in realitate, lucrurile nu sunt chiar asa.

Ce contine de fapt laptele pe care il cumparam

Continutul exact al laptelui depinde de o serie de factori: modul in care au fost crescute si mai ales hranite vacile. In prezent in hrana animalelor de fabrica au fost introduse o serie de furaje cu antibiotice si hormoni pentru inducerea lactatie, asa cum si in privinta alimentatiei in general societatea se confrunta cu o invazie de aditivi si pesticide.

Un lapte „curat” nu este usor de procurat, mai ales in mediul urban. Laptele pe care il gasim in magazine nu mai are nici o legatura cu laptele de pe vremea bunicii, produs de vaci crescute la tara si hranite pe pajisti. Procesul pasteurizarii nu este unul benefic pentru sanatate. Iata ce spune nutritionistul Cristian Margarit pe blogul sau CristianMargarit.ro, despre laptele pasteurizat si omogenizat:

„Acest tip de lapte este confirmat ca factor de risc in bolile cardiovasculare si autoimune. Cel industrial are un profil de grasimi gresit, este sarac in vitamina D si vitamina K. Probabil vine si cu „hormoni”. Ar putea fi inlocuit cu lapte de capra, eventual „fiert” acasa (folosind termometru) sau chiar cu „lapte de canepa”. In special combinatia de lapte cu cereale este contraindicata. Cerealele procesate sunt dovedite toxice pentru om, in special cele extrudate, pline de zahar si aditivi (cititi cu maxima atentie etichetele). Au o densitate micronutritiva redusa, dar o densitate calorica mare. Glutenul este un alergen puternic si un drog pentru sistemul nervos (prin gliadinmorfine). La persoanele predispuse pot induce in mod direct diabetul. Ar putea fi inlocuite cu: pseudocereale (hrisca, mei, quinoa) sau cu porumb (chiar mamaliga), secara, ovaz, dar in forme neprocesate industrial.”

Chiar si in ceea ce priveste un lapte curat, de la tara, analiza aprofundata a compozitiei arata faptul ca acesta este foarte sarac in magneziu fata de continutul de calciu pe care il are. De asemenea, continutul de fier este scazut iar balanta grasimilor nu este echilibrata. Toate acestea afecteaza digestia bebelusului al carui stomacel este insuficient de bine dezvoltat pentru a fi capabil sa digere asa cum trebuie laptele.

Laptele este bogat in lactoza. Lactoza este de fapt „zaharul” laptelui. Intestinul nu absoarbe total moleculele de lactoza si in proces sunt implicate cateva enzime. La bebelusii care au aceste enzime in cantitati insuficiente apare intoleranta la lactoza. Mai exact, nefiind absorbita, lactoza devine hrana pentru bacteriile din intestin. Rezultatul: diaree, balonari si alte tulburari gastrointestinale. Din acest motiv laptele de vaca este total interzis sub varsta de 1 an. Dar oare dupa aceasta varsta situatia se schimba total? Organismul devine complet pregatit pentru contactul cu un asemenea aliment? Studiile arata ca nu, intoleranta si problemele digestive pot aparea la orice varsta.

Legatura dintre consumul de lapte si cancer, osteoporoza, diabet de tip 1

Dr. T. Colin Campbell, doctor in stiinte american, expert in nutritie, cercetatorul care a descoperit dioxina si care a realizat cel mai amplu si important studiu din istorie despre alimentatie si efectele sale asupra sanatatii, denumit „Studiul China”, a descoperit efectul cancerigen al cantitatii mare de proteine din meniul zilnic al oamenilor. Studiile sale au fost realizate inclusiv pe copii si au dus la concluzia ca proteinele consumate peste masura asociate cu anumiti factori de risc cum ar fi aflatoxina ( o ciuperca periculoasa ce se formeaza ca un fel de mucegai in anumite alimente cum ar fi lapte, porumb sau arahide rancezite) duc la cresterea semnificativa a riscului de cancer, in special cancerul hepatic. Dintre tipurile de proteina animala, cea mai periculoasa s-a dovedit a fi cazeina, proteina din lapte. De asemenea, savantul a decoperit faptul ca, in cazul pacientilor copii si adulti bolnavi de cancer, excluderea cazeinei din alimentatie a dus la un regres al bolii, iar cresterea cantitatii de proteina din meniul zilnic la o agravare a bolii. In concluzie, laptele este cancerigen din cauza cazeinei pe care o contine.

Cercetatorii de la Harvard si Intitutul National de Sanatate au realizat cateva studii clinice pentru a vedea care este influenta laptelui asupra bolilor oaselor, cum este osteoporoza. Din nefericire, inca un mit a fost spulberat. Nici unul dintre studiile efectuate nu a demonstrat ca laptele este un factor de stopare sau tratare a osteoporozei.

Consiliul National de Lactate a realizat un studiu pentru a observa legatura dintre lapte si aportul de calciu. Concluziile au fost ca laptele din cauza continutului ridicat de proteina ( cazeina) extrage calciul din corp. Cazeina fiind o proteina animala provoaca un mediu acid in organism dezechilibrand PH-ul. Organismul incearca sa faca o corectie bilogica si elimina calciu. Calciul este un neutralizator al mediului acid si este eliminat cu scopul de a reechilibra balanta. Iata deci efectul real al laptelui. Rezultatul este un deficit de calciu.

Unul dintre efectele cele mai crunte ale laptelui asupra sanatatii copiilor este declansarea diabetului juvenil – diabetul de tip 1. Se intampla in general in primii ani de viata, dar debutul poate avea loc oricand pana in jurul varstei de 30 de ani. Consumul laptelui de vaca la copil creste riscul de diabet de tip 1 cu pana la 11 ori. Fenomenul se intampla astfel: laptele contine aminoacizi ce se absorb in intestinul subtire in timpul procesului de digestie. Organismul copilului nu ii recunoaste si declanseaza un fel de atac, concret o serie de anticorpi. Anticorpii ataca „inamicul” numai ca molecula laptelui este foarte asemanatoare cu cea a celulelor beta pancreatice iar anticorpii nu fac diferenta. Astfel, dupa ce termina cu „inamicul” real, anticorpii merg si distrug celulele beta pancreatice. Debutul diabetului de tip 1 se instaleaza brusc la copil, fiindca pancreasul sau nu mai poate produce singur insulina. Astfel, copilul devine insulinodependent pe viata, fiind obligat sa-si controleze zilnic glicemia printr-o serie de intepaturi cu ajutorul glucometrului, sa faca zilnic 3-4 injectii cu insulina si sa cantareasca fiecare portie de mancare pe care o serveste.

Introducerea laptelui in alimentatia copilului depinde in ultima instanta de fiecare parinte in parte, in functie de cat de bine este informat, cat de mult este preocupat de un stil de viata sanatos si cat de multa atentie acorda alimentatiei intregii familii. Din pacate copilul nu poate lua propriile decizii, iar prin lipsa de informare parintii ii provoaca, evident avand cele mai bune intentii, repercursiuni grave asupra sanatatii pe termen lung.

Data publicarii: Luni 31 Martie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

blank

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook