Proteina animala – influenta negativa asupra sanatatii copilului
Inaltimea si greutatea copilului peste limita superioara a graficului de dezvoltare normala, nu inseamna un lucru bun. In cazul in care nu exista o puternica predispozitie genetica in familie spre o statura impunatoare, parintii trebuie sa faca o evaluare atenta a dietei alimentare a copilului.
O crestere accelerata poate fi asociata cu risc crescut de boli grave in viitor: afectiuni cardiovasculare, diabet si chiar cancer.
Dezvoltarea fizica intr-un ritm alert indica faptul ca proteina animala este inclusa in meniul zilnic al copilului intr-o cantitate mare. Unul dintre factorii negativi importanti care afecteaza sanatatea pe termen lung este consumul excesiv de carne.
Proteina animala trebuie sa faca parte din dieta copilului pentru a-i asigura toate elementele necesare unei dezvoltari sanatoase si armonioase. Dar cu masura si numai din surse de incredere.
S-a demonstrat in nenumarate studii internationale ca proteina animala inclusa in alimentatia zilnica intr-o cantitate peste masura are un efect devastator asupra sanatatii. Daca ne gandim si la modul in care este tratata carnea in prezent: hormoni de crestere, antibiotice si aditivi alimentari periculosi, intelegem si mai bine influenta negativa asupra dezvoltarii copilului.
Excesul de proteina animala afecteaza rinichii, favorizand aparitia calculilor renali. Alte efecte negative: mareste aciditatea in corp, favorizeaza cresterea colesterolului rau si depozitele de grasime (excesul de proteina este depozitat sub forma de grasimi), produce dezechilibre hormonale grave.
Cazeina – proteina animala din lapte este considerata cea mai periculoasa dintre tipurile de proteina animala. Legatura sa cu producerea diabetului de tip 1 la copii este de notorietate, iar studiile cercetatorilor au demonstrat rapiditatea cu care dezvolta celulele canceroase, hranindu-le.
Carnea se recomanda a fi consumata in cantitatea optima pentru a asigura necesarul de vitamina B12 al organismului, iar totalul de proteina animala sa fie de maxim 10% din meniul zilnic.
Carnea de peste atent aleasa este cea mai recomandata, urmata de carnea „de tara”, netratata.
Conform statisticilor, cele mai sanatoase popoare din lume sunt cele asiatice unde consumul de proteina animala este cel mai scazut de pe planeta.
In cadrul studiului National Health and Nutrition Examination Survey USA care a urmarit 6.831 de adulti timp de mai bine de 20 de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca o dieta bogata in proteine animale creste de 4 ori riscul de deces prin cancer. Daca ar fi sa comparam, este la fel de riscant si periculos ca fumatul a 20 de tigari pe zi.
Interesant este faptul ca proteina vegetala in exces nu are aceeasi influenta negativa reusind chiar sa contracareze anumite efecte negative ale proteinei animale (de exemplu regleaza aciditatea).
Data publicarii: Marți 22 Iulie, 2014
Categorie: Copii
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina