Furia laptelui si angrojarea sânilor!
Furia laptelui si angrojarea sânilor, apar de obicei in primele zile ale alăptatului si afecteaza majoritatea noilor mamici. Pot fi însoțite de senzații de căldură sau furnicături în sâni. Unele mame pot simți și contracții uterine ușoare, ceea ce ajută la revenirea uterului la dimensiunea normală după nașterea naturala sau prin cezariana. Aceste neplacerii se pot reduce la minim, dacă se realizează alăptatul corect, precoce și frecvent. Trebuie sa avem rabdare si curaj, si chiar sa apelam la un consilier in alaptare pentru a nu renunta si opri lactatia din acest motiv.
Cum se manifestă furia laptelui si agrojarea sanilor?
- sâni dureroși, lezati si sensibili;
- sentimentul de sâni fermi si grei „tari ca piatra”;
- pielea este întinsă la maximum, netedă, lucioasă, si sani sunt fierbinti;
- poate apărea febra de sub 38 de grade;
- pot apărea noduli limfatici palpabili și ușor sensibili în axilă;
- mamelonul poate fi aplatizat, areola dură, lucru care face hrănirea nou-născutului dificilă, dureroasa și uneori chiar imposibilă
Furia laptelui si angrojarea sânilor este un răspuns natural și sănătos. Pentru a o gestiona mai bine, asigurați-vă că aveți un loc liniștit și confortabil pentru alăptare. Relaxarea și concentrarea asupra conexiunii cu bebelușul vă pot ajuta să faceți față mai ușor acestui proces.
Pentru a gestiona furia laptelui si angrojarea sânilor, încercați următoarele:
- Alăptați frecvent pentru a elibera laptele acumulat și a-i hrăni pe bebeluși, sau utilizati o pompa de sân pentru detensionarea sânilor.
- Aplicați comprese calde pe sâni înainte de alăptare pentru a ajuta la deschiderea canalelor de lapte.
- Aplicați comprese reci sau pachete de gheață după alăptare pentru a reduce umflarea și disconfortul.
- Dacă este necesar, consultați un specialist în lactație.
Furia laptelui și angrojarea sânilor sunt parte a experienței normale de alăptare și maternitate. Alaptarea este un proces important in viata fiecarei noi mamici care poate si decide sa faca acest lucru pentru bebelusul ei. Sunt insa si situatii, in special la inceputul procesului de alaptare, cand aceasta nu se poate face direct de la san, iar mamica trebuie sa se mulga si sa stocheze laptele matern pentru a putea hrani bebelusul si a pastra lactatia. Dacă întâmpinați dificultăți sau disconfort semnificativ, nu ezitați să solicitați ajutor de la un specialist în lactație sau de la medicul dumneavoastră pentru a primi îndrumare și sfaturi personalizate. Este important să aveți sprijin și să vă îngrijiți de sănătatea și confortul dumneavoastră în această perioadă specială.
Data publicarii: Duminică 24 Octombrie, 2021
Categorie: Dicționar medical
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina