Larisa Pop, fondatoarea eArome.ro: “Toti pasii pe care i-am facut m-au adus unde sunt azi si consider ca acum sunt exact unde trebuie eu sa fiu si ca de aici pot creste si evolua asa cum imi doresc.”
La baza afinitatii sale pentru uleiurile esentiale, sunt cei doi copii. Dupa ce a descoperit aceasta pasiune, Larisa Pop a transformat-o intr-un stil de viata si ulterior intr-o afacere reala, cu tot ce implica ea: furnizori, investitii, strategii si multe altele. eArome.ro s-a dezvoltat rapid si iese in evidenta prin: transparenta, principiile solide de calitate si corectitudine, dar si imbinarea calitatilor de anteprenor ale fondatoarei cu viziunea de mama pretentioasa, foarte atenta la detalii si la nevoile familiei.
Ai terminat Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene si un master in Managementul Calitatii. Cum „vedeai” parcursul tau profesional?
Larisa: La finalul facultatii, teoretic as fi putut urma o cariera in domeniul administratiei publice, diplomatiei, poate chiar politica. Dar nu simteam ca mi se potrivesc aceste domenii. De fapt, nu imi era foarte clar ce drum sa aleg, asa ca m-am intors in orasul meu natal – Targu Mures.
Mi-am gasit un job la Orange, deoarece aveam prieteni care lucrau in domeniu si stiam de la ei ca se organizau multe cursuri, workshopuri etc, utile in formarea profesionala, dar si personala. Apoi m-am angajat la o firma de constructii, unde ma ocupam de partea de resurse umane si administrativ. Nimic, asadar, legat de facultatea pe care am urmat-o.
Masteratul in Managementul Calitatii l-am facut ca urmare a job-ului meu la firma de constructii; eu acopeream acele taskuri legate de managementul calitatii, astfel ca am decis sa urmez un curs masteral, pentru a stapani mai bine domeniul.
In ce moment al carierei a aparut Nicholas, baietelul tau care acum are aproape 8 ani si cum a fost sarcina?
Larisa: Cand am ramas insarcinata cu Nicholas, eram angajata firmei de constructii. Sarcina a fost usoara, fara mari probleme, neplaceri sau dificultati. Nu mi-a afectat in niciun fel locul de munca de atunci, iar angajatorul mi-a oferit tot sprijinul de care am avut nevoie.
Inainte de a ramane insarcinata, imi era foarte frica atat de sarcina, cat si de nastere. Ma gandeam ca o sa ma deformez, imi era groaza de cum o sa ma misc cand o sa fiu cu burta la gura, imi era foarte frica de greturile matinale. Dar nu am avut parte de nimic din toate astea.
Mi-am urmat programul in mod normal. In plus, am mers la ore de Pilates pe tot parcursul sarcinii. Chiar in ziua cand am nascut, aveam ora de sport, dar i-am trimis antrenoarei un mesaj “nu vin azi, am nascut”. Si azi radem amandoua cand ne aducem aminte si imi spune mereu ca a fost un mesaj inedit.
Cum a fost nasterea, ca experienta si conditii?
Larisa: Am ales sa nasc la o maternitate privata, deoarece am considerat foarte important pentru mine confortul meu, atat cel fizic (singura in camera, cu toate cele necesare asigurate de maternitate), cat mai ales cel emotional (sotul meu putea sa ma insoteasca la nastere).
Travaliul a fost lung. A debutat Luni, cam pe la ora 11 dimineata si am nascut abia Marti dimineata pe la ora 9. Contractiile nu erau puternice la inceput, mi-am urmat programul normal pana dupa-masa. Cam pe la ora 19, contractiile au inceput sa devina ritmice, asa ca am sunat la maternitate, iar doctorul mi-a spus sa merg la maternitate.
Sala de nasteri era la etajul 6, parca, iar eu am ales sa urc pe scari. Cand am ajuns sus, in capul scarilor ma astepta doctorul care era de garda si cateva asistente. Uimiti, mi-au spus ca sunt prima gravida care, venind sa nasca, alege sa urce pe scari :).
Nu am optat sa ma asiste la nastere doctorita care mi-a urmarit sarcina, pentru ca nu am vrut sa am stresul dependentei de ea – m-as fi simtit foarte speriata daca ea nu ar fi putut veni. Ca sa nu am stresul acesta suplimentar, am decis sa merg pe mana sortii si sa nasc cu cine va fi de garda, asigurata fiind ca toti doctorii din acea maternitate sunt priceputi.
Dupa ce am fost internata, doctorul a intrebat daca vreau sa intervina el si sa rupa apa, deoarece inca nu se rupsese. Mi-a spus doar ca asta ar urma sa grabeasca lucrurile. Neavand alte informatii, am acceptat. Nu a reusit sa rupa apa, asa ca a decis sa imi puna o perfuzie cu oxitocina. Cateva ore mai tarziu, eram la a doua perfuzie cu oxitocina, iar apa tot nu se rupsese.
Doctorul a incercat din nou, si de data asta a reusit. Dimineata, cand a venit timpul sa nasc efectiv, primisem deja o doza considerabila de oxitocina, bebele era foarte agitat in burtica, iar eu nu mai simteam nicio contractie. Astfel ca a fost nevoie de interventia doctorilor (unul dintre ei imi impingea burta, iar altul a intervenit cu vid-extractor) pentru ca Nicholas sa vina pe lume.
Privind inapoi, consider ca s-a intervenit in mod nejustificat in procesul nasterii baietelului meu. Nu pot da vina pe doctor, el a pus doar o intrebare – “grabim nasterea?”. Nu ma consider nici eu vinovata, pentru ca eram la prima nastere, nu stiam ce urma sa se intample, nu am fost informata privind posibilele riscuri din acel moment. A fost un context nepotrivit, cu o decizie gresita (de a mi se pune perfuziile cu oxitocina si apoi de a incerca din nou ruperea apei). Norocul nostru a fost ca cineva de undeva a vegheat asupra noastra si totul s-a terminat cu bine.
Nasterea cu vid extractor a fost considerata o nastere cu probleme, astfel ca, in primul an de viata al lui Nicholas, am fost la diverse controale, inclusiv control neurologic. Totul a fost bine, controalele au relevat ca nasterea nu a lasat sechele fizice pe copilul meu. Emotionale, insa, cu siguranta.
Referitor la conditiile din maternitate, nu am ce sa reprosez. Am avut la dispozitie toate cele necesare zilelor de stat internata. Doctorii si asistentele s-au comportat frumos, veneau la vizitele regulate si oricand aveam nevoie de ceva. Sotul meu a asistat la nastere si a stat cu noi in salon cat am stat in spital, ceea ce m-a ajutat foarte mult sa fiu linistita.
Se spune ca partea cea mai dificila urmeaza dupa momentul nasterii, in cazul tau cum a fost? Ai avut ajutoare?
Larisa: Am avut ajutoare in permanenta. Sotul meu a fost implicat in ingrijirea bebelusului din prima clipa. Parintii si socrii mei locuiesc cu totii in Targu Mures, astfel ca a avut cine sa ne sustina si sa ne ajute, atat cu treburile casnice, cat si cu bebe.
Partea cea mai grea mi s-a parut primele zile de alaptare. Am facut ragade ce ma dureau atat de tare, incat imi era groaza de momentul alaptarii. Am facut si “furia laptelui”, ceea ce m-a speriat foarte tare, stiind experienta cumnatei mele care a facut mastita. Acele cateva zile au fost foarte grele, cu oboseala, frica, nu stiam ce va urma si cat va tine acel moment, aveam impresia ca “furia laptelui” va dura toata viata… A fost un moment greu.
Privind inapoi, pot spune ca prima luna din viata lui Nicholas a fost foarte grea pentru mine. Nu eram obisnuita nici cu noptile de nesomn, eram foarte obosita, ceea ce imi accentua toata starea de neliniste.
Fiind invatata cu rutina mea zilnica, venirea lui Nicholas a dat peste cap aceasta rutina. M-am trezit confuza, ma intrebam mereu “oare acum ce ar trebui sa fac?”, nu imi gaseam rutina, aveam senzatia ca bajbai de la o zi la alta. Dar, in final, au trecut toate si am reusit sa ma adaptez si organizez in noua viata cu bebe.
Ce a urmat din punct de vedere al carierei si cat de repede ti-ai putut relua activitatea profesionala?
Larisa: Nasterea lui Nicholas a fost un punct de cotitura in parcursul meu profesional. Mi-am dat seama ca vechea mea slujba la firma de constructii nu era ceea ce imi doream eu sa fac in viata. Iar timpul in care am stat acasa in concediu de maternitate mi-a oferit ocazia de a ma gandi la diverse alte lucruri pe care mi-ar placea sa le fac.
Stand cu bebe si citind in permanenta diverse lucruri despre cresterea, educatia si ingrijirea copilului, am inceput sa caut la mine in oras diverse lucruri – ce activitati sunt pentru copii, ce magazine, ce spatii de joaca, etc. A fost nevoie sa intreb in stanga si in dreapta, in mai multe locuri, pentru ca unii imi spuneau anumite lucruri, altii adaugau altele pe care primii nu le stiau. Asa mi-a venit ideea: “Ce fain ar fi daca ar exista un loc unde sa fie structurata toata informatia asta, un singur loc unde mamicile sa gaseasca ceea ce cauta.”
Ducand ideea la nivel de business, am gandit un site si o revista locala, de tipul ghidului 7 Seri, axata pe parinti si copii – Info Kids. Am cautat si gasit clienti care sa doreasca promovarea in revista. Am gasit designer pentru revista, tipografie care sa o transforme in ceva real, palpabil, precum si locuri de distributie – gradinite, spatii de joaca, magazine pentru copii etc. Tot prin intermediul revistei, am organizat mai multe evenimente locale, pentru parinti si cadre didactice, pe teme de parenting, educatie etc.
Am avut ca speakeri la conferintele si workshopurile Info Kids atat nume cunoscute la nivel national, precum Antonia Noel, Eusebiu Burcas sau Lorand Soares Szasz, cat si diversi specialisti de pe plan local, precum dr. Adrian Alecu.
Sarcina a doua, cu fetita mea, m-a facut sa pun pe pauza acest proiect, deoarece doream sa ii acord si ei timpul si atentia de care s-a bucurat Nicholas in primii lui ani de viata.
Perioada cu Info Kids a fost o perioada foarte frumoasa din viata mea, mi-a placut foarte mult tot ce am facut si invatat in acea perioada. Am cunoscut multe persoane cu care am legat colaborari ce au depasit ulterior sfera Info Kids si s-au largit si pe alte planuri.
Dupa 3 ani de la prima nastere familia s-a bucurat de cel de-al doilea copil, o fetita de data aceasta, Nadia. Te-a ajutat experienta de la prima nastere? Cum a fost a doua oara?
Larisa: Cu Nadia, atat sarcina, cat si nasterea, le-am perceput ca fiind mult mai usoare. Timpul a trecut mai repede, nu am fost atat de atenta la toate lucrurile marunte si la toate detaliile precum am fost la prima sarcina, emotiile (mai ales cele negative) nu le-am trait la intensitate atat de mare ca prima data.
Ca sa intru in concret, travaliul la a doua sarcina a fost mai scurt. A inceput la ora 4 dimineata, intr-o zi de Duminica, dar nu oarecare – ci Duminica sfanta a Pastelui.
Adormita fiind, am confundat initial contractiile cu crampe intestinale. Abia pe la ora 6, cand crampele m-au trezit, am remarcat ca ele se succed la intervale regulate si mi-am dat seama ca sunt contractii. L-am trezit pe sotul meu si i-am spus “vine Nadia”.
Restul zilei l-am petrecut acasa, doar eu si sotul meu, caci am simtit ca sunt mai linistita asa. Parintii si socrii mei ne asteptau la masa, fiind sarbatoare, dar l-am trimis doar pe Nicholas. Eu am preferat sa raman in confortul casei mele. Nu am spus nimanui ca a inceput travaliul, deoarece nu am vrut sa isi faca griji pentru mine si Nadia. Stiti cum e, chiar daca toate premisele erau ok, parintii tot ar fi fost ingrijorati.
Pe perioada travaliului, am tinut in permanenta legatura cu o prietena de-a mea moasa (pe care am cunoscut-o prin Info Kids:). Ea m-a sfatuit sa nu merg inca la spital, caci nu era momentul sa nasc si ca sa evitam repetarea situatiei de data trecuta, cand mi-a fost grabita nasterea. Asa ca am stat cuminte acasa, m-am relaxat cu muzica, o carte si povesti cu sotul meu.
Cand am simtit ca se apropie nasterea, am mers la aceeasi maternitate unde l-am nascut si pe Nicholas. Doctorul (altul, nu cel de prima data) a incercat din nou aceeasi poveste – “Rupem apa? punem oxitocina? Contractiile nu sunt eficiente, va recomand sa punem perfuzie cu oxitocina”.
De data asta, insa, aveam temele facute si lectiile invatate. Nu am mai permis nici ruperea apei, nici oxitocina. Imi facusem niste calcule in gand: “Pai daca aceste contractii m-au adus la dilatatie de 7-8 cm, oare n-or putea sa ma mai duca inca 2? E musai nevoie de oxitocina? Eu zic ca nu”. Asa ca am refuzat de vreo 3 ori oxitocina, pana cand doctorul a spus “Haideti, e timpul sa nasteti”.
M-a asistat doar o moasa de data aceasta. Initial am fost aiurita, nu puteam sa ma concentrez ca sa imi coordonez respiratia si impinsul cu contractiile si sfatul moasei – ea urmarea pe monitor si, cand venea contractia, imi spunea sa imping. Apoi mi-am dat eu un reset la minte si mi-am zis “Haide, Larisa, acum e momentul. Concentreaza-te. Poti sa o faci. Tu singura, nu ai nevoie de ajutorul altcuiva”. Si am reusit.
Nici 5 minute mai tarziu, Nadia mea era infasurata in prosopel si la mine in brate. Am fost mult mai bucuroasa decat la prima nastere. Acum am simtit ca am fost lasata in pace sa imi urmez cursul firesc al lucrurilor si sa aduc eu singura pe lume a doua mea minune. Nu am mai lasat pe nimeni sa se amestece si sa imi spuna ce sa fac, atata vreme cat totul era normal si nu a aparut nicio problema, complicatie sau chestie neprevazuta si riscanta.
Stiam de la inceput ca termenul nasterii era fix in ziua de Pasti. Si ziceam mereu “Oricand sa fie, ori inainte, ori dupa, numai in ziua de Pasti nu, ca sa pot si eu sa mananc o prajitura linistita cu familia”. Ehei, se pare ca Nadia a avut alte planuri si mi-a aratat ca e dupa ea, nu dupa mine :).
Asa ca nu am mancat prajitura aceea in ziua de Pasti, dar am facut ceva mult mai valoros – am nascut a doua mea minune. Si nu as schimba asta pentru nimic in lume.
Cu doi copii, timpul disponibil pare destul de limitat. Cu toate acestea, in 2018 ai pus bazele unei afaceri cu anumite caracteristici unice in Romania: magazinul eArome.ro si brandul de uleiuri esentiale pure Zenn. Care este povestea din spatele acestei uriase provocari si totodata responsabilitati pe care ti-ai asumat-o?
Larisa: Cei doi copii sunt la baza afinitatii mele pentru uleiurile esentiale. Am ajuns sa le folosesc datorita baietelului meu, care – cam pe la 1 an si jumatate – a inceput sa faca bronsiolite. Ulterior, analizele au relevat alergii respiratorii care acutizau orice episod de raceala, viroza, si duceau la tuse astmatiforma. De fapt, el a si primit diagnosticul de astm bronsic.
Cautand metode de a-l ajuta si de a-i sustine sanatatea, am dat peste uleiurile esentiale. Am cunoscut o reprezentanta a unui MLM ce vindea uleiuri esentiale. Ea mi-a oferit informatii despre cum au ajutat-o uleiurile pe ea si pe fetita ei, cum se folosesc etc. Am achizitionat un pachet de uleiuri esentiale si difuzor, intrand si eu in sistem. Initial am spus ca nu fac afacerea, vreau doar sa folosesc produsele. Apoi, cumva lucrurile s-au aranjat de asa fel incat usor a inceput sa fie prezenta si partea de afacere in toata experienta mea in acest MLM, cu toate ca mi-a fost clar de la inceput ca nu mi se potriveste acel sistem de vanzare si nu e ceea ce imi doresc sa fac.
Deoarece primisem acel pachet de 10 uleiuri esentiale despre care nu stiam mare lucru, am inceput sa caut informatii pe internet. Asa am gasit mai multe aspecte care m-au pus pe ganduri. Informatia pe care o primeam de la oamenii din structura se batea cap in cap cu ceea ce ziceau specialistii pe plan international. Iar problema cea mai mare era ca sistemul MLM promova multe practici riscante, cu potential de a pune in pericol sanatatea utilizatorilor, mai ales a copiilor. Incet, incet, am inceput sa imi pierd increderea in reprezentantii acelei structuri si in tot sistemul acela, de fapt.
Nu puteam sa inteleg de ce ei recomanda folosirea la copii a uleiul esential obtinut dintr-un anumit tip de menta, cand toti ceilalti spun ca acel tip de menta poate provoca afectiuni neurologice si probleme respiratorii copiilor mici. Nu puteam intelege cum pot recomanda ulei esential de cuisoare pe gingia bebelusilor carora le ies dintisorii, cand toata lumea aromaterapeutilor considera acel ulei esential drept unul foarte iritant si cu precautii de folosire si pe pielea adultilor, daramite a copiilor si – si mai grav – a bebelusilor. Nu puteam intelege de ce ei recomanda cateva picaturi de ulei esential de lamaie sau portocala in apa, pentru detoxifiere si aromare apei, cand oamenii de stiinta sustin ca uleiurile esentiale pure nu sunt solubile in apa, pot irita grav mucoasele tractului digestiv si se depoziteaza in ficat, unde pot – in timp – sa cauzeze toxicitate.
Iar cand copilul meu a patit un eveniment neplacut, din cauza recomandarilor lor periculoase si inconstiente, am decis sa parasesc “barca” MLM-ului. Impreuna cu o “colega de MLM”, am decis sa ne deschidem noi propriul nostru magazin de uleiuri esentiale pure, care sa nu aiba nicio legatura cu MLM-ul. Am cautat alti furnizori. Asa am descoperit o distilerie din Franta, care ne punea la dispozitie o multime de documente ce atesta calitatea produselor lor, precum si – foarte important – analizele chimice ale uleiurilor esentiale. Acest lucru era foarte important, deoarece sistemul MLM nu oferea aceste analize si, la ora aceea, totul era invaluit in mister, existand si multe speculatii cum ca de fapt nu ar fi uleiuri pure, ci adulterate cu compusi chimici, naturali sau sintetici.
Am fost implicata in acel proiect, impreuna cu colega mea, timp de aproximativ un an. A fost un an in care am invatat foarte multe despre uleiuri esentiale, proprietatile lor, moduri de folosire, aspecte de siguranta in utilizare, niveluri de calitate, furnizori de incredere. Totodata, am invatat si am prins experienta in chestiuni de administrare a unei afaceri reale, cu avantaje si dezavantaje, riscuri, strategii, bugete, sarcini de indeplinit si termene limita, negocieri de contracte, promovare si marketing etc.
Din pacate insa, am constatat cu tristete o nepotrivire de caracter, valori, principii si teluri, intre mine si colega mea. Astfel ca am hotarat, de comun acord, ca e mai bine pentru amandoua sa continuam pe drumuri separate, chiar daca drumurile erau paralele si similare, in acelasi domeniu.
Avand experienta si know-how-ul din aceste doua directii in care am activat, am decis sa imi incerc norocul pe cont propriu. Si asa s-a nascut eArome.ro. Primul magazin de aromaterapie care a oferit clientilor sai garantia puritatii prin afisarea pe site a analizelor chimice ale uleiurilor esentiale. Deocamdata pot spune ca inca suntem la inceput, dar am tot felul de idei si planuri, pe care sper sa le pot pune in practica.
De fiecare data cand am schimbat “barca”, au fost oameni care au privit cu mirare deciziile mele, pe care le-au pus pe seama curajului. Intai, curajul de a ma separa de un nume mare, o umbrela la adapostul careia as fi putut sta linistita, care imi oferea pe tava tot ce era nevoie, eu trebuind doar sa vand. A doua oara, curajul de a o lua pe cont propriu, singura singurica, lasand in urma o afacere care era deja pe roate si la cresterea careia am muncit intens un an de zile. Nu stiu daca e neaparat vorba despre curaj. Eu mai degraba consider ca a fost un parcurs normal sa ma separ de ceea ce consideram ca nu mi se potriveste si unde nu imi era bine. Toti pasii pe care i-am facut m-au adus unde sunt azi. Si consider ca acum sunt exact unde trebuie eu sa fiu. Si ca de aici pot creste si evolua asa cum imi doresc.
Uleiurile esentiale vin la pachet cu o intreaga stiinta si maiestrie. Nu este suficient sa cumperi produsul, trebuie sa detii informatia despre modul corect de aplicare. Cum reusesti sa vii in intampinarea clientilor pentru a acoperi aceste nevoi?
Larisa: Studiind continuu. Particip periodic la cursuri online, sustinute de specialisti de peste mari si tari :), citesc carti, articole si folosesc eu insami, in familia mea, aromaterapia. Iar pentru ca clientii eArome sa aiba la dispozitie informatia, am facut descrieri amanuntite ale produselor, luand informatii din mai multe surse si sintetizandu-le in pagina fiecarui produs.
Avem si retete pe site, idei si sugestii de folosire si combinare a uleiurilor esentiale, fie intre ele, fie inclusiv cu alte produse de aromaterapie. Si, bineinteles, avem si blog, cu articole despre diverse teme. Este multa informatie, la prima vedere poate parea putin coplesitor, dar am incercat sa o structuram in asa fel incat sa fie usor de parcurs, iar utilizatorul sa gaseasca informatia dorita in cateva clickuri.
Anul acesta am structurat si cateva ghiduri “de buzunar”, pe care le avem la vanzare pe site. Acestea cuprind doar informatia esentiala, fara multa vorbarie. Sunt genul acela de lucruri care le poti tine mereu la indemana, pe dulapul din bucatarie sau in bagajul de calatorie, iar cand cauti ce poti folosi pentru o durere de cap, de exemplu, pui mana pe brosura si in mai putin de 2 minute ai gasit informatia.
Pentru cei care citesc pentru prima oara despre uleiuri esentiale. Care este diferenta intre uleiurile foarte ieftine pe care le poti cumpara de la orice boutique din cartier si cele Zenn, de la eArome.ro?
Larisa: Uleiurile foarte ieftine nu pot fi uleiuri esentiale pure. Nu e de competenta mea sa discut despre produsele altor firme. Dar va pot da cateva argumente logice. Pretul unui ulei esential include cheltuielile asociate direct cu producerea lui (aparatura, personal, mentenanta, etc), resursele alocate pentru gasirea celor mai bune plante din cele mai potrivite locatii, sumele alocate testarii uleiurilor etc. Pe deasupra, un aspect foarte important e faptul că pentru obtinerea catorva ml de ulei esential pur, e nevoie de cateva sute de kg, poate chiar tone, de plante – care costa. De exemplu, dintr-o tona de petale de trandafir se obtin în medie 450 ml de ulei esential pur – cum ar putea sa fie ieftin?
Folosirea in aromaterapie a uleiurilor esentiale care nu sunt pure poate avea urmari nedorite asupra sanatatii, deoarece ajung in organism compusi chimici sintetici sau potential periculosi, chiar daca sunt naturali.
Marca ZeNN este marca proprie eArome.ro. Mi-am dorit un nume sugestiv pentru starea de bine pe care o dau uleiurile esentiale. Asa mi-a venit in minte zen. Apoi am decis sa fie cu 2 N, de la prenumele copiilor mei – Nicholas si Nadia.
Exista cateva afaceri de tip MLM cu uleiuri esentiale celebre si foarte scumpe, dar care nu publica niciodata buletinele de analize. De ce crezi ca nu o fac si care este politica eArome.ro din acest punct de vedere?
Nu stiu de ce nu o fac. Cand eram si eu intr-un astfel de sistem, am adresat aceasta intrebare, dar nu am primit niciun raspuns concret si concludent. Se pare ca este politica lor sa tina acest aspect invaluit in mister, lasand loc de speculatii, pozitive sau negative.
Politica eArome este diferita. Noi tinem la transparenta si corectitudine, astfel ca am publicat pe site din primul moment analizele chimice pe care le-am primit de la distileriile cu care colaboram. Cu toate ca pot fi greu de interpretat pentru o persoana care nu are cunostinte in chimie, ele sunt totusi un reper incontestabil in ceea ce priveste puritatea.
De exemplu, o persoana interesata – chiar daca nu are cunostinte de chimie – poate compara analizele chimice de la mai multi furnizori (furnizorii internationali de incredere publica analizele pe site-urile lor, deci sunt disponibile oricui e interesat), si va remarca similitudinile si diferentele.
Sau o alta metoda de a analiza analizele 🙂 o constituie raportarea lor la standardele uleiurilor. Pentru fiecare ulei in parte, exista un standard ISO, care cuprinde diverse aspecte standardizate ale uleiului (proportiile diversilor compusi chimici, indicele de refractie, culoarea, densitatea relativa etc). Persoana interesata poate compara analizele chimice oferite de noi (si alti furnizori de uleiuri esentiale) cu acele standarde.
Ne poti da trei exemple simple in care o mamica poate folosi uleiurile esentiale pentru a trata copilul, intr-un mod eficient si sanatos pentru organism?
Larisa: Desigur. Cateva dintre cele mai comune probleme ale copiilor sunt nasucul infundat/racelile, problemele digestive si relaxarea, fara vise urate si monstri sub pat :). Aromaterapia raspunde cu succes acestor provocari.
Pentru nasuc infundat, raceala, tuse, mamica poate apela la uleiurile esentiale de eucalipt, menta spearmint (atentie, menta peppermint e contraindicata copiilor), conifere, lavanda, tamaie, manuka, ca sa numesc doar cateva dintre uleiurile esentiale ce pot fi de ajutor.
Disconfortul digestiv poate fi considerabil atenuat cu ajutorul uleiurilor esentiale de mandarina, musetel roman, portocala, coriandru, menta spearmint, de exemplu.
Iar relaxarea si somnul odihnitor vin numai bine pe izuri de musetel roman, mandarina, maghiran, coriandru, lavanda, salvie etc.
Partea frumoasa e ca un ulei esential poate servi mai multor scopuri. Poate ati observat mai sus ca menta a fost mentionata si la raceli si la digestie, la fel precum coriandrul si musetelul roman au fost mentionate atat la digestie, cat si la relaxare. Uleiurile esentiale au multe proprietati si actiuni, iar combinate cu alte uleiuri cu efecte similare se pot obtine sinergii foarte eficiente.
De asemenea, e important de inteles ca nu exista retete standard, exacte si universale. Poate pe mine ma ajuta coriandrul cel mai bine la digestie, iar pe altcineva menta combinata cu maghiran. Noi putem face sugestii, pe baza actiunilor cunoscute ale uleiurilor esentiale si pe baza experientelor proprii si a altor utilizatori, dar cel mai bine e ca fiecare sa isi gaseasca propriile combinatii care pentru el/ea au efecte wow. Prin testare, fiecare poate face acest lucru. Iar testare e o placere, avand in vedere aromele minunate implicate :).
Cat de des folosesti uleiurile esentiale pentru copiii tai? Care sunt produsele pe care le folosesti cel mai des in familie, de pe site-ul eArome.ro?
Larisa: Nu avem o regula in folosirea uleiurilor esentiale in familie. In perioadele cand ne incearca vreo raceala sau alte neplaceri, le folosesc de mai multe ori pe zi, pana la ameliorarea problemei. In perioadele cand nu ne confruntam cu nicio neplacere, folosesc uleiurile esentiale, prin difuzare cu ajutorul unui difuzor cu ultrasunete, seara la culcare, timp de o ora, o data la cateva zile.
Apoi poate am o saptamana in care fac pauza, apoi iar reiau … Si tot asa. In plus, eu folosesc uleiurile esentiale in cremele mele de fata si corp.
Eu iubesc aroma uleiurilor esentiale de Scortisoara, Ghimbir si Santal. Si, ce mi se pare foarte interesant, este ca atunci cand am facut descrierea-“zodiac” a fiecarui ulei esential (se gaseste pe site, la descrierea fiecarui ulei esential), am constatat ca mi se potrivesc foarte bine. Tipul de personalitate asociat cu aceste 3 arome ma descrie foarte bine pe mine, mai ales “zodiacul” Scortisoarei.
Copiii mei prefera aroma uleiului de Portocala, Litsea, Musetel Roman si Trandafir. Sotului meu ii plac combinatiile pe care le fac, indeosebi cele ce contin brad si citrice. Si trebuie musai sa o pomenesc pe Sophie – difuzorul cu ultrasunete pe care toata familia il iubeste. Sophie e a doua printesa (dupa Nadia 🙂 ) si ne incanta privirile, simturile si sufletele de fiecare data cand e in functiune. A fost prima noastra iubire dintr-ale difuzoarelor si ocupa un loc de cinste la noi in casa.
Multe mamici se tem sa utilizeze uleiurile esentiale. Ne poti da exemplu de cateva reguli de siguranta?
Larisa: Uleiurile esentiale nu trebuie privite cu frica, dar nici cu prea mare lejeritate, de tipul “sunt naturale, nu pot face rau” sau “daca planta e buna pentru ceai, atunci pot sa o folosesc oricum fara probleme”. Exista intr-adevar anumite reguli generale de siguranta in aromaterapie si, in plus, e bine ca mamica sa citeasca precautiile si contraindicatiile uleiurilor esentiale inainte de a le folosi, mai ales la copii, femei insarcinate, persoane cu afectiuni cronice sau persoane varstnice.
Cateva reguli generale, pe scurt, ar fi
– nu aplicati pe piele uleiuri esentiale nediluate. Diluati intotdeauna in ulei vegetal, tinand cont de concentratiile recomandate
– nu ingerati si nu oferiti copiilor spre ingerare uleiuri esentiale, mai ales in apa sau bauturi pe baza de apa (ceaiuri, sucuri etc)
– pastrati uleiurile esentiale departe de accesul copiilor, in incaperi racoroase si intunecate. Noi recomandam pastrarea uleiurilor esentiale in frigider.
– daca uleiul isi schimba mirosul, nu il mai folositi, decat pentru curatenie
– unele uleiuri esentiale au diverse contraindicatii sau precautii: privind folosirea la copii, femei insarcinate sau animale de companie; privind folosirea concomitent cu anumite tratamente medicamentoase; in cazul existentei anumitor afectiuni (cancer, diabet, epilepsie etc); unele uleiuri sunt iritante pentru piele si/sau fototoxice in anumite concentratii etc.
De aceea, recomandam ca – inainte de folosirea sub orice fel a uleiurilor esentiale – persoana sa citeasca cu atentie precautiile si contraindicatiile pe care noi le-am afisat pe site si in materialele informative ce insotesc uleiurile esentiale. Facuta cu atentie si cu un minim de informare in prealabil, aromaterapia poate fi un sprijin fantastic in viata de zi cu zi a oricarei familii. Nu sunt necesare studii aprofundate pentru folosirea uleiurilor esentiale. Un minim de informare responsabila, din surse profesioniste si obiective, e suficient pentru practicarea aromaterapiei in viata cotidiana, la persoane sanatoase.
Pentru cei care au nevoie de initiere si indrumare, unde pot adresa intrebari?
Larisa: Putem fi contactati pe mai multe cai, in functie de cum ii este mai usor fiecaruia. Raspundem la mesaje pe pagina de Facebook eArome, pe email la adresa contact@earome.ro. Primim mesaje si prin intermediul formularului de contact de pe site si, evident, prin telefon – 0747-22-99-22.
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie, 2020
Categorie: Mamici de cariera
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina