Nastere naturala la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, cu doamna doctor Diaconu Minodora

Am nascut in Septembrie 2016 la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, nastere naturala, sarcina urmarita de doctor Diaconu Minodora. Am fost multumita de doctor Diaconu la controalele efectuate, de profesionalismul sau si de faptul ca nu m-a incurajat sa fac cezariana, avand optiunea de a naste natural, si de faptul ca aceasta va veni sa ma asiste la nastere ( putini doctori fac lucrul acesta).

Pe 27 Septembrie am fost la ultimul control la maternitate, unde am fost examinata ginecologic si ecografic si mi s-a facut monitorizare. Varsta sarcinii era de 39 de saptamani si 3 zile si bebe nu dadea semne ca vrea sa vina. Bebe fiind in prezentatie craniana, neavand complicatii, circulara de cordon sau riscuri am decis sa nasc natural.

La controlul ecografic colul nu parea sa se scurteze inca si de aceea doamna doctor mi-a spus ca daca nu se va declansa sarcina prea curand peste 10 zile, in garda, ca sa ma supravegheze mi-o va declansa ea, deoarece imi doream sa nasc natural si puteau fi probleme din punct de vedere a dimensiunii si timpului petrecut in uter, cand depaseam mult peste 40 de saptamani (bebe avea estimativ ecografic 3500 de grame).

Cu toate acestea, mi-a examinat pe masa ginecologica colul si a constatat totusi ca bebe ar vrea sa vina curand, si ca pana saptamana viitoare ar trebui sa nasc…M-am emotionat, m-am dus acasa, mi-am pregatit bagajul si l-am lasat in masina, sa fie la indemana.

In ziua aceea am inceput sa sangerez putin si sa elimin parti din dopul gelatinos si sa am dureri usoare pelvine (se poate intampla in urma unei examinari aproape de termen). Incetul cu incetul in zilele urmatoare s-a eliminat tot dopul si joi seara cand m-am culcat nu credeam totusi ca momentul nasterii va veni asa de repede.

La 12 noaptea fix au inceput contractiile, la 12 minute, cam 60 de secunde. Am incercat sa ma relaxez, sa fac un dus, sa ma duc la toaleta, deoarece zilele anterioare am avut dureri si nu eram inca sigura ca intrasem in travaliu insa treptat la ora 4 si jumatate acestea erau la interval de 5-6 minute.

Mi-am sunat prietena (rezidenta la Cuza Voda, care era de garda chiar) si mi-a zis sa vin sa ma vada. Mi-am trezit sotul si i-am spus ca e posibil sa vina bebe. La 5:05 eram la maternitate, am fost urcata pe masa si supriza, dilatatie 4 cm, vine bebe! Mi s-a facut internarea si am fost urcata la sala de nasteri..perfuzie..monitorizare..analize rapide..clisma..contractii 50% intensitate, la 3 minute distanta…

Mi s-a administrat o perfuzie de Ocitocina deoarece contractiile deveneau ineficiente, insa foarte rapid si-au revenit, intense. M-a vazut doctor Diaconu si la 8:05, dupa raportul de garda, cand mi s-a evaluat traseul, mi-a rupt apa si a trebuit sa stau in picioare si sa incerc sa imping, pentru ca bebe sa coboare in canalul de nastere. Prietena mea a fost langa mine, m-a sustinut, a trebuit sa beau apa sa ma hidratez, sa ma abtin sa nu imping pana la dilatatie completa (10 cm) pentru a nu risca o ruptura de col, mi s-a administrat oxigen.

La 9:40 am adus pe lume o fetita sanatoasa, 3650 grame, 52 cm. Apgar 9. A avut prezentatie compusa (capul si bratul s-au angajat) si a fost dificila expulzia, insa doamna doctor a stiut cum sa reactioneze rapid si sa o scoata ( aplicare ventuza), epiziotomie si nu au fost suferinte fetale. Iesind dificil am suferit si o ruptura vaginala extinsa, dar care a fost cusuta atent si bine, recuperarea ulterioara fiind foarte buna (cicatrizare eficienta, fara disfunctii functionale).

Din pacate 24 de ore nu am putut urca sus cu bebe…mi s-a facut rau, ameteam puternic si nu ma puteam ridica din pat si a trebuit sa stau la salonul de lehuze jos. Asistentele si infirmierele au fost dragute, m-au ajutat sa ma mobilizez, mi s-au administrat perfuzii cu Fier, Glucoza ser si a doua zi mi-am revenit usor.

Sus, am stat intr-un salon cu 3 paturi, colegele de salon dragute si simtite, chiar m-au ajutat in anumite situatii. Curatenie, caldura, bebe in patut langa pat, pelinci si camasi schimbate la cerere, apa calda, singurul dezavantaj a fost ca nu functionau prizele de langa pat si era o singura priza in salon- pentru telefon.

Asistentele de pe neonatologie mi-au aratat cum sa alaptez, sa schimb scutecele, sa fac baita la bebelus si ma ajutau cu ce aveam nevoie, in limita posibilitatilor- putin personal sus. Mi se aducea lapte praf periodic pentru ca 24 de ore nefiind cu mine a durat putin trecerea la alaptarea la san, asistentele sprijinindu-ma sa renunt la lapte praf si sa ii dau doar san exclusiv.

De asemenea si medicul de pe neonatologie m-a ajutat cu sfaturi. Mi s-a facut toaletare adecvata zilnic, recoltare probe si doctorul m-a examinat inainte de externare. Bebe nu a facut icter, a luat in greutate, la externare era alaptat exclusiv, nu am luat nici o bacterie intraspitaliceasca (da, sunt, dar am avut foarte mare grija cu igiena, depinde de fondurile alocate spitalului, infectii nosocomiale exista), nu am facut ragade sau furia laptelui.

Important e sa intrebi, sa ceri ce ai nevoie si sa fii politicoasa. Nu am fost conditionata sa ofer ceva personalului si s-au comportat foarte frumos. Mai sunt persoane din personal mai dificile, dar are legatura si cu numarul scazut al acestora in raport cu pacientii. Am fost multumita, a doua oara as naste tot acolo, cu acelasi doctor.

(Cristina- 26 de ani, prima nastere, Iasi)

Vrei sa fii notificat(a) cand se publica urmatoarea poveste de nastere similara? Aboneaza-te aici.

Data publicarii: Miercuri 22 Februarie, 2017

Categorie: Nașterea Naturală

Etichete: Dr. Minodora Diaconu | Iasi | Spitalul Cuza Voda Iasi

Articole Similare

Nastere naturala la Spitalul Coltea din Bucuresti, cu doamna asistenta Dana

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook