Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
Fiecare gravida este unica, din acest motiv cele mai exacte indicatii pentru evitarea pe cat posibil a problemelor de sanatate le va primi de la medicul care ii supravegheaza sarcina. In privinta dietei, exista o lista de alimente de evitat in timpul sarcinii, universal valabila.

Iata lista alimentelor de evitat in sarcina:

Anumite tipuri de branzeturi si laptele crud - De exemplu sos pe baza de branza facut din lapte nepasteurizat sau branza de la producatori mici care utilizeaza metode artizanale. Exista pericolul contaminarii cu bacteria Listeria. Aceasta este periculoasa si poate pune in pericol atat viata fatului cat si a mamei. Pe lista branzeturilor de evitat se afla si cele cu mucegai, Brie, Camembert, feta, blue cheese. De asemenea se va evita laptele crud.

Mezeluri din carne cruda, salam uscat, carne slab preparata termic - Riscurile sunt de contaminare cu o plaja larga de bacterii, printre care si Toxoplasma. Astfel, se vor evita friptura de vita in sange, slanina, soricul, burgerii, pateurile, cremele de carne, crenvustii si alte preparate cu risc. Gravidele vor consuma numai carne bine prajita, fripta sau coapta, din surse sigure, proaspata.

Sucuri de tip Fresh - Acestea sunt proaspat storse la restaurant sau la punctele amenajate in parcuri. Nu exista garantia ca persoana care se ocupa de stoarcerea fructelor si care poate intra in contact cu sucul a respectat normele de igiena. Din acest motiv exista un mare risc de contaminare cu bacterii precum E-coli sau Salmonella. Din aceeasi categorie fac parte si acele sucuri fresh disponibile in supermarketuri in sticle de plastic. Sunt recomandate ocazional doar sucurile naturale 100% si pasteurizate. Cea mai sigura solutie este prepararea fresh-ului acasa in conditii igienice, din fructe proaspete si spalate.

Peste crud, fructe de mare slab pregatite termic si Sushi - Pot reprezenta sursa de bacterii periculoase pentru sarcina. Se va servi doar peste si fructe de mare ce permit o buna preparare termica.

Ou crud - Pentru ca statistic 1 din 20.000 oua este contaminat cu Salmonella. Astfel gravidele nu vor gusta preparate din ou crud (maioneza, aluat proaspat facut, prajitura tiramisu, merinque, mousse,).

Peste cu un continut mai mare de Mercur - A se evita pestele Spada, Macrou, Rechin. Aceste tipuri de peste contin cantitati mari de Mercur. Se va consuma somon salbatic, crap, pastrav, foarte bine preparat termic.

Germeni cruzi - Chiar daca sunt considerati a fi sanatosi in sarcina nu se vor consuma decat dupa o buna preparare termica. Astfel toate bacteriile vor fi distruse.

Cafeaua - In cazul in care nu exista contraindicatii din partea medicului care supravegheaza sarcina, cafeaua este permisa, totusi studiile au demonstrat ca trebuie respectat o cantitate foarte mica, respectiv o cescuta pe zi. Suprinzator, cantitati mai mari de 3-4 cescute se pare ca pot avea corelatii de cauzalitate cu boli grave, cum ar fi leucemia.

Alcool (si fumat) - Nu sunt permise sub nici o forma in sarcina.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!