MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4

Numita medical "hiperemesis gravidarum", sarcina toxica apare atunci cand gravida vomita tot ce mananca si pierde peste 5% din greutatea anterioara sarcinii , primele semne ale acestui tip de sarcina fiind greata permanenta si deshidratarea.

Deshidratarea severa declanseaza oboseala fizica, accelereaza bataile inimii si micsoreaza volumul de urina eliminata. Complicatiile se extind cu dureri abdominale, tulburari phisice si insuficienta hepato-renala.

Avand in vedere ca o sarcina toxica poate determina nasterea prematura, greutate redusa a copiilor la nastere sau moartea fatului si a mamei, medical care monitorizeaza sarcina va cere efectuarea unor analize serioase de laborator: hemograma, examenul de urina, electroliti serici, amilaze, bilirubina si analize despre tiroida. Se vor evalua colecistul si pancreasul pentru a exclude tulburari de aceasta natura.

Cauzele varsaturilor sunt variate:

-cresterea hormonului corionic, a estrogenului, a serotoninei si a hormonului tiroidian

- disfunctii hepatices au gastrointestinal

- varsta de peste 35 de ani a gravidei

- lipsa vitaminei K

- greutatea mare a mamei

- consumul sporit de unt, smantana si ulei inainte si in timpul sarcinii

- factori psihologici.

In faza incipienta sarcina toxica se poate ameliora prin regim alimentar echilibrat, folosirea radacinii de ghimbir, acupunctura si reflexoterapia.

S-a demonstrat in urma unui studiu medical ca radacina de ghimbir a redus semnificativ severitatea si densitatea starilor de greaţă si de varsaturi la 19 din 27 de femei aflate la inceputul sarcinii. Spre deosebire de medicamentele anti-greata si stari de voma, care pot provoca defecte congenitale severe, gingerul (ghimbirul) este extrem de sigur si este suficient intr-o doza foarte mica. Cercetarile au confirmat absenta oricaror efecte secundare asupra sarcinii.

Ghimbirul proaspat poate fi dat prin razatoare, taiat fin sau felii si nu trebuie curatat de coaja daca este tanar. Ceaiul de ghimbir are un efect calmant garantat, iar cei care nu accepta gustul acetuia il pot trece prin apa clocotita sau il pot pune la murat.

In cazurile grave ale sarcinii toxice, medical care monitorizeaza sarcina va dispune internarea pentru hidratare perfuzabila, suplimentare vitaminica si administrare de antiemetice (antivomitive) a viitoarea mame.

Oricate sacrificii si suferinta impun sarcina toxica, bucuria de a avea un copil este mai mare si va da putere viitoarelor mamici sa treaca peste aceasta problema grava. Se impune ca gravida sa primeasca suportul familiei, sa fie inconjurata cu dragoste, sa i se acorde toata dragostea, sa fie scutita de efort si incurajata permanent de cei apropiati.

(Autor: Elena Stan)Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
povesteste cum ai nascut cadou 700x200 edi integral margini
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!