Cum contribuie acidul folic la o sarcina sanatoasa
Toate mamicile isi doresc copii sanatosi! Insa foarte multe femei se concentreaza pe ceea ce trebuie sa faca in timpul sarcinii si foarte putine femei se gandesc la cat de importanta este perioada de preconceptie.
Printre lucrurile pe care le puteti face pentru a favoriza nasterea unui bebelus sanatos si voinic, prevenind aparitia anumitor probleme ale fatului, este sa asigurati aportul zilnic necesar de acid folic. Administrarea incepe cu 1-2 luni inaintea conceptiei si se pastreaza cel putin pe perioada primului trimestru de sarcina.
O viitoare mamica are nevoie de acid folic pentru a produce globulele rosii solicitate de fluxul sanguin necesar dezvoltarii fatului. Acidul folic sustine formarea corecta a creierului si a maduvei spinarii. Acidul folic ajuta si la cresterea rapida a placentei si a fatului, contribuind la formarea continua de ADN, pe masura multiplicarii numarului de celule.
Consumul de alimente sanatoase bogate in nutrienti si vitamine ajuta la dezvoltarea sanatoasa a sarcinii, dar nu sunt suficiente pentru a asigura necesarul de acid folic. Puteti apela la Elevit 1 comprimate filmate, o combinatie de multivitamine si minerale ce contine niveluri optime de acid folic, fier si iod.
Acidul folic luat de femeile insarcinate in primele saptamani ale sarcinii reduce cu 70% riscul de malformatii legate de dezvoltarea tubului neural. Insuficienta sau lipsa acidului folic pot determina si alte afectiuni grave: buza de iepure si gura de lup, cresterea tensiunii arteriale, nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau chiar avortul. Cele mai frecvente, defectele de tub neural apar sub forma mai multor afectiuni, care se manifesta pana la nasterea copilului, incluzand spina bifida (inchiderea incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anancefalia (o subdezvoltare severa a creierului) si encefalocelul (tesutul cerebral proemina spre exterior printr-o deschidere anormala a craniului).
Situatia ideala consta in planificarea sarcinii, astfel incat femeile sa inceapa sa ia acid folic inainte de a ramane insarcinate. Insa cel mai frecvent nu se intampla asa, femeile afla ca sunt insarcinate abia la 4-6 saptamani dupa momentul conceperii, in timp ce toate afectiunile mentionate mai sus apar in primele 28 de zile ale sarcinii.
Este esential sa incepeti saluati acid folic chiar din momentul in care hotarati ca vreti un copil, iar daca nu este posibil, din momentul in care suspectati ca ati ramas insarcinata.
Cantitatea necesara de acid folic pentru o sarcina sanatoasa este de aproximativ 0,4 mg pe zi. Medicul specialist, este singurul in masura sa va recomande doza optima de acid folic in functie de necesitatile personale. Medicul poate adapta cantitatea de acid folic necesara in cazul femeilor care sufera de diabet zaharat sau obezitate. Este bine de retinut faptul ca acidul folic este solubil in apa, astfel se exclude riscul unei supradoze, deoarece corpul va elimina automat orice cantitate in exces.
Acidul folic se gaseste si in anumite alimente, insa nu este absorbita cantitatea necesara, de aceea trebuie completata cu cel din combinatiile de multivitamine si minerale. Recomandarea medicilor este ca, pe langa o dieta echilibrata si sanatoasa, acidul folic sa fie suplimentat prin vitamine, pentru ca organismul uman nu este capabil sa il stocheze de la o zi la alta. Elevit 1 comprimate filmate pe langa continutul de acid folic in doza zilnica recomandata, include si vitaminele necesare metabolizarii sale.
Bucurati-va de frumoasa perioada a sarcinii, eliminand cat mai mult riscurile anumitor afectiuni si incercand sa contribuiti cat mai mult la sanatatea dumneavoastra si a bebelusului!
Data publicarii: Miercuri 6 Septembrie, 2017
Categorie: Sarcina
Articole Similare

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina
