Despre greutatea ideala si un stil de viata sanatos in timpul sarcinii
Se spune ca sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Cu toate acestea, exista si temeri legate de cele 9 luni de sarcina. Sondajele arata ca cea mai frecventa dintre ele este cea legata de greutatea corporala.
Teama de a-si pierde silueta fiind si pe lista motivelor care determina o femeie sa amane conceperea unui copil, alaturi de cariera si conditia materiala.
Cosmarul fiecarei femei, kilogramele in plus, isi face simtita prezenta mai mult ca niciodata odata ce burtica incepe sa creasca. Fiecare gravida se gandeste inca din primul trimestru la numarul de kilograme pe care le va arata cantarul peste cateva luni, daca va scapa greu de ele dupa nastere si daca sarcina va lasa semne permanente pe corpul sau: vergeturi, pernute de grasime, burtica.
Vestea buna este ca atunci cand ai in vedere aceste lucruri si esti o viitoare mamica proactiva, sansele sa te confrunti cu probleme de greutate mari in timpul sarcinii si dupa, scad considerabil.
In primul rand, sarcina nu trebuie sa devina o scuza pentru a manca peste masura sau pentru a exagera cu produse hipercalorice de care „ii este pofta bebelusului din burta”.
Mitul „sa mananci cat pentru doi” este total eronat, asa ca nu ceda presiunilor venite in general din partea rudelor in varsta de a te imbuiba cu mancare. Nici tu si nici bebelusul nu veti avea nici un beneficiu.
Cum stau de fapt lucrurile in privinta greutatii ideale
Este normal sa acumulezi kilograme in timpul sarcinii, de aceea, daca nu te bucuri de o greutate normala inainte de a deveni mamica, specialistii recomanda sa incerci sa slabesti inainte de a face pasul spre maternitate. Pentru viitoarele mamici mai plinute, medicii recomanda un maxim ideal de 10 kilograme acumulate in perioada sarcinii.
In cele 40 de saptamani de graviditate volumul sangelui creste, lichidul amniotic in care se dezvolta bebelusul si placenta cantaresc si ele. Tendinta de ingrasare va fi mai intensa deoarece corpul isi face rezerve depozitand grasimea. In concluzie, ingrasarea este oricum inevitabila. In cazul in care procesul este intensificat de obiceiurile nesanatoase ale mamei, apare ingrasarea peste masura, cu multiple dezavantaje atat pentru mama cat si pentru bebe. Echilibrul si lupta pentru un stil de viata cat mai sanatos sunt deosebit de importante.
Greutatea ideala este greutatea la care te simti bine, dar cu multe kilograme in plus nu ai cum sa te simti bine indiferent daca esti insarcinata sau nu.
Cazul ideal ar fi ca fiecare femeie sa se preocupe de acest aspect incepand din primele zile de sarcina si sa discute cu medicul si cu specialisti in programe de fitness si nutritie despre cel mai potrivit stil de viata pentru ea. Fiecare femeie este diferita de aceea e foarte important ca principiile dupa care se ghideaza sa corespunda propriilor particularitati.
Reguli de alimentatie pentru o greutate echilibrata
Exista totusi cateva principii de urmat valabile pentru oricine vrea sa adopte un stil de viata sanatos. Le poti aplica cu succes si in perioada sarcinii. Aceste reguli ajuta la mentinerea greutatii ideale si mai ales a sanatatii.
– elimina pe cat posibil din alimentatie alimentele foarte procesate si rafinate, majoritatea proceselor tehnologice au ca rezultat produse nesanatoase;
– alege intotdeauna produse cu o lista cat mai scurta de ingrediente si cat mai naturale;
– evita excesele de orice natura, echilibrul este cel mai bun;
– renunta la produsele concentrate, exemplu prajiturile de cofetarie, fast-food;
– evita alcoolul, acesta ingrasa nu numai ca produs in sine fiind hipercaloric, ci modifica metabolismul ai stimuleaza depunerea depozitelor de grasime, inclusiv pe organe cum este ficatul;
– consuma cat mai multe cereale integrale 100% naturale si nu le confunda cu cerealele pline de zahar si aditivi in ambalaje frumos colorate. Fulgii de secara, ovaz, orz si amestecurile 100% naturale de cereale si seminte sunt o adevarata binecuvantare pentru sanatate datorita multiplelor elemente nutritive pe care le contin;
– introdu in alimentatie semintele de in, prima sursa de Omega 3 si alte seminte benefice precum Goji;
– fii preocupata de suplimente alimentare naturale care iti intaresc sanatatea si sitemul imunitar, te ajuta sa mentii silueta si mecanismele esentiale ale corpului active;
– renunta la sucurile carbogazoase, sunt hipercalorice si nu contin nici un fel de element nutritiv. O sticla de 500 ml de suc acidulat pe baza de cola contine aproximativ 44 lingurite de zahar care iti forteaza pancreasul sa secrete in exces insulina. Acest lucru accelereaza procesul de ingrasare si pe termen lung duce la boli cronice grave cum este diabetul de tip 2;
– legumele si fructe nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic;
– atentie la hidratarea corespunzatoare, bea multa apa plata, descopera gusturile ceaiurilor;
Exercitiile fizice in timpul sarcinii
Daca esti insarcinata nu inseamna ca esti bolnava. Poti face miscare, exercitiile fizice pentru gravide fiind chiar recomandate. Organismul tau dar si psihicul tau se vor simti excelent. Trebuie doar sa alegi variantele cele mai potrivite si sa nu exagerezi.
Ioana Chiriliciuc, expert Fitness spune „Este important sa intelegi importanta miscarii si a unei vieti sanatoase inainte de a fi prea tarziu. De fapt, prea tarziu nu este niciodata, insa cu cat introduci mai repede miscarea in activitatile tale de zi cu zi, cu atat iti va fi mai bine. As vrea sa intelegi ca, daca medicul tau de familie iti permite sa faci miscare, nu exista nu pot si nu am timp, exista doar nu vreau. Dar cine nu vrea sa duca o viata sanatoasa, sa fie mereu optimist si sa isi mentina greutatea in parametri optimi?”
Datorita evoluarii tehnologiei timpul nu mai este o problema, vointa conteaza. Profita de avantajele internetului si daca nu poti ajunge la sala nu renunta la exercitiile fizice zilnice. Site-uri specializate iti ofera aceasta posibilitate. De exemplu, poti face acasa Zumba, exercitii Tae Bo, Step Aerobic, exercitii dedicate anumitor zone: brate, coapte, spate sau abdomen sau exercitii speciale pentru slabit beneficiind de indicatiile specialistilor.
Ioana Chiriliciuc este unul dintre expertii in exercitii Fitness, Zumba si Tae Bo care oferta aceasta posibilitate prin intermediul site-ului Infit.ro
Sunt filmulete special create pentru femeile care doresc sa lucreze de acasa. De exemplu:
Exercitii pentru incalzire:
Exercitii Tae Bo pentru brate:
Exercitii Step Aerobic pentru picioare si coapse:
Miscarea fizica trebuie sa-ti faca placere. Distreaza-te in timp ce exersezi si delecteaza-te cu exercitii care combina sportul cu dansul, cum ar fi:
Exercitii de Zumba Cha Cha si Merengue:
Instrumente pentru mentinerea greutatii optime
Din fericire acum exista instrumente de calcul care pot ajuta enorm orice femeie, indiferent daca este insarcinata sau nu, sa isi inteleaga si sa-si cunoasca corpul mai bine. Este primul pas spre un stil de viata sanatos si o greutate echilibrata.
Aceste calculatoare sunt gratuite si poate beneficia de ele oricine. De pilda la sectiunea Calculatoare de pe site-ul Infit.ro gasesti instrumente care iti pot indica: ritmul cardiac ideal in functie de varsta pe care o ai, greutatea ideala in functie de sex si inaltime, numarul de calorii arse in functie de sex, varsta, inaltime si activitate fizica, procentul de grasime din organism in functie de anumite masuratori precise, calculul de proteine, grasime si carbohidrati necesari bunei functionari a organismului, calcului cresterii in greutate, necesarul zilnic de calorii in functie de sex, greutate, inaltime si activitate fizica, calculul indicelui de masa corporal, raportul talie-sold, si un calculator de pierdere a greutatii care iti poate aproxima timpul in care poti pierde kilogramele in plus.
Special pentru perioada sarcinii exista:
„Calculatorul caloric pentru insarcinate” – indica numarul zilnic de calorii care ar trebui consumate in functie de greutatea inainte de sarcina, varsta, inaltime si activitatea fizica din prezent.
„Calculatorul caloric pentru alaptare” – indica numarul de calorii necesare zilnic in perioada alaptarii, in functie de varsta, greutate curenta, inaltime si activitate fizica.
Sarcina determina orice femeie sa fie mai preocupata de conditia sa fizica si de un stil de viata sanatos. Profita de aceasta perioada pentru a te familiariza cu principiile benefice pentru sanatate si pentru mentinerea greutatii ideale. Pastreaza-le si dupa ce devii mamica si insufla bebelusului un stil de viata cat mai sanatos, il vei ajuta foarte mult.
Data publicarii: Vineri 7 Februarie, 2014
Categorie: Sarcina
Articole Similare
Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook
Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.
Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina