MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Intrebare - Cris: Baietelul meu a inceput sa manance pufuleti si napolitane de la 1 an si 10 lunite, mergeam in parc si era servit de bunice, apoi imi cerea in magazin. Acum are 4 ani si jumatate, zilnic mananca dulciuri: baton ciocolata, oua, napolitate, acadele, vata de zahar etc. Cand ma uit pe eticheta vad o sumedenie de E-uri. Dar totusi sunt produse pentru copii. Avand in vedere ca mananca un singur dulce pe zi, credeti ca acele E-uri il pot imbolnavi? Multumesc!

Raspuns - Nutritionist Iulia Hadarean: Problema consumului de dulciuri si produse bogate in zaharuri incepe sa apara de la varste tot mai mici si poate sa prezinte probleme legate de sanatate pe termen lung. Produsele bogate in zaharuri pot sa aiba adaosuri de diferite E-uri, in special conservanti, aromatizanti, agenti de afanare etc., care nu ar trebui sa fie prezenti in alimentatia copilului.

Dar, cea mai mare problema o reprezinta cantitatea de zahar iar undele produse, chiar daca sunt destinate copiilor pot sa contina cantitati semnificative. Un copil nu ar trebui sa consume mai mult de 15g zahar pe zi, iar multe din aceste produse depasesc aceasta cantitate.

Riscurile la care va expuneti copilul prin faptul ca are acces la acest dulciuri sunt probleme legate de excesul de greutate care vor aparea destul de curand, iar pe termen lung complicatii precum ar fi hipertensiunea arteriala, steatoza hepatica (ficat gras), grasime viscerala, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie etc.

Copii nu ar trebui sa consume in fiecare zi dulciuri, ci se recomanda consumul ocazional al acestora (de 2-3 ori/saptamana maxim) iar ca si parinte sunteti direct responsabil de accesibilitatea la aceste produse, precum si consumul acestora.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!