Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4

Intrebare - Gabriela: Am un fiu de 14 luni, hranit mixt, analize perfecte, greutatea 13,5 kg si 84 de cm. Problema care ma macina este ca nu vrea sa manance. Accepta doar borcanele cumparate de piure de fructe, iaurt de capra, banana, branza de vaca cu smantana si pufuleti. Incerc de la 6 luni, zilnic sa ii ofer piureuri facute in casa fara succes. In disperare de cauza, ii ofer borcanel sau lp. Sa fie oare refuzul de alimente solide si legume legat de faptul ca nici eu nu mananc legume, ci prefer dulcele? Exista legatura directa, fiind inca alaptat? Ce pot face sa il determin sa manance conform varstei lui? Multumesc anticipat!

Raspuns - Dr. Ana Stefanescu: Din ce povestiti problema nu e medicala - pentru ca el mananca! Doar nu asa cum ne-am dori noi! Adica are obiceuri incorecte nu apetit incorect. Da, preferintele familiale il pot influenta si pe el, in primul rand prin exemplul direct. Daca este atat de bine dezvoltat, nu este nici un pericol daca incepeti treptat sa ii schimbati modul de oferire a alimentelor. Adica ii explicati intr-o zi foarte furmos ca veti incepe sa mancati cu totii bucatele - si la prima masa, sa zicem la pranz, ii oferiti 2 variante, ambele sanatoase, din care sa aleaga (sa aiba totusi o senzatie de control) dar nici una dintre el sa nu fie borcanel sau pufulete, adica ceva ce stiti ca sigur va accepta. Ambele sa fie sanatoase. Mancati alaturi de el cam aceleasi lucruri si vedeti ce se intampla. Daca refuza cu obstinatie, nu-i nimic - il dati jos din scaun si mancam la masa urmatoare! Cand iar incercati cu lucruri sanatoase - daca ii este foame incet-incet va accepta. Dar trebuie destul de multa fermitate - daca cedati cand plange si cere pufuleti, va invata ca daca plange destul de mult si de tare, va primi pufuleti. Nu zice nimeni sa il infometati, dar odata luate niste decizii sa nu mai reveniti asupra lor. Si, atentie, nu depasiti 500 ml LP pe zi.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!