travelplanner.ro
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Intrebare - Silviu: Sotia mea este insarcinata in 19 saptamani. Triplul test a rezultat ca bebelusul are sindromul Down adica:
Trisomie 21: 1:224 (risc crescut)
Trisomie 18/13: 1.2536 (risc scazut)
Fiind la a doua sarcina, la prima sarcina nu a fost niciun fel de probleme.
Doamna Doctora, ne-a recomandat sa facem amniocenteza si in functie de rezultatul analizei vom vedea ce trebuie facut mai tarziu. Intrebarea mea este: Este posibil ca acest triplu test sa nu fie corect? Aceste cifre de mai sus sunt chiar asa de critice, sau posibil sa fie ceva mai minor? Tin sa precizez ca varsta sotiei este de 26 de ani. Ce ne indrumati sa facem?

Raspuns - Dr. Silviu Istoc: Triplul test este o modalitate prin care se poate calcula riscul pentru copilul dumneavoastra sa aiba sindromul Down. In cazul dumneavoastra acest calcul a dat rezultatul de o sansa din 224. Pentru unii este un risc scazut, pentru altii este un risc prea mare.

Din punctul de vedere al medicului care va urmareste sarcina, este un risc anormal de mare, mai ales in cazul unei paciente de 26 de ani care este la al doilea copil, la care ne-am fi asteptat la un risc mic, de genul o sansa la cateva mii. De aceea si mie mi se pare ca este un risc destul de mare si ca ar trebui sa faceti investigatii suplimentare. Daca dumneavoastra vi se pare 1:226 un risc mic atunci va asumati ca exista o sansa din 226 ca acest copil sa iasa cu sindrom Down si mergeti mai departe fara teste suplimentare.

Daca in schimb ati facut in trimestrul I dublu test si acolo v-a iesit un rezultat bun atunci nu ar mai trebui sa faceti nimic, deoarece fidelitatea dublu test este mult mai mare decat la triplu test.
In ceea ce priveste increderea care ar trebui sa o aveti in rezultatul de la triplu test nu am cum sa va ajut. Nu stiu cum a fost lucrat, pe ce aparat, cu ce soft, cat de bine au fost facute analizele si cat de bine a fost facuta ecografia pe baza careia s-a calculat acest risc.

Cu cat au fost mai bine lucrate analizele si ecografia, cu atat mai aproape de adevar este acest risc de 1:226.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!