travelplanner.ro
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Intrebare - Ramona: Buna ziua! Am mers la medic pentru un control, vreau sa fac un copil si am luat anticonceptionale. Medicul mi-a zis sa le intrerup si sa astept 3 luni. Mi-a facut ceva analize toate au iesit bine in afara de asc-us. Alte modificari neneoplazice: modificari celulare reactive scociate cu inflamatia x. Va rog fumos sa-mi spuneti, e ceva grav? La consultatie mi-a zis ca am o rana urata pe col.

Dupa ce mi-au venit analizelele mi-a zis ca sunt bine, nu mai trebuie sa iau tratament pentru analiza de mai sus, dar medicul nu mi-a zis ca n-am voie sa fac sex sau sa raman insarcinata, nimic. Nu mai stiu ce sa cred acum. Va rog frumos sa-mi spuneti ce inseamna. Va multumesc!

Raspuns - Dr. Silviu Istoc: ASC-US inseamna anomalii de semnificatie nedeterminata la nivelul celulelor scuamoase (cele de la nivelul suprafetei colului). Mai pe romaneste nu se stie exact ce aveti. Aceste anomalii pot fi determinate de o inflamatie mai complexa sau pot sugera faptul ca unele celule au inceput sa se modifice si sa devina celule precanceroase.

Pentru a clarifica problema va trebui sa faceti o colposcopie pentru a vedea mai in amanunt acea "rana urata de pe col", iar peste 6 luni obligatoriu inca un examen Papanicolaou pentru a vedea daca acele celule evolueaza catre celule precanceroase sau dispar.

De regula in 85% din cazuri dispar pana la urma. O idee buna ar fi sa faceti un tratament cu ovule pentru a trata acele modificari celulare reactive asociate cu inflamatia, dupa care puteti ramane insarcinata. Chiar daca in cel mai rau caz celulele devin in timp asa zise celule precanceroase, ele pot fi tratate fara probleme dupa nastere (drumul de la celula precanceroasa la cancer propriu-zis dureaza ani de zile).

Pentru un simplu ASC-US nu are rost sa va amanati planul reproductiv. Totul este sa faceti ex. Papanicolau la fiecare 6 luni si daca situatia evolueaza nefavorabil sa se intervina prompt.


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!