Reflux gastroesofagian bebelus, dupa tratament cu antibiotic

Intrebare – Ioana: Fetita mea a implinit 3 luni pe 8 Octombrie. La inceputul lunii Decembrie, in coprocultura si urocultura a iesit Klebsiella spp flora intestinala monomofra, am tratat cu Cefalexin la 8 ore, repetand coprocultura pe 20 Decembrie, de aceasta data iesind Escherichia coli prezent, din nou tratament cu Cefalexin 10 zile, si rezultatele ulterioare fiind bune.

Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca de 3 saptamani, varsa la aproape fiecare masa, doctora ne-a explicat ca este vorba despre un reflux gastroesofagian, de 2 saptamani suntem pe Nan A.R, am avut 10 zile de Motilium impotriva varsaturilor, l-am terminat de 4 zile, si astazi am inceput din nou. Eructeza foarte rar, si atunci insotit tot de varsaturi imediat dupa.

Raspuns – Dr. Ana Stefanescu: Voi lua pe rand problemele pe care le-ati expus:

1. Klebsiella este normal sa existe in scaun – dar nu in urina, deci e bine ca a fost tratata. Dar E. coli este iar normal sa existe in scaun, deci pentru acesta nu este de obicei nevoie de tratament. Aveti insa nevoie de o cura probiotica lunga, pentru a se reface pe de o parte flora stricata de antibiotice, iar pe de alta parte pentru a reface echilibrul din intestin intre bacteriile benefice si cele „tolerate”, asa cum sunt Klebsiella si E. coli. Adica un probiotic de buna calitate (minim 3 tulpini, minim 5 miliarde de bacterii – de ex Refflor Forte).

2. Refluxul gastroesofagian este o manifestare normala la varsta mica, de obicei se regleaza cu varsta (dar poate dura cateva luni, pana la 1 an, pana sa dispara total). Nu este periculos si nici nu trebuie tratat, cata vreme nu ii afecteaza cresterea in greutate si nu ii deranjeaza mesele (adica nu incepe sa se agite la biberon, sa regurgiteze in timpul meselor si din acest motiv sa refuze biberonul)! Multa sanatate!

Intrebare – Ioana: Daca in timpul tratamentului i-am administrat 5 picaturi Protectis/zi, mai este nevoie de cura cu probiotic? Imi cer scuze, fetita mea pe 8 Ianuarie a implinit 3 luni, pe 8 Octombrie s-a nascut.

Raspuns – Dr. Ana Stefanescu: Da, mai este nevoie – pentru ca flora se strica repede dar se reface greu. De aceea preferam inca minim 2 saptamani dupa incheierea antibioticului sa facem suplimentare cu probiotic. Protectisul ete bun…dar exista si mai bune. Refflor Forte 1 plic pe zi minim 2 saptamani, de exemplu. Multa sanatate!

Data publicarii: Joi 19 Ianuarie, 2017

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook