Suspiciune de autism

Intrebare – Adriana: Am o fetita de 14 luni care ma ingrijoreaza si ma gandesc ca poatea avea autism,??! Pentru ca inca nu arata cu degetul cand vrea ceva, dar pune degetul si imi arata cand ii arat ceva si o intreb si pe ea, intinde manuta cand vrea ceva si strange pumnul, nu raspunde tot timpul cand o strig pe nume, inca nu a plecat in picioare singurica, merge sustinuta, se ridica singura daca se sprijina, dar are contact vizual bun, intelege cand o intreb unde sunt ochii si nasul, intelelge, imi arata sau cand o intreb unde este o anumita jucarie, o cauta cu privirea si se uita la ea, se uita cand ii arat cu degetul, cauta lucrurile pe care le ascund, ma imita, nu are o problema cu leganatul, sau urcatul scarilor, mananca singurica bucatele, bea apa singura, vorbeste foarte mult pe limba ei, dar spune si mama, tata si alte cuvinte dupa mine.

Raspuns – Psihoterapeut Andreea Stroe – Matauan: Desigur ca in urma unei descrieri nu putem discuta de prezenta sau absenta unui diagnostic. Insa va pot oferi anumite detalii despre autism. Absenta aratatului cu degetul este unul din semne, insa ne ingrijoram daca nu apare pana la 18 luni, fetita dumneavoastra este mai mica. Alte semne ale autismului sunt: dificultati in stabilirea si sustinerea contactului vizual, absenta abilitatii de a imita (motor sau verbal), absenta atentiei impartasite (nu se uita spre ce ii aratam si apoi la noi), comportamente stereoptipe, joc sarac si adesea nefunctional, copilul pare ca nu ințelege ce i se spune (nu arata obiecte, parti ale corpului, persoane la cerere).

Va las link-ul catre un test de screening pentru autism https://m-chat.org/ , in functie de rezultat, daca este cazul, va puteti adresa unui psihiatru specializat in lucrul cu copiii. Din ce ati spus, fetita dumneavoastra are caracteristici specifice dezvoltarii tipice: pune degetul si arata cand ii aratati ceva, are contact vizual bun, demonstreaza ca intelege anumite cuvinte, se uita cand aratati spre ceva, imita atat miscari, cat si anumite cuvinte. Insa daca aveti dubii este bine sa faceti testul de screening trimis (este gratuit).

Mult succes va doresc!

Data publicarii: Luni 8 Februarie, 2021

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook