Tatic cu un comportament agresiv

Intrebare – Laura: Baietelul meu are o prietena vecina si se joaca impreuna in fata blocului. Amandoi au 8 ani. Fetita are un tatic, iar taticul de cate ori ies afara o indeamna sa nu-si imparta jucariile, uneori se supara daca se joaca impreuna cu alti copii. Totusi fetita se poarta foarte frumos, este un copil bun. Acum doua zile impreuna cu fiul meu au facut un om de zapada. La un moment dat tatal ei a spus ca trebuie sa plece. Fiul meu a intrebat-o daca poate sa-si faca din zapada omului de zapada o cazemata acum ca ea pleaca (s-au chinuit impreuna sa stranga zapada). Fetita a raspuns razand: daaa, fa cazemata si maine poate ne jucam la ea. Dar taticul fetitei a zis: Ce? Decat sa strice altcineva omul de zapada la care ai muncit mai bine il stric eu. S-a dus si a inceput sa dea cu piciorul si sa il darame. Fiul meu s-a apropiat si era sa-l loveasca in cap, noroc ca am intervenit la timp.

Nu s-a lasat pana nu a stricat tot omul de zapada si a plecat cu fetita de mana plangand. Fiul meu a ramas foarte afectat de scena, a vorbit si seara inainte de culcare despre acest lucru si a visat urata. I-am explicat ca nu toti adultii sunt perfect, buni, echilibrati cu aceasta ocazie. Insa credeti ca ar trebui sa-l mai las sa se joace cu fetita sau nu? Multumesc!

Raspuns – Psihoterapeut Andreea Stroe – Matauan: Buna ziua! Decizia va apartine, insa putem discuta diferitele componente ale problemei. In primul rand este foarte bine ca i-ati explicat fiului dumneavoastra ca si adultii au probleme si ca nu toti stiu sa isi stapaneasca reactiile. E important sa il asigurati ca atata timp cat sunteti langa el il protejati, si sa il invatati cum sa se protejeze singur daca nu sunteti in preajma. In acelasi timp, se pare ca atat fetita, cat si el, vor sa se joace impreuna. Il putem invata sa nu pedepsim copilul pentru comportamentul parintelui. De asemenea, ati putea incerca sa aveti o discutie pozitiva cu tatal fetitei, prin care sa ii aratati ce apreciati la felul cum o creste, sa pune?i accentul pe punctele bune care exista. Astfel poate si el va renunta la comportamentul defensiv/agresiv in preajma dumneavoastra. In cazul in care comportamentele de acest gen continua si considerati ca il afecteaza prea mult pe fiul dumneavoastra, puteti decide mai departe ce veti face. Dupa cum stiti deja, in orice loc putem gasi persoane care sa prezinte modele negative de comportament pentru copii. Important este cum ii ajutam noi sa integreze aceste experiente. Mult succes!

Data publicarii: Marți 30 Ianuarie, 2018

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

blank

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook