Cum arata primii bebelusi modificati genetic. Savantul a fost arestat pentru practicarea ilegala a medicinei.

(foto: Hepta)
Inca o veste soc din China. Primii bebelusi editati genetic au fost creati de cercetatorul He Jiankui. Imediat ce proiectul savantului chinez a deveni public, acesta a fost arestat fiind si condamnat rapid la 3 ani de inchisoare. (sursa: mediafax.ro)

Bebelusii sunt doua fetite gemene Lula si Nana, cu tatal diagnosticat pozitiv cu virusul HIV. Cercetatorul He Jiankui care este si un reputat profesor la Universitatea de stiintă si tehnologie din Shenzhen a motivat actiunile sale explicand ca a folosit modificarea genetica prin tehnica CRISPR-Cas9 modificand genomul bebelusilor, in scopul de a le proteja de o posibila infectare pe parcursul vietii cu HIV, de la tatal lor. (potrivit digi24.ro)

Motivatia cercetatorului nu a fost suficienta pentru a convinge autoritatile, care au criticat din punct de vedere etic munca savantului.

bebe
(foto: 9news.com.au)

Mai mult decat atat, au iesit la iveala dovezi care au aratat ca tatal gemenelor modificate genetic a fost recrutat de echipa savantului dintr-o multitudine de variante de barbati bolnavi de SIDA, tocmai pentru realizarea acestui controversat proiect.

In cadrul aceluiasi experiment, in afara de de femeia care a dat nastere fetitelor modificate genetic, a existat inca o pacienta care a nascut un bebelus cu genomul modificat, ceea ce a aratat ca echipa savantului a continuat practica inceputa si dupa ce reusise sa obtina o prima sarcina cu gemeni.

In afara de savantul care a condus proiectul, au fost condamnati si doctorii Zhang Renli si Qin Jinzhou, pentru complicitate.

„Cautand sa obtina faima si avere, au incalcat deliberat legislatia nationala privind cercetarile stiintifice si tratamentele medicale. Au incalcat minimele reguli ale eticii in cercetarea stiintifica si medicina” se arata in decizia instantei.

Intre timp, testele au relevat faptul ca pe langa modificarile genetice declarate de medici, gemenele se bucura si de alte „puteri”. Alcino Silva a declarat ca sunt capacitati supraomenesti, inclusiv cognitive si de memorie, a caror gestionare nu poate fi inca anticipata, mentionand ca lumea nu s-a mai confruntat niciodata cu asa ceva. (sursa: newsar.ro/)

Data publicarii: Luni 15 Iunie, 2020

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook