APC: Branza cu solutie pentru dezghetarea drumurilor

Asociatia pentru Protectia Consumatorului a efectuat controale la sortimentele de branza aflate in magazinele romanesti. Testele au relevat faptul ca un procent mare, respectiv 1 din 3 sortimente contine un ingredient socant: solutie pentru dezghetarea drumurilor! Din acest motiv parintii trebuie sa aleaga cu mare atentie branza pe care o cumpara pentru copii, sau sa o prepare in casa.

Mai exact, in lista de ingrediente a sortimentelor de branza din magazine este prezenta Clorura de Calciu. Ce este de fapt aceasta substanta? Utilizarea ei cea mai larga din ultimii ani a fost pentru dezghetarea drumurilor.

Clorura de calciu a inceput sa fie folosita in branzeturi deoarece este ieftina. Rolul este acela de „cheag”. Astfel, pentru a obtine profituri mai mari, foarte multi producatori au renuntat sa mai foloseasca cheag-ul natural introducand Clorura de Calciu in reteta.

Efectele pentru sanatatea copiilor si a persoanelor cu probleme de sanatate pot fi grave, printre acestea amintim: gust calcaros in gura, dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, chiar si coma.

Clorura de Calciu mai este denumita si E 509.

Pe langa Clorura de Calciu, APC a descoperit si alte substante ingrijoratoare in branzeturi:

• Amidon in anumite sortimente de mozzarella;
• Natamicina (E 235) in branzeturi maturate. Este un conservant artificial suspect de favorizarea dezvoltarii unor agenti microbieni patogeni. Efecte secundare: greata, voma, anorexie, diaree si iritarea pielii;
• Aditivul E 1105 realizat din proteine din oua, denumit si Lysozyme, care poate provoca reactii alergice;
• Nitratul de sodiu in branzeturi semi-tari. Risc cancerigen.

Puteti vedea care sunt brandurile de branza analizate de APC si puteti citi pe larg despre acest subiect chiar pe site-ul Asociatiei pentru Protectia Consumatorului.
Credit foto: APC-Romania.ro

Data publicarii: Duminică 30 Iulie, 2017

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook