Administrarea de Calciu la sugar

Intrebare – Ioana: Buna ziua! Am o fetita de o luna si doctorita de familie mi-a dat sa ii dau Calciu in luna Mai. Intrebarea mea este daca se da Calciu si in lunile fara „r” si daca se da pe perioada alaptarii.

Raspuns – Dr. Genoveva Hiastru: La nou-nascutul la termen, cu stare de sanatate buna si alaptat la san nu se administreaza Calciu gluconic de rutina, stiut fiind ca laptele de mama contine Calciu cu o biodisponibilitate mai mare decat Calciul care se gaseste in formulele de lapte praf pentru sugari sau in laptele de vaca.

Exista o categorie de nou-nascuti, anume cei prematuri, la care se poate intalni un deficit mare de Calciu si la care medicul poate sa hotarasca administrarea de Calciu suplimentar, in paralel cu Vitamina D, atat pe perioada cat copilul este in spital in primele zile-luni dupa nastere cat si dupa ce este externat la domiciliu, cu monitorizare periodica la specialistul pediatru.

Regula lunilor cu „r” se aplica numai pentru Vitamina D si numai dupa implinirea varstei de 18 luni a copilului. Adica nu dam Calciu in mod obisnuit la copil nici in lunile cu si nici in cele fara „r”! Orice suplimentare trebuie justificata si explicata de medic si monitorizata cu analize pentru a evita o hipercalcemie care nu este chiar o raritate la varsta de sugar, fiind consecinta supradozajului de Vitamina D si/ sau administrarii eronate de Calciu.

Data publicarii: Miercuri 25 Mai, 2016

Categorie: Sfatul Medicului

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook