Ce se intampla cand parintele vorbeste urat in fata copilului

 

Din cauza stilului de viata stresant, a problemelor zilnice si a timpului liber tot mai putin, exista situatii cand parintii devin mai irascibili. Unii se pot controla foarte bine in prezenta copiilor, insa din nefericire in realitate exista si cazuri in care parintele „scapa” un cuvant urat, o jignire sau chiar injurii.

Indiferent daca ele sunt adresate unor situatii, unor persoane straine sau in cele mai rele cazuri chiar copiilor, are loc cea mai eficienta „lectie educativa”. Copilul retine imediat expresiile si le reda mai tarziu, in contexte diferite, fata de colegi si prieteni.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca mai presus de orice sfat pe care parintii il pot oferi copiilor este puterea exemplului. Parintele reprezinta cel mai puternic model, pe care copilul il urmeaza instinctiv. Legatura copil – parinte este atat de puternica, incat cuvintele rostite de parinte se intiparesc imediat in mintea copilului, care va dori sa il imite cu prima ocazie. Cuvintele urate rostite de parinti sunt retinute de copil cu rapiditate si pe termen lung.

Chiar daca ulterior parintele incearca sa il determine prin discutii pe copil sa nu mai foloseasca expresiile urate, rezultatele vor veni foarte greu. In unele situatii, cu cat parintele insista mai mult, cu atat copilul va vorbi mai urat.

Este mai indicata o scurta observatie si ulterior evitarea folosirii unui limbaj neadecvat in mediul familial, in fata copiilor.

Data publicarii: Miercuri 9 August, 2017

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook