Cum procedam cand copilului nu ii convine nimic?

Ce facem atunci cand copilul are o zi in care pare ca nimic nu il mai multumeste indiferent cate eforturi fac parintii pentru a-l scoate din starea tensionata?

Desi tentatia este mare, modificarea regulilor casei nu este recomandata.

De exemplu acceptarea de a merge la culcare mai tarziu, de a exagera cu desertul ori cu televizorul. Se pare ca aceste mici favoruri nu vor fi percepute ca niste exceptii si nici nu se dovedesc a fi eficiente in schimbarea starii copilului. In plus copilul va intelege ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate.

De cele mai multe ori, in momentele tensionate copilul are nevoie de un respiro, sa nu fie certat ca se exprima, sa ii fie permis sa se elibereze, sa spuna el insusi cum se simte si din ce motiv. Comunicarea detensioneaza si uneori mama nu trebuie sa faca nimic, decat sa il asculte, sa ii acorde atentia sa si sa il incurajeze sa se exteriorizeze aratandu-i ca intelege, fara sa-i spuna concret ce sa faca, fara sa il oblige sau sa ii impuna ceva. Si noi adultii avem nevoie de astfel de momente cand constientizam cat de important este sa avem pe cineva alaturi care sa ne asculte neconditionat, fara sa ne judece si fara sa ne spuna cum e mai bine sa facem.

Daca cel mic ajunge sa fie foarte tensionat, devenind agresiv, in spatele acesteia se afla tot o stare emotionala, o frustrare. Important este ca in acele momente sa ii aratam ca ii suntem alaturi si sa il incurajam sa „dea afara” tensiunea rostind ceea ce il nemultumeste.

In cazul in care copilul nu se simte confortabil sa vorbeasca, mai ales cand se apropie de adolescenta, incurajati-l sa scrie ceea ce il nemultumeste, metoda de externalizare prin scris are aproape acelasi efect si cu siguranta se va simti mult mai bine.

Ce este foarte important – ca parintele sa nu catalogheze aceste iesiri superficial si sa isi jigneasca micutul facandu-l „neascultator”, „obraznic” sau mai rau. Acest lucru va duce inevitabil la o prapastie in relatia copil-parinte ce va fi cu greu depasita.

Data publicarii: Duminică 27 Noiembrie, 2016

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook