Cum inveti copilul sa fie ordonat

Varsta de la care copilul incepe sa aiba capacitatea de a-si tine ordine printre lucruri este de 4 ani. Se considera ca inainte de aceasta varsta nu poti invata copilul intr-un mod benefic pentru el sa nu mai fie dezordonat si orice efort este inutil.

Insistenta si presiunea inainte de varsta de 4 ani il va afecta in mod negativ, existand riscul de a se transforma intr-un maniac al ordinii pe masura ce va creste.

Cea mai buna metoda de a invata un copil sa fie ordonat incepe cu modelul bun oferit de parinti. Copilul trebuie sa vada cum parintii isi tin lucrurile la locurile lor sau cum strang dupa ce termina de facut o anumita treaba zilnic. Parintii sunt sfatuiti sa le vorbeasca despre acest lucru copiilor punand punctul pe i: „Uite, am gasit pixul pe care il cautam pentru ca ieri cand l-am folosit l-am asezat la locul lui”.

Parintii trebuie sa evite sa transforme ordinea intr-un stres pentru copil. Copilului i se poate vorbi despre ordine tot timpul in jurul varstei de 4 ani, insa trebuie indemnat sa participe doar de cateva ori. De exemplu inainte de pranz: „Ajuta-ma te rog sa strang lucrurile, sa asezam impreuna fata de masa, farfuriile, tacamurile” si seara dupa ce este pregatit de culcare. Acest moment este recomandat fiindca inainte de a se fi incheiat ziua nici un copil nu va participa la strangerea jucariilor gandindu-se ca mai este inca timp sa se joace.

Dupa varsta de 5 ani, psihologul Francoise Dolto recomanda mamicilor sa atentioneze copii: „Nu mai imprastia jucarii in toata casa, peste tot gasesc lucrurile tale aruncate”. In schimb, in camera lor copiii trebuie lasati sa faca ce vor cu jucariile. Acolo pot participa la curatenie si ordine o data pe saptamana. Astfel copilul nu se va simti presat si stresat iar spatiul ii va fi respectat, asa cum are nevoie orice om.

Incepand cu varsta de 8 ani la copil apare nevoia de a-si face ordine singur. Incepe sa caute un loc al lui pentru lucrusoare pe care le considera foarte personale si in unele cazuri doreste chiar o cheie ca sa le protejeze de ochii parintilor. Acestia nu trebuie sa se alarmeze, atitudinea este considerata normala si face parte dintr-o etapa a dezvoltarii personalitatii copilului. Creste si incepe sa se transforme intr-o persoana cu nevoie de intimitate.

Data publicarii: Vineri 11 Aprilie, 2014

Categorie: Copii

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook